用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學鋼琴
go

小朋友學鋼琴

小朋友學鋼琴已經8個多月了....她彈了以下幾本鋼琴書:
1/ Dozen a day mini book
2/ Dozen a day preparatory book
3/ Dozen a day book 1
4/ 輕鬆學鋼琴 1
5/ Technic is fun-Elementary B
6/ 幼兒樂理練習 1 和 2

現在鋼琴老師開了一本Classic themes by the masters (James Bastien),
佢話小朋友已可以彈2級書, 其實...我想問問老師選擇呢本書是否正確~?
你們覺得我個小朋友可以有能力應付呢本書?

原帖由 ballcat 於 10-6-18 00:04 發表
2/ Dozen a day preparatory book
4/ 輕鬆學鋼琴 1
5/ Technic is fun-Elementary B
...

老師開的琴書程度好參差

只有Technic is fun-Elementary B 較深→ 整本而言,只有一級

其他書是最basic

雖然學了8個月,但書程度很參差,並不足以學2級

Classic themes by the masters (James Bastien),

→ 約略看過呢本,大約都只是一級程度

現在還用緊輕鬆學鋼琴1 還是已經用完?
Dozen 1 應該可以夾到輕鬆學鋼琴3 甘用 .
but . overall 黎講 . 小朋友最多是1級左右吧

我已經問了囝囝鋼琴老師...佢又話囝囝可以應付2級既書, 所以佢開2級程度書比佢彈, 佢還建議我比囝囝一個星期學2堂..每堂30分鐘, 我都覺得個鋼琴老師想佢升快D...可能可以快D比高級既學費喇~

原帖由 pianomusicroom 於 10-6-18 02:48 發表
Classic themes by the masters (James Bastien),

→ 約略看過呢本,大約都只是一級程度

原來是一級, 我見大半部後面部份都幾深下, 怕囝囝只學了8個月, 會應付唔到...因為一直以來...鋼琴老師都唔肯開其他書比囝囝, 我問佢點解唔開D有音樂感書比囝囝...佢又話唔洗, 仲話...彈得多其他書...只有阻礙佢個學習進度!!

原帖由 clarise_lau 於 10-6-18 03:22 發表
現在還用緊輕鬆學鋼琴1 還是已經用完?
Dozen 1 應該可以夾到輕鬆學鋼琴3 甘用 .
but . overall 黎講 . 小朋友最多是1級左右吧

鋼琴老師沒有開輕鬆學鋼琴3比囝囝彈...佢話本書D音好有問題所以冇開, 仲有就係..我叫佢開其他有多D音樂感既書比囝囝...佢又唔肯, 個老師都幾有自己既一套, 有時好煩...因為囝囝又肯好乖乖咁跟佢彈琴, 同佢轉老師既話...佢一定坐唔定, 好煩~

其實要視乎你兒子的年齡和能力.
我識有人3歲比女兒學琴, 每星期一堂,
每堂1小時, 另外日日練琴一小時.
媽媽本身唔識彈, 老師好嚴格.
學了2年已準備5級琴(用來小一面試威威),
好彩她女兒不抗拒.
你可以讓老師在暑假試試.唔得又攤長來學.

原帖由 ballcat 於 10-6-18 00:04 發表
4/ 輕鬆學鋼琴 1
...

你仔仔幾大呢?
你可以參考吓我個仔嘅, 佢六歲開始學, 學左1年多啲,
依家彈緊 czerny OP 599
Ferdinand Beyer Elementary instruction book
Everybody Book Three
John Thompson's Modern Course For the Piano
Technic is Fun Elementary B 差不多彈完
Technic is Fun  Late Elementary 差不多彈完
每次都要學8-9首歌。
咁, 下期先升二級。

原帖由 ballcat 於 10-6-18 07:57 發表

原來是一級, 我見大半部後面部份都幾深下, 怕囝囝只學了8個月, 會應付唔到...因為一直以來...鋼琴老師都唔肯開其他書比囝囝, 我問佢點解唔開D有音樂感書比囝囝...佢又話唔洗, 仲話...彈得多其他書...只有阻礙佢個 ...

