用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2010年9月德信仔請入
go

2010年9月德信仔請入

各位媽咪你地好!本人有兩個仔仔, 大仔9月將入讀德信, 大家都會好緊張小朋友, 不如大家一起交流下, 起碼知道仔仔在學校既情況, 我已經安排小朋友操phonics同中文作文, 跟手買左4-5本升小一既習作陪佢一起做, summer仲安排他去英國文化協會上英文班grammer, 本身學緊ENOPI MATH, 自己同佢背緊X數表, 希望佢上左小學唔會太辛苦,你地點去準備?????

Hello Windy!
我都有買小一execises比小兒Barrett, 買咗張大乘數表poster比佢唸定先.  因為佢英文比較弱, 所以剛剛報讀Kumon英, 準備係咁多.
我咪話朋友兒子讀咗Kumon中, 朋友話6年d普通話絕對唔駛跟, 我唔係sell Kumon, 但呢個都係一個方法.
Actually, 個仔終於小一心情真係好excited!

RamblerMaMa

RamblerMaMa,

我阿仔讀st cat係唔洗默書,小一要默書, 所以搵到一間學英文好得, 係d ABC教, 即係外國大唔識廣東話既中國人教,學好phonics,又要小朋友聽到個音默番個字出來, 對佢默書都好好多, 因為佢聽到個音都會拼出來, 去創世xxxxx學中文另小朋友學會作句子, 學識字既結構, 減少寫漏筆劃, 我個仔唔適合讀D一大班人學既課程, 學唔到嘢!因為細仔唔專心, 一定要小班或個別教, 阿仔學校都有PHONICS, 又去過YMCA學到LEVEL 3, 都係唔識拼出個音,去左GRAV....果間學好好多,kumon係比較淺, 若果你想仔仔小學成績好將來名列前芧, 你可以考慮下我既suggest, 比阿仔去創世xxxx做個test, 又唔洗錢, 中文都唔可以睇少! 為左阿仔, 有時真係覺得自己好巔!!!
原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-11 11:34 發表
Hello Windy!
我都有買小一execises比小兒Barrett, 買咗張大乘數表poster比佢唸定先.  因為佢英文比較弱, 所以剛剛報讀Kumon英, 準備係咁多.
我咪話朋友兒子讀咗Kumon中, 朋友話6年d普通話絕對唔駛跟, 我唔係sell Ku ...

Windy,
Thanks for your suggestion!
Barrett仔佢都唔適合join大班學野, 學咩都係.
細個時買咗套Hooked On Phonics係屋企比佢地兩兄妹學, 自己教埋都OK; 而Kumon係想佢systematically咁學習自己做homework and English.
In fact, St. Cat套ORT是否不足夠, 我朋友都係要出去學phonics.
我收到學校信話要July 17先去學校做校服買書, 想快d做晒d手續!
RamblerMaMa

P.S.  話時話, 點解咁少人黎呢度傾 ?

我都好唔明, 點解無乜德信mama上來傾???唔通d媽咪好忙?抑或仲有d媽咪唔識上網所以.....????唉! 想知多d都無人講, 得我同你!!!!

Yesterday, 同我朋友傾計, 問多少少Tak Sun既info.
小一Chinese應該不用上PTH住, 小二就一定係PTH教.
English用Longman深d個syllabus.
Actually, 我比較concern activities, every wednesday放學前係課外活動(can be checked on Tak Sun website), 小三後比較多activities.
好多同學仔都會補習, top的同學仔好多都去Kowloon Wah Yan.
去過學校幾次, 見到d mamas都係斯文elegant, don't worry about that.

RamlberMAMA,
你知唔知一年班星期五係放1:55pm, 課外活動仲洗唔洗比錢???
我仔仔都有一位好同學仔一起讀德信, 你仔仔有無幼稚園同學一齊呀?

原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-19 09:39 發表
Yesterday, 同我朋友傾計, 問多少少Tak Sun既info.
小一Chinese應該不用上PTH住, 小二就一定係PTH教.
English用Longman深d個syllabus.
Actually, 我比較concern activities, every wednesday放學前係課外活動(can be ...

回覆 7# WindyChow 的文章

Hi!

