用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖家學校 (九龍塘)和(九龍城) - 邊間好D? ...
go

嘉諾撒聖家學校 (九龍塘)和(九龍城) - 邊間好D? [複製鏈接]

1    0    0    0

咪又係個間中學,但名氣係九龍塘響dd.
無知是福

要睇返你以前讀am定pm, 有分架. am要去九龍塘先有分, pm就去九龍城.

問過起同修會教書人仕, 佢話九龍塘聖家一定好d.

你調轉曬;九龍塘係以前 pm; 去九龍城係以前的am
九龍塘比人感覺好d係因為佢個校舍新同多班多人講
九龍城得小班個校舍又舊,就小d人選
唔好因為人地聽人講好d就去; 成績係九龍城好; 入中學個比例多個九龍塘; 當然2間都有d叻d唔入。
九龍塘教書人仕又點睇個校舍好d但係成績又唔夠人好?

bk媽咪成日都講唔係自己試過 唔好成日話聽人講; 講d野又唔對
Jolin

原帖由 Jolin 於 10-6-18 13:20 發表
你調轉曬;九龍塘係以前 pm; 去九龍城係以前的am
九龍塘比人感覺好d係因為佢個校舍新同多班多人講
九龍城得小班個校舍又舊,就小d人選
唔好因為人地聽人講好d就去; 成績係九龍城好; 入中學個比例多個九龍塘; 當然2間都 ...

唔係, 我係am舊生, 舊年親自打電話去confirm九龍塘係以前既上晝班, 仲比晒資料學校check再返左畢業證明.

原帖由 louisachau 於 10-6-18 15:44 發表
我剛剛打左去問, 佢地confirm我係AM舊校呀!

我都話係, 不過無人信我

原帖由 louisachau 於 10-6-18 16:37 發表
elmolly, 你女女今年考小一? 你是否住Net 41呢?

我唔係呀, 不過煩緊讀起間一條龍幼稚園上小學好定係比個女返聖家好, 所以先成日起到"蒲".

原帖由 louisachau 於 10-6-18 17:59 發表
我都係呀! 我女女現在2歲, 我幫佢報左屋企附近的一間幼稚園, 但未confirm K1,2,3 會唔會比佢返呢間.

haha, 原來你仲勤力過我, 我個女大你囡囡一年, 今年升k1. 即係你都係舊生? 你係am定pm?

我其實自行已經夠分入, 不過又想抽獎, 未諗掂, 而家好彩有間一條龍收左, 要開始認真研究.

am舊校
舊校=kowloon city

原帖由 louisachau 於 10-6-18 15:44 發表
我剛剛打左去問, 佢地confirm我係AM舊校呀!
Jolin

唔明, 因為我係九龍塘出返畢業證明比我既

呢到都寫係上午校 http://www.holyfamilykt.edu.hk/p1_apply/apply.htm

呢到講係下午校
http://zh.wikipedia.org/zh/%E5%98%89%E8%AB%BE%E6%92%92%E8%81%96%E5%AE%B6%E5%AD%B8%E6%A0%A1

定係其實已經無分邊間, 只要位係舊生就有分?

最近成班中學同學聚舊, 當中有am同pm既舊生, 大家都話am係九龍塘,pm係九龍城,究竟邊樣先啱?不過邊樣都好,我個係囝,邊間都無份

你們有冇讀緊九龍城個間的朋友?將會搬校舍,去新浦崗。注意!

OFFICIAL ANSWER :

http://www.holyfamilykt.edu.hk/v ... /school_history.wmv

吓! 係咪真架? 九龍城果度好似擴建左無幾多年.  如果真係搬, 睇怕我要call齊d 同學返去行吓la!

原帖由 fatbb_mama 於 10-6-18 22:48 發表
OFFICIAL ANSWER :

http://www.holyfamilykt.edu.hk/video/school_history/school_history.wmv

多謝你, 段片鉤起好多回憶

haha...我仲係25週年校刊搵番自己出黎...haha...
‹ 上一主題|下一主題