用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 終於換咗琴老師
go

終於換咗琴老師

亞仔學了琴一年,考了2级試,我乜都唔識,個老師又乜都唔講,冇讚又冇彈,求求其其,我見亞仔真心喜歡彈琴,終於忍無可忍轉了一個用心教導有讚有彈嘅老師,我唔介意從頭學過,最緊要每學一首歌都係彈得好聽顺耳,並唔係彈咗就算,希望鐘意彈琴嘅小朋友媽咪,如發現琴老師唔好,要試吓轉老師。

這個問題是老師和家長溝通的問題, 個老師有責任同家長傾下個學生的進度的

我女女以前個長笛呀sir, 演藝畢業, 犀利啦掛, 但都唔知教乜, 上堂連示範吹都未吹過, 連笛都可以唔洗帶, 著件波衫就來上堂, 比我炒左佢

現在轉了一個quali相對冇咁勁, (但當然是有演奏級的), 就教得好好, 收費仲冇演藝那個咁貴
天惠媽

我都剛剛換了老師呀..

演藝畢業系最低要求咗播!

醒目開學勳章

我依家都15,16唔知換唔換好...

原帖由 小伊 於 10-6-17 01:29 發表
演藝畢業系最低要求咗播!

我起初諗住找一些在演藝學院教的老師添, 不過人地大師級, 話唔教我個女D初級生wor, 就介紹了他的一名學生給我, 給我的印象是: 搵飯食

我識得有人在音樂事務處學添, 入得音統處做導師, 資歷有番咁上下啦掛, 個個都什麼音樂學院畢業, 但佢話個老師一邊上課一邊打手提電腦做博士論文, 邊個就廢事講啦

我越來越不相信權威和表面資歷, 我現在果個, 只係中大音樂系畢業, 又唔係乜野名師, 一D都唔出名, 但他教得好, 有交帶, 我已經冇打算再轉
天惠媽

醒目開學勳章 王國長老

ME TOO
老師教得好好(講真), 我女跟左佢6年, 音樂節都有試過得獎, 亦有其他學生得獎, 女女考2級有MERIT (做唔到既, 我見老師有教, 係我女改唔到D習慣姐), 而家準備考4級
老師教法絕對無問題, 但我真係支持唔住佢搵我黎"攝時間", 個個禮拜都唔同時間, 總之佢彷彿EXPECT我MON-WED放學後都AVAILABLE(有時就唔到就星期六日), 仲要下下都即日打黎即日約, 我有時話NO, 如果約唔到又要延期..........., 有時老師黎到半個鐘就教半個鐘(佢會補, 但我覺得黎半個鐘算點先, 都未WARMUP已經落堂)
我應該換嗎?
原帖由 kevin_bb 於 10-6-17 11:10 AM 發表
我依家都15,16唔知換唔換好...

我反而係搵到好老師,但佢身體有事唔可以再教阿仔,依家頭痛緊去邊樹搵個好老師

醒目開學勳章

唉....我唸下都係轉好D......
呢個老師真係好'士'!!!

我個鋼琴老師仲衰呀...我上45分鐘堂...佢次次都呃我5分去廁所加買小食...買完返黎更加在我面前食...咁都算喇, 佢想食咪食囉...但我最憎佢食日同我傾計, 佢可能好悶喇...當我想彈果陣又搵我傾計....搞到我好唔專心同埋好難習中精神彈鋼琴....我唔係見佢教得OK, 我一早走鬼左喇~之前佢教我5級我拿左Merit~

有冇同老師講要約定一個時間呀?
唔可以成日轉。
原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-18 17:49 發表
ME TOO
老師教得好好(講真), 我女跟左佢6年, 音樂節都有試過得獎, 亦有其他學生得獎, 女女考2級有MERIT (做唔到既, 我見老師有教, 係我女改唔到D習慣姐), 而家準備考4級
老師教法絕對無問題, 但我真係支持唔住佢搵我 ...

我都聽聞演藝既學生做老師就真係麻麻,基本上成日調堂,

醒目開學勳章 王國長老

事緣係咁.........我女好細個已經跟佢, 當時佢初初去果區教, 租琴房, 後來佢走我地就跟佢走, 佢話佢都會黎我隔離座大廈學小提琴, 所以可以上門(其他學生都唔上門)
久而久之, 變左佢咩時間學小提琴, 就咩時間上黎教(由於鋼琴老師都忙, 所以小提琴都係flexible時間), 再久而久之就變成而家咁.........

原帖由 !貓貓老婆! 於 10-6-18 11:47 PM 發表
有冇同老師講要約定一個時間呀?
唔可以成日轉。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-18 17:49 發表
ME TOO
老師教法絕對無問題, 但我真係支持唔住佢搵我 ...

以你那個老師的教學態度, 我認為你個女學得好, 得獎, 係你個女本事, 我不相信什麼名師出高徒, 事實上, 因果剛剛相反, 是有一定能力的學生, 才受名師收為徒

正如名校的老師, 我唔信佢地有咩咁巴閉, 只不過名校學生, 有一定的家庭背境, 得到的資源和機會自然多

反而, 老師的教學熱誠和態度才是最重要

天惠媽

你去佢琴室學就一定有穩定時間,你之前都講上你門係因為都係附近學小提琴。自己取捨。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-19 13:08 發表
事緣係咁.........我女好細個已經跟佢, 當時佢初初去果區教, 租琴房, 後來佢走我地就跟佢走, 佢話佢都會黎我隔離座大廈學小提琴, 所以可以上門(其他學生都唔上門)
久而久之, 變左佢咩時間學小提琴, 就咩時間上黎教( ...

看來大家比錢買左D令自己一肚氣ge野.....我都有過同樣遇到一個令人激氣的老師(遲到早退, 我係度吹笛佢就心不在焉地攪其他野,唔帶笛來上堂,我吹完沒有comment, 唔解釋樂譜上的符號代表什麼及應怎吹奏和技巧.

後來問自己 - 唔啱自己, 掂解唔轉, 而令自己唔轉老師的理由重要嗎?!想通後即專,及知都應該怎樣選舉老師了, 再不是學歷及名氣, 而是熱心及良好表達, 因音樂好抽象, 要靠老師表達出來.  現在搵到一間好的, 可安心,專心學了.

大家好!我轉咗新老師兩堂,佢話亞仔係完全唔識數拍子,唔識分大細聲,所以彈首首歌都冇情感,但佢本身好有音樂感,希望慢慢可改正。之前跟舊老師考嘅2級試嘅分纸亦有了,原先舊老師話佢scale好差驚佢呢part唔pass,又話佢aural最掂唔駛練,但結果係scale差不多攞滿分,但aural就唔pass,3part其中1part仲係錯晒冇分,所以轉咗老師決定完全正確。

醒目開學勳章 王國長老

都唔係既...........比賽我都有在場, 聽晒幾十個學生, 我就知究竟要求d咩(果次係我女第一次去音樂節)
好多學生, 全部大細聲漸大漸細全部無做, 有2個even彈高左8度! (連續頭2個呀, 我幾驚係我女錯呀), 所以我知老師係有教technique/detail的
如果靠我女自由發揮..........真係no eye see!
睇完你地d分享...........我唸我都係算吧啦, 或者我再同老師傾下
原帖由 ada1812 於 10-6-20 01:28 AM 發表
以你那個老師的教學態度, 我認為你個女學得好, 得獎, 係你個女本事, 我不相信什麼名師出高徒, 事實上, 因果剛剛相反, 是有一定能力的學生, 才受名師收為徒

正如名校的老師, 我唔信佢地有咩咁巴閉, 只不過名校學生 ...