用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔明 : 自行收生運作
go

唔明 : 自行收生運作

如果有間津校自行收生階段 interview 200 個小朋友, 而名額有 54 個

咁 當 interview 完之後, 中學覺得有 100 個 ok, 將 100 人排先後

頭 54 人取錄

問題係 : 中學都唔知那 54 人是否一定會讀 (可能該中學係那學生嘅自行階段 2nd choice, 咁個學生去左 1st choice, 自然 2nd choice 收都唔會讀)

請問 :

1. 中學是交 54 個學生名比教育局, 如果該學生入左 1st choice 自行, 就將個位放返入大抽

還是

2. 中學將 100 人嘅排位表(根據 interview 後表現) 交比教育局, 教育局按名單先後, fill 滿 54 個位 ? (即可能 60 名都入到, 因前面有學生入左 自行 1st choice)

還是

3. 中學將 100 個學生名交教育局 (不根據 interview 後表現), 教育局跟隨機號碼, 分配呢 100 個邊個入到最後 54 ?

唔知講得清唔清楚, 先謝謝 !

我唔肯定, 但會覺得係答案1

据我所知,应该是《2》。
学校是将正选和备选按次序list 给教育局。
至于人数多少,就不肯定是否100人。

我都覺得應該係 2, 可是捭幾多個就真係唔知law.

學校會交一份正選名單(唔使排次序)及一份後備名單(要排次序)比教育局, 如果正選去咗人地學校 (1st choice), 就會跟後備名單次序派, 如果連後備都填唔滿自行位, 多咗既位會撥入大抽獎.

唔該晒, 各位 !

咁即係
如果自行有 54 個位
interview 100 人, 都好大幾會入囉 !

如果該校明顯地熱門過其他學校就未必一定, 尤其是一線英中, 好多時無收過 2nd choice 嘅學生。

原帖由 CFaHB 於 10-6-17 23:53 發表
唔該晒, 各位 !

咁即係
如果自行有 54 個位
interview 100 人, 都好大幾會入囉 !

係一線英中, 不過位置好偏僻, 同區亦有幾間交通方便嘅一線英中, 所以好似有 d 機會

原帖由 ricetaster 於 10-6-18 11:46 發表
如果該校明顯地熱門過其他學校就未必一定, 尤其是一線英中, 好多時無收過 2nd choice 嘅學生。

原帖由 CFaHB 於 10-6-19 13:40 發表
係一線英中, 不過位置好偏僻, 同區亦有幾間交通方便嘅一線英中, 所以好似有 d 機會
請問邊間中學?