用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有歧視智障人士之嫌!!!
go

有歧視智障人士之嫌!!!

醒目開學勳章

昨天我在大圍某屋邨3樓的某酒樓飲茶, 途中到洗手間時, 遇上一個正在吵鬧人士的女人。

事件是這樣的, 我正準備去洗手間, 在近男洗手間的門口, 見到一個正在駡人的女人, 也見到一些管理員在旁了解事件, 我沒有理會此事入了洗手間, 出來的時間, 她仍在駡人, 我見這個駡人的女人, 攬著正在哭的兒子好像在說:「他有問題, 你不陪他去洗手間, 現在嚇倒我個囝呀!」而被駡的女人帶著歉意的說:「對唔住!」並表示自己兒子是有智障的, 他很多東西都不懂, 可能他不知做了些什麼嚇倒你的小朋友, 並請求對方原諒; 但這個橫不講理的女人, 不但沒有理會, 還對管理員說要報警, 當時, 我聽到管理員說那位智障小朋友躲在洗手間, 不敢出來, 我相信他也很驚; 當時我在想, 現今的香港還有這樣無知及無理的女人, 難道她不知道現今香港有個機構叫「平等機會委員會」嗎? 而當中有條條例叫「殘疾歧視」嗎? 難道她真的不明白這個世界有著不同的人, 有的人比較聽明, 有的人則可能有著種種的問題, 難道她不懂易地而處嗎? 如果現在是他的兒子有問題, 難道她會希望人家報警嗎? 她為什麼不藉著這個機會教導兒子, 教他明白及接受這個世界有著很多不同的人, 幸福並不是必然的, 不是每個人與生俱來也能有著健全的身體及腦袋, 所以要學懂珍惜。

我也有個弟弟是智障的, 我明白到他們不會無故做出嚇人的行為, 我估計有些人對他們說了些難聽的說話, 又或者用不友善的眼光望往他們, 他們才會做出一些平時不會做的行為, 但有些智障小朋友怎至不懂表達自己, 這樣便會變成只有一方說自己的道理, 而另一方卻變成啞口無言!!!

這件事件, 在我臨離開酒樓前仍未解決, 在我離開酒樓的那一刻, 我見到有多名警務人員已經到場, 兩個小朋友的事件, 也要動員五六個警員, 有便衣和軍裝, 其中我見有一名警員在安慰這個正在哭的小朋友, 還說:「小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的。」我明白他有責任要安慰苦主, 但也不應說這些妄下判決的言詞? 但我卻不見有人安慰智障小朋友或他的家人, 叫他不用怕, 我們會了解這事件及會作出適當的處理, 還有我見到在哭的小朋友爸爸和其中一名警員打招呼, 希望不會官字兩個口啦! 其實本來是小事一樁, 但現在便變得小題大做了!!!!!

問題唔係智障,問題佢做左乜野,係咪有智障就合理化左成件事呢????做父母保護自己仔女係常理,突如其來既事,說話可能衝動左,就算兩個小朋友都係正常,都會有呢個情況發生.

醒目開學勳章

"小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的"=妄下判決的言詞??

我也報過警, 警員來時我也會向呀sir 打招呼,但我5識佢地喎,更冇2個口!!打招呼係禮貌的表示, 識5識我都會打

原帖由 salpaut 於 10-6-21 11:11 發表
這件事件, 在我臨離開酒樓前仍未解決, 在我離開酒樓的那一刻, 我見到有多名警務人員已經到場, 兩個小朋友的事件, 也要動員五六個警員, 有便衣和軍裝, 其中我見有一名警員在安慰這個正在哭的小朋友, 還說:「小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的。」我明白他有責任要安慰苦主, 但也不應說這些妄下判決的言詞? 但我卻不見有人安慰智障小朋友或他的家人, 叫他不用怕, 我們會了解這事件及會作出適當的處理, 還有我見到在哭的小朋友爸爸和其中一名警員打招呼, 希望不會官字兩個口啦! 其實本來是小事一樁, 但現在便變得小題大做了!!!!!

醒目開學勳章

我當然係睇清楚佢地真你認識定係打招呼啦!

原帖由 wingogo 於 10-6-21 14:17 發表
"小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的"=妄下判決的言詞??

我也報過警, 警員來時我也會向呀sir 打招呼,但我5識佢地喎,更冇2個口!!打招呼係禮貌的表示, 識5識我都會打

...

