用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2010-2011學年校車集中帖- 旺角線
go

2010-2011學年校車集中帖- 旺角線

王國長老

按家長要求, 分別開旺角線和將軍澳線校車討論集中帖.

旺角線家長希望加設站頭如下:

(updated on 23/6/2010)

1) 馬鞍山 - 1名 (ebbiemami)
2) 第一城 - 1名 (fumiko)
3) 翠湖花園 - 1名 (JustinDaddy)
4) 淘大花園 - 1名 (venus)
5) 又一村 - 1名 (iamderek)
6)牛頭角上邨三座(臨時站) (放學,單程) (fostermak)
7) 海逸豪園 - 1名(austinbluffs)
8) 深井 - 1名 (SHEVONE)

原帖由 edea 於 10-6-18 23:29 發表

3) 翠湖花園 - 1名 (JustinDaddy) ...

4) 淘大花園 - 1名 (venus)

5) 又一村 - 1名

6)放學一程---牛頭角上邨三座(應該係臨時站),因為
遲d會搬去德福花園,但未知幾時可以入伙...

原帖由 iamderek 於 10-6-19 03:22 發表
5) 又一村 - 1名
我家有三寶

原帖由 edea 於 10-6-18 23:29 發表

(updated on 19/6/2010)

3) 翠湖花園 - 1名 (JustinDaddy)
4) 淘大花園 ...

7) 海逸豪園 - 1名(austinbluffs)

回覆 1# austinbluffs 的文章

聽個女講現在新界校車都沒有十個人, 唔知是否人數唔係太少都ok 呢?

回覆 1# fumiko 的文章

十分感謝校方的跟進.. 希望盡快有好消息啦...咁就可以安心放暑假了!

Hi,大家好:
其實我的囡囡是六月頭以候補身分加入優才,所以還不大清楚很多手續,因為當日第二次面試,我沒有出席,只有老公帶囡囡去,我知道校服要親身去旺角花墟某校服店訂造,至於校車及書簿,是不是由學校代辦?還是自己直接聯絡承辦商?因為曾聯絡學校,但校方又不清楚,未知有沒有其他以候補身分加入的家長辦理好書簿和校車手續嗎?如有,請告知,謝謝

原帖由 fumiko 於 10-6-28 13:50 發表
十分感謝校方的跟進.. 希望盡快有好消息啦...咁就可以安心放暑假了!
我家有三寶

王國長老

原帖由 fostermak 於 10-6-28 17:31 發表
Hi,大家好:
其實我的囡囡是六月頭以候補身分加入優才,所以還不大清楚很多手續,因為當日第二次面試,我沒有出席,只有老公帶囡囡去,我知道校服要親身去旺角花墟某校服店訂造,至於校車及書簿,是不是由學校代辦?還是自己直接聯絡承辦商?因為曾聯絡學校,但校方又不清楚,未知有沒有其他以候補身分加入的家長辦理好書簿和校車手續嗎?如有,請告知,謝謝

妳好fostermak, 歡迎加入優才大家庭哩!

可能因為是候補才要自己去校服店, 因為平常學校都會派FORM, 到時校服就送到學校再派給小朋友的. 囡囡讀幾年班? 書本和校車都是由學校代辦的, 現在學期近尾聲, 書本和校車會遲一點通知.

如果妳方便可以PM妳的電郵給我, 我給妳看看九月暫定的校車路線. 或者妳可以EMAIL我: [email protected]

回覆 1# edea 的文章

十分感謝陳主任的協助, 今日收到好消息啦, 可以安心放暑假了.

希望其他同學都收到好消息啦.

下年度校車不入馬鞍山,因要多花十五分鐘車程,如要搭校車,便要到大學站。若我們能夠每天到大學站接送,那倒不如直接出旺角,返學還可以,放學便大問題了。上年度校車公司不是承諾了會服務每個學生嗎?現在感覺很差,像被遺棄了。

edea:
好多謝你熱心幫忙,你小朋友係讀幾年級架?有你響度解答我地o既疑難,實在太好...

我囡囡黎緊九月讀小一,今朝老公再打去校車公司問左,都要等校車公司編排...
原帖由 edea 於 10-6-28 22:55 發表

妳好fostermak, 歡迎加入優才大家庭哩!

可能因為是候補才要自己去校服店, 因為平常學校都會派FORM, 到時校服就送到學校再派給小朋友的. 囡囡讀幾年班? 書本和校車都是由學校代辦的, 現在學期近尾聲, 書 ...
我家有三寶

王國長老

原帖由 fostermak 於 10-6-29 20:47 發表
edea:
好多謝你熱心幫忙,你小朋友係讀幾年級架?有你響度解答我地o既疑難,實在太好...

我囡囡黎緊九月讀小一,今朝老公再打去校車公司問左,都要等校車公司編排...
...

唔好客氣, 當年呢度好多家長幫我, 我可以出一分力係應該既

小墨魚三年班, 九月過調景嶺讀四年班啦, 時間過得好快, 旺角好多好老師, 好唔捨得啊! 佢地真係對小朋友好好, 好錫佢地, 三年彈指已過, 我自己都唔捨得旺角一班好老師....

希望妳校車方面有好消息啦, 我地馬鞍山入調景嶺已經凍過水. 要去大學站轉, 我仲好猶豫. 本來希望校車公司會配合到小朋友需要, 實在好失望, 好失望.

原帖由 ebbiemami 於 10-6-29 17:31 發表
下年度校車不入馬鞍山,因要多花十五分鐘車程,如要搭校車,便要到大學站。若我們能夠每天到大學站接送,那倒不如直接出旺角,返學還可以,放學便大問題了。上年度校車公司不是承諾了會服務每個學生嗎?現在感覺很差,像被遺棄了。 ...

ebbiemami, 繼續與校方及校車公司聯絡吧..我不大清楚實際的新路路線是如何走的..但相信繼續溝通可能帶來希望...
希望你也可盡早收到好消息.

小墨魚媽媽,

我想問下學校幾點放學,及可時知道放學後的活動安排,因為小兒之前(幼稚園)只返上午,一直有參加很多不同的課後活動。現在要開始諗升小一後的安排。謝謝。

王國長老

放三點半,如果學校揀中妳小朋友參加課後資優班而妳又接受,就會放五點多。課後資優班及才華班會開學才安排

icic ... many thanks.:D