用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門成功
go

叩門成功

有一間學校叩門成功, 7月5日註冊, 請問我依家要點做?  應該幾時去已註冊的學校拎乎個學生証?  係咪要打去同個間學校講先?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-17 17:20 發表
有一間學校叩門成功, 7月5日註冊, 請問我依家要點做?  應該幾時去已註冊的學校拎乎個學生証?  係咪要打去同個間學校講先?

HI BebeeYY,
先通知學校, 打算取回學生註冊証, 因有些學校須要書面通知.(不過你7月5日先註冊, 可待6月尾通知學校)

HIN2003,

明白了~ 吾該晒~
咁我等6月尾先通知個間學校.

原帖由 HIN2003 於 10-6-17 17:29 發表

HI BebeeYY,
先通知學校, 打算取回學生註冊証, 因有些學校須要書面通知.(不過你7月5日先註冊, 可待6月尾通知學校)

congratulation, which school ? so soon know the result ?

醒目開學勳章

原帖由 BebeeYY 於 10-6-17 17:20 發表

"楊仲明"只須去到學校, 填 一張好簡單的 Form , 學生名, 家長身份證號碼.... 便可以取回!!! 我已經 取回啦....!!!!

我個人意見是若果你是放棄原有派位的學校, 理應先通知該學校你的小朋友將不會入讀, 好讓學校可將你的位子儘快安排給其他有需要的家長o  除非你所派的這所學校是沒有家長選擇的o

真係有無人可以幫下手 pm or email 註冊証後面的一頁給我. 謝謝大家幫幫忙.

吾該晒~

咁要吾要電話通知佢先嫁?  定直接去?

原帖由 zoeywen 於 10-6-17 17:54 發表

"楊仲明"只須去到學校, 填 一張好簡單的 Form , 學生名, 家長身份證號碼.... 便可以取回!!! 我已經 取回啦....!!!!

你講得無錯....派左去個間真係問十個十個都吾會讀嫁!!

原帖由 呀Bow 於 10-6-17 22:22 發表

我個人意見是若果你是放棄原有派位的學校, 理應先通知該學校你的小朋友將不會入讀, 好讓學校可將你的位子儘快安排給其他有需要的家長o  除非你所派的這所學校是沒有家長選擇的o ...

聖公會基顯小學(牛頭角)

原帖由 fatbb_mama 於 10-6-17 17:44 發表
congratulation, which school ? so soon know the result ?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-18 09:26 發表
你講得無錯....派左去個間真係問十個十個都吾會讀嫁!!

恭喜你及你的小朋友入到一間你們心宜的學校O

其實都吾算好心儀....只係呢間一定好過之前派個間~

原帖由 呀Bow 於 10-6-18 12:12 發表

恭喜你及你的小朋友入到一間你們心宜的學校O

唔該想問吓扣門是何時扣的?我囡囡來年報小一,擔心她不能派入心儀的小學。是否要統一派位放榜當天即日去扣?

yes, as early as possible...

好似今年咁...6月5日開彩, 好多學校係6月7日 ~ 6月11日接受叩門申請, 你最好開彩前download定d申請表, 填好晒,影定d資料~  大抽彩既野真係好講運, 做好準備(叩門)好過到時派得吾好先來攪~

原帖由 preciousstone 於 10-6-18 13:48 發表
唔該想問吓扣門是何時扣的?我囡囡來年報小一,擔心她不能派入心儀的小學。是否要統一派位放榜當天即日去扣?