醒目開學勳章

如果兩個小朋友都係正常的, 就唔會有人說:「他有問題, 你不陪他去洗手間, 現在嚇倒我個囝呀!」呢D字眼啦!試問兩個無問題的小朋友, 又點會俾人地叫亞媽陪佢去洗手間呀!

原帖由 pollybell 於 10-6-21 11:59 發表
問題唔係智障,問題佢做左乜野,係咪有智障就合理化左成件事呢????做父母保護自己仔女係常理,突如其來既事,說話可能衝動左,就算兩個小朋友都係正常,都會有呢個情況發生. ...

你都幾好笑架0咼,即係要亞媽陪去厠所先叫唔正常????大把正常小朋友都會同媽咪一齊去,兩個大大個女人都會,有幾出奇呀???果個媽咪既意思即係你知道自己小朋友有問題就跟緊D,等同如果有老人家有老人癡呆,入到厠所可能唔入厠格,就地開大兼開細,攪到屎林尿賴,你睇下如果你係老人家既屋企人會點俾人插.正常小友小朋友入到厠所玩水整到人濕晒都俾人鬧架啦,個媽咪一樣會俾人話,睇住個仔啦,乜乜無家教,無文化乜野難聽既說話都有,唔好彩報警不特止,要你陪錢添.

可能因為你細佬既關係令你過份敏感左.

醒目開學勳章

在我離開酒樓的那一刻, 我見到有多名警務人員已經到場, 兩個小朋友的事件, 也要動員五六個警員

你都識講, 你離開酒樓個一刻d警員先到場, 你又可以睇得幾清楚呀

反而我覺得你對警察有偏見之嫌, 幾多個人手來處理案件都可以令你不滿! 1陣得1個警員去處理時, 又有人會話咩係米岐視佢地, 兩個小朋友的事唔米事牙? 派得1個警員  來................

原帖由 salpaut 於 10-6-22 12:18 發表
我當然係睇清楚佢地真你認識定係打招呼啦!

醒目開學勳章

agree  可能因為褸主細佬既關係令佢過份敏感左.

原帖由 pollybell 於 10-6-22 15:39 發表
你都幾好笑架0咼,即係要亞媽陪去厠所先叫唔正常????大把正常小朋友都會同媽咪一齊去,兩個大大個女人都會,有幾出奇呀???果個媽咪既意思即係你知道自己小朋友有問題就跟緊D,等同如果有老人家有老人癡呆,入到厠所可能唔 ...

醒目開學勳章

我估你未理解件事o羅! 個苦主同被告都係男仔來的, 佢亞媽點同佢去男廁呀! 而且個智障小朋友係成十幾歲點又入唔到女廁喎! 果個商場又無殘廁, 有殘廁都同佢一齊去啦, 好似你o甘講, 如果有老人家有老人癡呆, 入到廁所整到人地d地方, 會俾人話o架! 唔通貪俾人地借題發揮咩? 定係要返屋企先可以去呢?

原帖由 pollybell 於 10-6-22 15:39 發表
你都幾好笑架0咼,即係要亞媽陪去厠所先叫唔正常????大把正常小朋友都會同媽咪一齊去,兩個大大個女人都會,有幾出奇呀???果個媽咪既意思即係你知道自己小朋友有問題就跟緊D,等同如果有老人家有老人癡呆,入到厠所可能唔 ...

如果你係智障男仔個亞媽,你呢番話只會另整件火上加油,打橫黎講,咁獨留年幼子女在家,都合理化,到小朋友在屋企玩火,火燒連環船,其他人既屋企都燒埋,父母要搵食,唔洗做呀佢,唔通一日到黑睇住個仔/女,食綜援呀,我都唔想架,你試下同個官咁講?????好多野自己知自己事,正常人又好有問題既人又好,做父母或者照顧者,安排妥當些,好多事都可以避免,唔好因為自己貪放便或一時疏忽影響其他人.

暫且唔提樓主遇到既事

但有部份人當遇到智障人士果陣
見佢呆吓呆吓就會悔辱幾句如「傻仔/低能/白痴」之類
細路仔就話啫,有時連成年人都係咁.....
有時候就算點安排妥當都好都好難完全避免
甚至負面D睇:「為左令佢唔影響任何人而終日不出家門」

呢個世界咩人都有,你都識講部份人啦,肥人都會比人叫死肥仔,死肥婆,著得街坊些都俾人話係c9,個樣生得吋,又會俾人話樣衰,生得唔夠靚又俾人叫豬扒,跟本兩回事.

