用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣官小 及41網小學
go

荃灣官小 及41網小學

各位媽咪你地好,

懇請賜教, 我小朋友抽到本區首志願-荃灣官小, 但我有叩門幾間41網小學及將面試, 如九龍塘基華小學, 九龍塘天主教華德小學, 甚至紅磡灣馬頭涌官小.

請問如果有機會九龍區呢3間是但一間收咗的話, 妳們會有何意見. 認為我應否放棄荃官嗎? 因為好多媽咪提及荃官為Band 1學校, 但基華及華德只係Band 2, 但知道九龍區學校的Banding又高少少. 故只想請教各位. 感激!

更係讀荃灣官小
原帖由 midmid 於 10-6-16 19:21 發表
各位媽咪你地好,

懇請賜教, 我小朋友抽到本區首志願-荃灣官小, 但我有叩門幾間41網小學及將面試, 如九龍塘基華小學, 九龍塘天主教華德小學, 甚至紅磡灣馬頭涌官小.

請問如果有機會九龍區呢3間是但一間收咗的話,  ...

Hello,

謝謝妳的意見呀! 但請問可否再詳述一點~為何梗係讀荃官小? 其實係咪真係好好呀! 因我見好少媽咪提呢間學校, 多數都係提浸聯, 石鐘山及思源等等, 所以有點擔心...

原帖由 Babysiu 於 10-6-16 22:14 發表
更係讀荃灣官小

荃官已經係荃灣區數一數二嘅好小學, 點解重要去叩九龍D學校, 明白每個家長都想個小朋友入一間好小學心情, 但已經有一間好好在眼前, 留番D機會比D派得好差嘅小朋友!

重有如果你都住荃灣區, 唔好要個小朋友搭校車去咁遠, 又要早D起, 又要遲D先返到屋企, 留番D時間做功課溫書同親子好過!!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

好同意見!!
請問你如何評價伍季明?
好嗎?程度如何?校風如何?我剛搬來, 想了解此區學校
原帖由 bb-bu-bu 於 10-6-19 14:49 發表
荃官已經係荃灣區數一數二嘅好小學, 點解重要去叩九龍D學校, 明白每個家長都想個小朋友入一間好小學心情, 但已經有一間好好在眼前, 留番D機會比D派得好差嘅小朋友!

重有如果你都住荃灣區, 唔好要個小朋友搭校車去咁 ...

我自己個人意見, 海官, 荃官同浸聯最最受歡迎, 之後伍季明, 思源, 何傳耀, 石鐘山, 荃灣基慧, 馬灣基慧, 深天, 荃天, 呢D都各有支持者, 如果你真係好好鍾意我講頭果三間, 可以放第一位, 不過第二位就唔好再選, 因為第一位入滿晒冇第二個位, 唔好浪費, 可以放我講嘅次選!

不過近年都好多人鍾意入思源同伍季明, 兩間都是好學校, 升中派位都好好, 亦都有心理預備都幾谷D小朋友, 谷都好, 我唸就未至於讀唔到會趕你走, 會有補底班幫你! 何傳耀都好多人選, 因為有得直入何傳耀中學(BAND 1), 反而馬基好似跌左小小, 我個同事個女讀四年級, 都話冇以前咁好, 唸住個細會比佢讀第二間, 同埋馬基都遠, 每日過橋, 要留校就要自己接送, 深天舊年先入伙, 都好受歡迎, 好多人選, 不過都係要搭校車, 比起馬基近小小, 呢D排頭位我識好多個小朋友都可以直入!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

Tks!!!!!!!
原帖由 bb-bu-bu 於 10-6-20 12:32 發表
我自己個人意見, 海官, 荃官同浸聯最最受歡迎, 之後伍季明, 思源, 何傳耀, 石鐘山, 荃灣基慧, 馬灣基慧, 深天, 荃天, 呢D都各有支持者, 如果你真係好好鍾意我講頭果三間, 可以放第一位, 不過第二位就唔好再選, 因為 ...