我囝囝都將會今年九月讀P1,由於是扣門,七月才可登記。

囝囝已學Phonics及Reading for Meaning一年半,六月尾便完成課程,現正考慮九月參加Speech 或Presentation Skills。

Phonics 真的非常有效,囝囝現在已可自己閱讀英文故事書,第一次看都全無困難。另外Kumon Maths正學Level B,小一課程應可應付。反而中文希望再有改進,請問可否pm有關創世xxxxx的詳情?

另請問Longman深d個syllabus即是哪本?因他K3用Longman Welcome to Eng 1A & 1B,如果一樣便可能會覺沉悶。

有家長說P1 P2沒有興趣班是真的嗎?因覺得培養興趣也很重要。希望大家保持聯絡,互相交流。

德信用Longman primary express , 是最深的series, pr1 and pr 2 無要邀費的課外活動, 但逢星期三有一些免費的集體活動, 今年仔仔有宗教故事, 武術, 棋藝 ...等, 在最尾的課節上

我忍吾住留言, 怕心水清的媽咪知道我是誰
不過算啦, 都是吹下水, 死性難改

回覆 9# Marians 的文章

Thanks Marians.  I think I saw you in other school's forum. :)

我囝囝都會係今年升小一。

Marians,
我囝囝係德幼上德小的,但我冇另外俾佢學phonics,而德幼套phonics又好似好一般,老師只係叫小朋友在網上學,做功課時好多時都係要我再教。唔知上德小前,我應否要加強佢英文的訓練呢?因為Longman Express套書都幾深。

TelleTelleMom & Marians,
我諗我們的女兒都是讀同一間小學。

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-22 22:03 發表
Thanks Marians.  I think I saw you in other school's forum. :)

Hello德信Mama們, 同你地打個招呼先!

Hello Windy
係ar, 我知Friday P.1andP.2會放早, 我仔仔得一個choose呢間. 我有好朋友neighbour都係你仔仔的幼稚園, 依家K.2.

回覆 12# Janis 的文章

My girl is in P3.

Hi Janis and TelleTelleMon

你們好, 小女讀小六, 今年要升呢去中學, 吾知掂吾掂, 小兒如順利升小二。

Marians

原帖由 Janis 於 10-6-24 10:58 發表
TelleTelleMon & Marians,
我諗我們的女兒都是讀同一間小學。

hi Janis

我個仔都是德幼上, 不過課程接吾到, 你要預初初有些吃力, 全因德幼實太輕鬆了

Marians

原帖由 Janis 於 10-6-24 10:55 發表
我囝囝都會係今年升小一。

Marians,
我囝囝係德幼上德小的,但我冇另外俾佢學phonics,而德幼套phonics又好似好一般,老師只係叫小朋友在網上學,做功課時好多時都係要我再教。唔知上德小前,我應否要加強佢英文的訓練呢?因為Lo ...

我囡囡都係小三。

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-24 13:52 發表
My girl is in P3.

我都覺得德幼太輕鬆。不過,最初都係喜歡佢輕鬆學習。
但K3下學期好似突然加速,中英文的文字遊戲啲字都好深,突然的轉變令小朋友都好難適應。
見到你的回覆,我諗都要在暑假同佢準備多啲。

原帖由 Marians 於 10-6-24 17:04 發表
hi Janis

我個仔都是德幼上, 不過課程接吾到, 你要預初初有些吃力, 全因德幼實太輕鬆了

Marians

Janis

我仍然覺得應該讓小朋友享受埋最後的幼稚園暑假

Marians

原帖由 Janis 於 10-6-25 09:31 發表
我都覺得德幼太輕鬆。不過,最初都係喜歡佢輕鬆學習。
但K3下學期好似突然加速,中英文的文字遊戲啲字都好深,突然的轉變令小朋友都好難適應。
見到你的回覆,我諗都要在暑假同佢準備多啲。

...

原帖由 Marians 於 10-6-24 17:00 發表
Hi Janis and TelleTelleMon

你們好, 小女讀小六, 今年要升呢去中學, 吾知掂吾掂, 小兒如順利升小二。

Marians

Hi Janis, Telle Telle Mon and Marians,
又咁啱大家的囡囡和囝囝都在同一所學校。我的大囡今年升小四,第二囡升小三,細囝由德幼上德小。
請大家多多關照。
Marians, 你的囡囡很利害呢﹗因我知今年升上中學的有很多不能獲派原校,甚至聽聞連攞獎學金的,都不獲派。