用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田馬鞍山 靈糧VS禧年選擇邊間小學好呢? 急!!!急!!! ...
go

沙田馬鞍山 靈糧VS禧年選擇邊間小學好呢? 急!!!急!!!

我小朋友呢幾日參加了靈糧VS禧年升四年班插班生筆試, 今日收到兩個學校通知錄取我小朋友, 請問這兩間如何選擇好些呢?
有沒有仔女是這兩間學校的家長, 麻煩提供意見.
萬分感謝.

醒目開學勳章

選禧年啦!

禧年派位及程度較好。

原帖由 flora_yu 於 10-6-14 13:28 發表
我小朋友呢幾日參加了靈糧VS禧年升四年班插班生筆試, 今日收到兩個學校通知錄取我小朋友, 請問這兩間如何選擇好些呢?
有沒有仔女是這兩間學校的家長, 麻煩提供意見.
萬分感謝. ...

兩間其實差無幾,靈糧好遠,烏溪沙站仲要行成10分鐘;但論質素,應該好少少,真係好少。
另一方面,由於靈糧新,所以升中仲未係好成熟;相反禧年歷史耐D,舊年計,升中算幾好:

浸信會呂明才中學 3
聖母無玷聖心書院  2
沙田蘇浙公學  6
宣道會鄭榮之中學  2
德信中學  4
天主教郭得勝中學 6
五旬節林漢光中學  6
沙田培英中學 7
聖公會林裘謀中學  12
聖公會曾肇添中學  8
沙田崇真中學  2
林大輝中學  1
浸會大學附屬黃錦輝中學  1

最多係去隔離馬崇(17個)。
所以,如果你唔係住 MOS,一定係禧年。

我參觀過禧年,佢地讀得好開心,但有人話靈糧仲開心,曾看過全港100間最佳小學既書,靈糧及禧年都上榜!

Hi mingb
你真係好熱心, 係另一個主題見到你! 請問你是否有識人在禧年讀? 我係在職媽媽, 所以唔識人,只可靠bk收風!
原帖由 mingb 於 10-6-15 21:44 發表
我參觀過禧年,佢地讀得好開心,但有人話靈糧仲開心,曾看過全港100間最佳小學既書,靈糧及禧年都上榜!

原帖由 lindajacky 於 10-6-15 23:02 發表
Hi mingb
你真係好熱心, 係另一個主題見到你! 請問你是否有識人在禧年讀? 我係在職媽媽, 所以唔識人,只可靠bk收風!

我識人地個仔在果度讀,現在都快HKU畢業了,另外識既都係準備入去讀小一,其實印象好係我參觀過佢間學校同埋見過佢校長,仲有係上堂既氣氛,佢係一間好學校,馬鞍山數一數二,要求更高就要出沙田了.

hi mingb
好多謝你, 原來係有朋友係禧年讀過,我最頭痛係如果胡上又收, 真係唔知如何選擇, 一個近屋企,高小可以自己返學, 但胡小好似學術成績高一線, 是嗎?
原帖由 mingb 於 10-6-15 23:10 發表

我識人地個仔在果度讀,現在都快HKU畢業了,另外識既都係準備入去讀小一,其實印象好係我參觀過佢間學校同埋見過佢校長,仲有係上堂既氣氛,佢係一間好學校,馬鞍山數一數二,要求更高就要出沙田了. ...

原帖由 lindajacky 於 10-6-16 13:16 發表
hi mingb
好多謝你, 原來係有朋友係禧年讀過,我最頭痛係如果胡上又收, 真係唔知如何選擇, 一個近屋企,高小可以自己返學, 但胡小好似學術成績高一線, 是嗎?  ...

成績的確係胡上比較好,如果你係比較著重學校成績,唔介意搭車時間同埋小朋友辛苦d,胡上是比較適合.

我呢兩日又收到聖公會馬鞍山主風和保良侷雨川的入學考試通知, 還有一間是沙田官立小學,  再加上禧年和靈糧已經收到錄取通知, 我都不知道如何選擇了, 其他三間學校還需要去參加考試嗎? 麻煩有人可以提供到意見..感謝.

可否按屋企遠近決定呢? 主風我reject exam了, 因與胡上 exam 日撞到正, 放棄主風了! 但今日會照交禧年書簿費!  巳放棄本身讀緊私校的留位費, 而家著手同小朋友一起準備轉校適應事情...........希望佢會好快適應啦!
原帖由 flora_yu 於 10-6-16 22:31 發表
我呢兩日又收到聖公會馬鞍山主風和保良侷雨川的入學考試通知, 還有一間是沙田官立小學,  再加上禧年和靈糧已經收到錄取通知, 我都不知道如何選擇了, 其他三間學校還需要去參加考試嗎? 麻煩有人可以提供到意見..感謝. ...

原帖由 lindajacky 於 10-6-17 12:07 發表
可否按屋企遠近決定呢? 主風我reject exam了, 因與胡上 exam 日撞到正, 放棄主風了! 但今日會照交禧年書簿費!  巳放棄本身讀緊私校的留位費, 而家著手同小朋友一起準備轉校適應事情...........希望佢會好快適應啦! : ...

請睇番我另一主題ge文,叩門要做充份準備,唔係就白白浪費左個機會。
祝成功!

剛聯絡舊同學, 佢係一間mos 小學教高小, 如胡上收,一定選胡上! 另佢提我一定要選full classes, 足收生的! 以馬鞍山計, 有三間係收斉, 靈糧,循道,主風, 但唔太明, 應該唔止!  但極力反對雨川, 因老師要出自己教裁,太busy, 無時間埋d學生.........
胡上interview要準備什麼嗎?
原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 12:42 發表

請睇番我另一主題ge文,叩門要做充份準備,唔係就白白浪費左個機會。
祝成功!

原帖由 lindajacky 於 10-6-18 00:09 發表
剛聯絡舊同學, 佢係一間mos 小學教高小, 如胡上收,一定選胡上! 另佢提我一定要選full classes, 足收生的! 以馬鞍山計, 有三間係收斉, 靈糧,循道,主風, 但唔太明, 應該唔止!  但極力反對雨川, 因老師要出自己教裁,太b ...

搞錯左,對唔住。

原帖由 lindajacky 於 10-6-18 00:09 發表
剛聯絡舊同學, 佢係一間mos 小學教高小, 如胡上收,一定選胡上! 另佢提我一定要選full classes, 足收生的! 以馬鞍山計, 有三間係收斉, 靈糧,循道,主風, 但唔太明, 應該唔止!  但極力反對雨川, 因老師要出自己教裁,太b ...

唔係,雨川都OK架!隔離就差D。
附近仲有間莊啟程,亦唔錯。
再過D幾間都算OK。

靈糧係由深水埗搬去,係深水埗算係名校!

我知道靈糧係好多功課, 入到的小朋友同家長要有心理準備! 如果媽咪係全職的, 可能要搵定補習社!
原帖由 janetgordon 於 10-6-18 12:16 發表
靈糧係由深水埗搬去,係深水埗算係名校!