用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 verbal IQ 高係咪一定早講野?
go

verbal IQ 高係咪一定早講野?

聽過好多case都係,6,7個月大已講野,歲半到就成句講.
大家的認識係咪一樣,有冇例外?

Not sure, but my daughter start to speak in 4 months, and 1 year in sentence, and her verbal result is high comparatively

貢獻勳章

唔一定,我個女歲半前唔講野,係一粒聲都唔講,歲半有一天,一講13個字的通順句子,自此成了開籠雀

原帖由 bbJP 於 10-6-17 11:34 發表

原帖由 花仔媽咪 於 10-6-17 23:48 發表
唔一定,我個女歲半前唔講野,係一粒聲都唔講,歲半有一天,一講13個字的通順句子,自此成了開籠雀

thx!好得意!
咁佢歲半前係咪連"爸爸"、"媽媽",EE呀呀 d聲都冇?
佢唔講但係理解到大人講咩野嗎?
咁佢verbal IQ 係咪高過performance IQ 好多?check左未?
thx!

好多時遲說話都IQ高的.

原帖由 bbJP 於 10-6-17 11:34 發表

我囡囡7 個月講兩個字...半歲中英文句子都講到...又真係verbal IQ 幾高喎.

我個仔係 non-verbal 高分過 verbal 喎... 相差9分..佢正一係十問十唔答嘅 !

我個仔兩歲先開始講句字,但都係 verbal 高分過 non-verbal。

我小朋友兩歲返咗幼兒園先慢慢開始講到句子.......但佢verbal 係高 non 11 分!

我個女兩歲才開始講話,但verbal達到149,所以我覺得沒關係。

原帖由 hinhei 於 10-11-4 15:07 發表
我小朋友兩歲返咗幼兒園先慢慢開始講到句子.......但佢verbal 係高 non 11 分!