用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無媽媽可以分享下叩門經驗
go

有無媽媽可以分享下叩門經驗

有無媽媽可以分享下叩門經驗

7月6日就派位啦,心情真係好緊張,有無媽媽可以分享下叩門經驗呀?

我上年有同仔仔去叫叩門, 首先而家要打電話或上網查詢心儀學校既叩門情況同收生標準, 例如有d學校係完全冇叩門位, 有d要親自攞表格(仲要係派完即止) 有d學校要親自交表同即刻, 有d學校會收哂表, 再選合適學生interview...

我係派位前已經填好哂, 仲要選定路線圖, 盡量選順既路線, 唔使哂時間
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 10-6-17 20:13 發表
我上年有同仔仔去叫叩門, 首先而家要打電話或上網查詢心儀學校既叩門情況同收生標準, 例如有d學校係完全冇叩門位, 有d要親自攞表格(仲要係派完即止) 有d學校要親自交表同即刻, 有d學校會收哂表, 再選合適學生intervi ...

即係依家就要打電話去心儀學校問資料。

原帖由 ##21# 於 10-6-17 20:38 發表

即係依家就要打電話去心儀學校問資料。

好多而家仲考緊試,未必得閒招呼你!

上年我叩門準備工夫......在放榜前兩星期開始上心怡中學校網睇吓 開始 有申請表下載未,再睇學校收生要求,截止日期及時間同考筆試時間。跟住呢兩個星期做定仔仔Profile及填Form(當時預備咗十份),再做埋學校路線等。當日放榜一家三口開始叩門歷程。第一站走兩轉原區學校交form(兩間都要等電話通知筆試),第二站跨區,有一間即時筆試及面試,我就把底仔仔排隊考試及面試,我就同老公繼續交form(繼續等電話通知)。跟住顆幾日繼續幫仔仔交form.....
希望7月6日個個家長同小朋友去飲茶慶祝派到心怡學校。

原帖由 patlychan 於 10-6-19 02:19 發表
上年我叩門準備工夫......在放榜前兩星期開始上心怡中學校網睇吓 開始 有申請表下載未,再睇學校收生要求,截止日期及時間同考筆試時間。跟住呢兩個星期做定仔仔Profile及填Form(當時預備咗十份),再做埋學校路線等。當 ...

甘我出 E-MAIL 問叩門校, 可以嗎 ?

其實上中學校網已經好清楚,你問佢o地佢o地未又係答番顆的o野。apoaaa你的心情我都好明白,其實唔使唸到咁灰;最梗要小朋友最終成績考得好,準備功夫又做足,叩門就未有怕。
原帖由 apoaaa 於 10-6-19 17:54 發表

甘我出 E-MAIL 問叩門校, 可以嗎 ?

想問吓有經驗既媽咪你地既profile係米買幾個lever arch file續間學校一個定放入一個普通既plastic holder就得??

回覆 2# patlychan 的文章

但我這兩天上幾間心儀的中學,仍未有叩門的資料,唔知有冇人試過打電話問呢?

原帖由 melissaman 於 10-6-21 18:42 發表
但我這兩天上幾間心儀的中學,仍未有叩門的資料,唔知有冇人試過打電話問呢?

大多數中學現正進行終期試,佢哋都要考完試先至知道有冇留班位俾叩門用,應該下星期一就會開始公佈。其實打電話問吓都吾怕啦!

原帖由 sleepingbeauty 於 10-6-21 14:21 發表
想問吓有經驗既媽咪你地既profile係米買幾個lever arch file續間學校一個定放入一個普通既plastic holder就得??

見到其他人用釘書機釘着就算, 我自己就用plastic file, 有d浪費.

Hi Melissaman

上年叩門資料及申請表,大多數中學要等到放榜前一至兩星期先有得睇,有的中學係網上唔會有叩門資料,我就會係呢兩個星期打電話去問。
原帖由 melissaman 於 10-6-21 18:42 發表

真係唔該晒各位媽媽,心情好緊張....

原帖由 Elona 於 10-6-17 20:13 發表
我上年有同仔仔去叫叩門, 首先而家要打電話或上網查詢心儀學校既叩門情況同收生標準, 例如有d學校係完全冇叩門位, 有d要親自攞表格(仲要係派完即止) 有d學校要親自交表同即刻, 有d學校會收哂表, 再選合適學生intervi ...

你仔仔派到第幾志願呀?

請問有些學校在的表上會寫:選本校原因.
你地會點寫? 因我自行無選此校.都唔知點寫法?請大家幫幫手. Thanks!

我情況一樣, 都想知點填