彈得多其他書...只有阻礙佢個學習進度

→ 彈得多書,只會令sight reading 進步,

其他技巧都會好,

經驗告訴我,我開好多琴書比我的學生0既,

他們基礎同技巧良好,雖然比別人學得慢,但最重要是基礎好

原帖由 ballcat 於 10-6-18 07:54 發表
我已經問了囝囝鋼琴老師...佢又話囝囝可以應付2級既書, 所以佢開2級程度書比佢彈, 佢還建議我比囝囝一個星期學2堂..每堂30分鐘, 我都覺得個鋼琴老師想佢升快D...可能可以快D比高級既學費喇~ ...

我現教緊一個5歲小朋友,因年紀小,所以每堂學30分鐘,但家長想佢學多d,進度快d,所以一星期學兩堂,每堂30分鐘,即係每堂一小時

效果漸進步

原帖由 ballcat 於 10-6-18 08:01 發表

鋼琴老師沒有開輕鬆學鋼琴3比囝囝彈...佢話本書D音好有問題所以冇開, 仲有就係..我叫佢開其他有多D音樂感既書比囝囝...佢又唔肯, 個老師都幾有自己既一套, 有時好煩...因為囝囝又肯好乖乖咁跟佢彈琴, 同佢轉老師既 ...

輕鬆學鋼琴 3 冇問題,我教成人小朋友都用呢本,個個都跟得上

有時音不是有問題,係指法有問題,老師要自已執一執指法才可教授

而輕鬆學鋼琴2 的指法就多問題得多了

不過都可用的,只要老師執一執指法就能教授

原帖由 charlottechan 於 10-6-18 11:45 發表
其實要視乎你兒子的年齡和能力.
我識有人3歲比女兒學琴, 每星期一堂,
每堂1小時, 另外日日練琴一小時.
媽媽本身唔識彈, 老師好嚴格.
學了2年已準備5級琴(用來小一面試威威),
好彩她女兒不抗拒.
你可以讓老師在暑假 ...

3歲幼兒不能有1小時坐定定的專注力,

家長唔好咁急進,學鋼琴是要日子去浸淫的,不是用來威

我囡囡學了鋼琴一年多D , 一直用Alfred's Basic Piano Library  , 由Level A 學到Level D 囉, 不過上星期開始轉了鋼琴老師, 新老師說囡囡手勢有問題 , 而且彈D歌連貫好差, 所以建議我買Everybody book one 比囡囡上堂, 先執番手勢及讓她再學番好呀 ...

我想請問如果我買歌書比囡囡讓她可以除上堂的歌以外練習 , 有什麼推介呢?
我是唔識彈琴的媽媽呀....

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 10-6-18 15:12 發表
考皇家5級要先考樂理, 5歲讀完5級樂理都好犀利。

考皇家 5 級琴係唔須要樂理 ,
報 6 級以上先要 5 級樂理(合格)

其實Alfred 套書係近幾年興,教材的確寫得唔錯,仲分了不同年齡學不同series。用咩書視乎你囡囡幾多歲,everybody, john thompson 果D係舊式鋼琴書,冇新的寫得咁好,太細小朋友未必岩。通常一轉新鋼琴老師,老師會講之前果個有咩教錯,小朋友有咩問題,你最好自己判斷下邊句真邊句假。

原帖由 katrinafu 於 10-6-18 15:07 發表
我囡囡學了鋼琴一年多D , 一直用Alfred's Basic Piano Library  , 由Level A 學到Level D 囉, 不過上星期開始轉了鋼琴老師, 新老師說囡囡手勢有問題 , 而且彈D歌連貫好差, 所以建議我買Everybody book one 比囡囡上 ...