用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有感而發
go

有感而發 [複製鏈接]

醒目開學勳章

係兩年前, KV收左仔仔讀上午班, c6問一個小朋友(小a)的 daddy (a-dad) 的意見, a-dad話: "KV好谷架喎!我唔贊成谷的學校!好似小a表姐間學校太谷了, 學習並不是這樣的, 我接受唔到.............."

今天小a入了表姐果間小學, i.e. 一間出名谷的名校. :;pppp: :;pppp:
   0    0    0    0

今天小a入了表姐果間小學, i.e. 一間出名谷的名校.

谷唔谷?99%係人云亦云。

何况,好多時,何謂谷,何謂唔谷的定義都未搞清。

典型的- 口是心非

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 10-6-21 10:06 發表

谷唔谷?99%係人云亦云。

何况,好多時,何謂谷,何謂唔谷的定義都未搞清。

a-dad自己講的 "好似小a表姐間學校太谷了"

而且99%的人都這樣說 還不夠嗎?

王國長老

唔同階段有唔同想法,,我當初有BB都唔贊成小朋友上咁多COURSE,但小朋友慢慢大,發覺世界唔係我諗咁,我都唯有順應"吹"勢,幫個仔報不同CORUSE
唉~~~唯有講句人在江湖,身不由己,我都想堅持愉快學習,但香港教育制度唔係咁呢,我可以做既只係從小朋友學習中,令佢有愉快感覺

醒目開學勳章

好多人都係咁架啦, 呢頭話唔想個小朋友學咁多野咁辛苦, 轉個頭就幫個小朋友報幾個課程, 眼見唔小啦:;pppp:

原帖由 mat媽 於 10-6-21 09:50 發表
係兩年前, KV收左仔仔讀上午班, c6問一個小朋友(小a)的 daddy (a-dad) 的意見, a-dad話: "KV好谷架喎!我唔贊成谷的學校!好似小a表姐間學校太谷了, 學習並不是這樣的, 我接受唔到.............."

今天小a入了表姐果 ...

或者當小朋友長大了一點, 父母對升中有多少少認識, 就會對小朋友的學業成績有要求, 就會俾小朋友讀一些以前覺得不認同的學校.

好似我當年幫阿仔報幼稚園, 都係聽人講話kv谷, 我都覺得唔係想谷小朋友, 想小朋友有愉快學習. 我自己讀band 2中學(當年有5個band)但會考成績好好, 我成日覺得"寧為雞口, 莫為牛後".

但一想到今年煩考小學, 六年後又要煩考中學, 我就希望小朋友能夠入讀一條龍的學校. 最後仔仔考到一間應該都係谷的一條龍小學, 我同老公都好開心咁俾仔仔讀呢間學校. 我自己最開心的是, 六年後不用再擔心升中的問題.

幼稚園都可以不太谷,但一入小學就真係要谷了,至少要谷到中上成績,入到英中。

又唔一定係口是心非既,兩年,好多諗法唔同左...
我c6追我時我夠話唔鍾意佢la,點知

大有人在

醒目開學勳章

你個小a 爸不及我c6個friend勁,小a 爸都話係兩年前,我個所謂friend,是去年九月(佢個仔k3時)話一定要愉快學習,最怕佢放工重要跟阿仔d功課,重話返學一定要近,要在屋企附近(佢住青衣),終於.......
佢考曬港、九的私校/直資(only 新界區唔考):;pppp::;pppp:,今年九月入kln tong 的宣小......,你話.......

p.s 我本人覺得宣小很好,無意得罪。

醒目開學勳章

可能決定權o係a-mom度

小女當年都有考到所謂'谷'的''名'校幼稚園, 但我想小朋友開開心心讀這三年幼稚園, 所以最後選擇了不太'谷'的學校, 亦有人說我傻為什麼要放棄, 因為真是很難入.  

一方面我決定是沒有錯, 她這三年真是過得很開心, 但好快升小學了, 我又害怕她升小學時會很辛苦, 因為無論直資/私校/津小課程都會相對深了很多, 所以k3開始我已經為她報了不同的course來應付小學課程.

香港的教育制度很多時會令到家長身不由己. 到現在小兒雖然只有20個月大, 我都可能提早k2幫他報讀course.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我個人認為幼稚園選較谷的好。原因
1.三年幼稚園生涯會令家長了解自己孩子究竟"谷"唔"谷"得.父母又是否有時問配合,知道應該揀邊D小學.
2.拿幼稚園來試,如果小朋友受得,咁三年已建立很好底子升小一.如果小朋友跟唔上,成積唔好亦不過影响幼稚園成績,最多揀活動教學小學,好過愉快幼稚園痛苦小学.

身邊太多呢類人, 明明兩間都收咗, 選咗間冇咁谷既, 結果咪又係厭唔夠,自己出去報好多面試班呀, 嘜班嘜班咁
原帖由 050109 於 10-6-21 10:28 發表
好多人都係咁架啦, 呢頭話唔想個小朋友學咁多野咁辛苦, 轉個頭就幫個小朋友報幾個課程, 眼見唔小啦:;pppp:

我女今年派學校很不理想.  好彩, 平時幫她報讀其他Course.  否則, 要讀最差小學校, 到中學就.....

今年轉小班, 要考小學真難, 基本每間小學有數百名至仟名學生叩門, 而每間學校只得少於15個位.  做父母真頭痛!

thanks for sharing!!!!

原帖由 aryee 於 21/6/2010 13:02 發表
又唔一定係口是心非既,兩年,好多諗法唔同左...
我c6追我時我夠話唔鍾意佢la,點知
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

mat,

可能最後a-dad都要向現實低頭,如果谷既名校收佢個女,唔通放棄咩!

原帖由 mat媽 於 10-6-21 10:11 發表

a-dad自己講的 "好似小a表姐間學校太谷了"

而且99%的人都這樣說 還不夠嗎?

mat媽,好耐無見啦 你仔仔今年都係上小一呀?
派左邊間呀?
有時家長心態好難講,又想小朋友讀書好,又驚人叻過
自己小朋友.....唉
~有錢出錢~有力出力~齊來做善事~
‹ 上一主題|下一主題