醒目開學勳章

真係正如你所講, 呢個世界真係乜野人都有o架?

原帖由 pollybell 於 10-6-22 22:08 發表
呢個世界咩人都有,你都識講部份人啦,肥人都會比人叫死肥仔,死肥婆,著得街坊些都俾人話係c9,個樣生得吋,又會俾人話樣衰,生得唔夠靚又俾人叫豬扒,跟本兩回事. ...

從你講呢件上面,睇唔倒歧視或人生攻擊,個媽咪只不過講個智障小朋友有問題,無鬧佢傻仔,癡線或者更難聽既說話,唔好曾經見過或聽過有其他人出言母辱過有問題既人,就聯想到當涉及到智障人仕就一定係其他人歧視佢地,正如正常人當睇見新聞,一個有精神病既男人,擗死一個三歲既小朋友,好多人都唔會認為精神有問題既人,都生人匆近.每件事都需要分開黎睇.每件事都有前因後果.人與人就需要包容,體諒,但唔係你有問題就需要更多更多.

成件事可能未必有歧視成份, 但問題係有智障小朋友媽咪已經向苦主媽咪道歉, 但咩原因苦主媽咪還要報警呢?

人與人就需要包容,體諒,但唔係你有問題就需要更多更多 ?

咁社會教育人們要多D包容, 體諒一D有問題或許有需要既人就錯晒 ?

我想問正常小朋友幾多歲呀?如果係細個嚇親唔出奇,有時智障會做一些怪行為,我相信唔係有心嚇佢, 但正常小朋友爸爸也在,點解唔同佢去厠所呢?而智障小朋友母親已經有係厠所門口等,她已跟得好足,不過去厠所真係無辨法陪
智障小朋友的父母已經受到好大的壓力,有時我哋真係要多一點包容和體諒

如果警察未了解事件就說:「小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的。」咁這句話真係好有問題

到底發生咩事連樓主都唔清楚,嚇親點嚇法???從後熊抱一個飛身跳上個小朋友度,還是偷襲佢既重要部位,你覺得係玩,人地會好驚好不安,我都係假切性,所以我一開始講唔係智障問題,係做左些乜事.需唔需要報警係市民自由決定既權利,好多人俾人強姦都唔報警,呢樣都係睇自己既需要.對一些有需要既人多些包容係教育,事實上有些人誤解左,覺得係應份同應該得倒,人地包容睇諒既要好感恩,正如幸福唔係必然既一樣.
原帖由 YINSUM 於 10-6-23 12:37 發表
成件事可能未必有歧視成份, 但問題係有智障小朋友媽咪已經向苦主媽咪道歉, 但咩原因苦主媽咪還要報警呢?

人與人就需要包容,體諒,但唔係你有問題就需要更多更多 ?

咁社會教育人們要多D包容, 體諒一D有問題或許有 ...

小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的,咁這句話真係好有問題???

咁應該點同個小朋友講????拿你唔再喊啦,再喊我聽唔倒你講野,收聲.還事我唔係事必要你講,你講既野將會成為呈堂証供,唔好講咁多你一句我一句全部返差管先講???

其實個差人都係安慰個小朋友,小朋友既世界裡面警察就係正義既朋友會幫人架啦,幫佢唔代表唔理是非黑白去幫佢,有咩問題呢賜教???

根本都無人知係厠所發生咩事? 樓主覺得要包容,唔洗報警攪到咁大件事啫,都唔明D人點解會有咁大反應.......

我係話若未了解事件就話幫,講嘢一D都唔付責任, 係咪一定係個智障小朋友唔啱? 若然係正常小朋友嘢佢先, 咁咪比咗正常小朋友一個錯覺,做錯都有人幫

只不過幽你一默姐,可能你覺得我挑釁你,真係唔好意思,唔洗發火既.

做朋友或者社工老師見倒有學生或者人喊晒講唔倒或者唔想講都會話你講出黎我地/我會幫你架啦,唔通果個人話我殺左人呀你幫我走路,都幫????警察責任係了解事件既經過,錯覺係你姐.
ANYWAY 其實係呢版講野真係唔能夠唱所欲言,太感敏既話題,可能會觸及某些人既神經,既然如此再沒有討論既空間.免得傷害某些人既脆弱心靈.不會再就呢個POST回應.