用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 代朋友問弱聽下一代問題
go

[聽/語障] 代朋友問弱聽下一代問題 [複製鏈接]

我想問下我朋友既老公係弱聽, 佢老公既哥哥都係弱聽, 而他老公的媽咪是龍的 (即係直程聽唔到),他老公的爸爸係正常,  咁她同老公既未來小朋友會唔會有機會弱聽架?
   0    0    0    0

如果是家人或家族上有先天的弱聽 (一出生已有),是有機會傳給下一代的。

如果是後天的(大大下先有), 如因為後天疾病、意外等, 遺傳的機會較微...  

現在因為有新生嬰兒篩查, BB一出世已經可以知道聽力正常或有可能有弱聽。若不幸有弱聽, 亦不是世界末日。很多科技可以幫到, 弱聽小朋友一樣學習口語, 一樣可以過正常的生活。

原帖由 icanhear 於 10-6-17 20:56 發表
如果是家人或家族上有先天的弱聽 (一出生已有),是有機會傳給下一代的。

如果是後天的(大大下先有), 如因為後天疾病、意外等, 遺傳的機會較微...  

現在因為有新生嬰兒篩查, BB一出世已經可以知道聽力正常或有可能 ...

咁有無可能係龍架, 因為只係佢奶奶聽唔到野, 佢老公兩兄弟只是弱聽

原帖由 我係女仔 於 10-6-18 11:28 發表

咁有無可能係龍架, 因為只係佢奶奶聽唔到野, 佢老公兩兄弟只是弱聽

咁佢奶奶, 老公兩兄弟係唔係先天弱聽?

原帖由 icanhear 於 10-6-19 14:26 發表

咁佢奶奶, 老公兩兄弟係唔係先天弱聽?

奶奶龍, 佢兩兄弟弱聽, 先天既

若是先天弱聽, 就較有可能遺傳
‹ 上一主題|下一主題