用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升校交流區 - 將軍澳
go

升校交流區 - 將軍澳

各位家長, 7月6日放皇榜了, 我們一起交流下將軍澳區中學吧,

我小兒子在自行的時候, 老師說是BAND2, 所以我填表時前三名全是BAND2中的學校, 但是前天打電話給老師,她說我的小兒子是BAND1尾, 我都不知道是否去叩BAND1的學校.我覺得叩門真的很難.如果早知他是BAND1,我就不會放BAND2的中學在前三名了.

原帖由 NGAIKWAN 於 10-6-17 17:49 發表
我小兒子在自行的時候, 老師說是BAND2, 所以我填表時前三名全是BAND2中的學校, 但是前天打電話給老師,她說我的小兒子是BAND1尾, 我都不知道是否去叩BAND1的學校.我覺得叩門真的很難.如果早知他是BAND1,我就不會放BAN ...

甘又系呀, 如當時知系 band 1尾, 至少第一志是填 band 1 尾的學校啦.

我聽人說, 如叩門, 叩 band1的, 都有難度, 除非你的成績很標菁, 如果吾系, 都要有心理準備...

請問你, 你的頭3間是那間中學, 方吾方便說....

而我, 我便保守一些, 是填 甲子年, 王華湘, 因我仔系 band 2頭, 我想可以入到掛!!

apoaaa,你好!你個仔是band2頭,分數如何?方便說嗎?因我個女讀五年班,估計都是band2.

原帖由 NGAIKWAN 於 10-6-17 17:49 發表
我小兒子在自行的時候, 老師說是BAND2, 所以我填表時前三名全是BAND2中的學校, 但是前天打電話給老師,她說我的小兒子是BAND1尾, 我都不知道是否去叩BAND1的學校.我覺得叩門真的很難.如果早知他是BAND1,我就不會放BAN ...

可否pm 我您是那間小學?

原帖由 apoaaa 於 10-6-18 10:29 發表

甘又系呀, 如當時知系 band 1尾, 至少第一志是填 band 1 尾的學校啦.

我聽人說, 如叩門, 叩 band1的, 都有難度, 除非你的成績很標菁, 如果吾系, 都要有心理準備...

請問你, 你的頭3間是那間中學, 方吾方便說... ...

1.王華湘
2.鄭植之
3.不記得了,前兩間不行, 第三就更不去了.

原帖由 wong333 於 10-6-18 10:51 發表
apoaaa,你好!你個仔是band2頭,分數如何?方便說嗎?因我個女讀五年班,估計都是band2.

你好, 我都系老講師說我知的, 不過, 我仔在班內考第4, 全級考49, 有 133人, 佢數, 中, 英都可以.

原帖由 apoaaa 於 10-6-19 17:39 發表

你好, 我都系老講師說我知的, 不過, 我仔在班內考第4, 全級考49, 有 133人, 佢數, 中, 英都可以.

全級考49, 有 133人 >>>>>>>>>> Band 2 ?

原帖由 hw1115 於 10-6-19 18:55 發表

全級考49, 有 133人 >>>>>>>>>> Band 2 ?

系呀, 老師說系 BAND 2頭呵.

原帖由 apoaaa 於 10-6-20 01:06 發表

系呀, 老師說系 BAND 2頭呵.

我想知是點樣計band 1 or 2 架. 如果一個好好小學, 同一間唔係咁好小學個band 1 % 是不是會一樣. 如果呈分學校出卷間間都唔一樣有d會出深d , 有d 又會出得比較淺.  咁點計呢 ?

每間小學的BAND1%當然不一樣了, 好的小學超過50%是BAND1. 不好的小學也許只有10%左右. 政府有一定的計算方法, 你可以上政府网頁看看

原帖由 NGAIKWAN 於 10-6-24 14:57 發表
每間小學的BAND1%當然不一樣了, 好的小學超過50%是BAND1. 不好的小學也許只有10%左右. 政府有一定的計算方法, 你可以上政府网頁看看

OH. 即是政府一早已評定每一間學校有幾多個% 是BAND 1 生好大壓力.

apoaaa,你好!謝謝你覆我,我想我個女應該都是band2,因是175人,第5?名.

老師都話我女係 band 2,而家心大心細,最怕佢派到一d 差學校~
band 幾學校都好,最緊要校風唔好差,我就心滿意足嘞!