用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才考啲乜?
go

優才考啲乜?

請問有無人知考乜, 有乜要準備?
謝謝!

主要是考家長, 我認為

原帖由 js829 於 10-6-18 15:44 發表
謝謝!

原帖由 js829 於 10-6-18 15:44 發表
謝謝!

之前有家長提過,你可以參考下:

A家長:小朋友同家長會分開見; 老師會問吓家長問題, 主要環繞點解報優才、家庭教育等, 而家長响報名表上所答問题, 同埋portfolio所寫既內容, 亦經常問到, 唔會太刁鑽既, 整個過程大约10分鐘。

小朋友就會上課室見老師, 做D乜我就唔係太清楚。

B家長:我只記得要聽完歌後畫一幅畫,
玩遊戲,輸了要唱歌,
砌七巧板,
讀些中文英文字,計一些簡單的加減數等。
不會太困難。

我個人意見, 每家的小朋友都是一個起兩個止, 大家都想自己的小朋友考到好學校, 為什麼唔等到面試完了才討論面試的題目, 是否會對被安排在不同時間面試的小朋友公平一些? 可能有人認為講些少都無傷大雅, 不過, 有時就是那些微分別可以影響大局.

分四天進行面試, 每天300多人, 還有兩天共600多人未見, 只得90多個位, 你們估計是否都有d影響, ...

係呀, 好緊張。(我地未in)
希望大家interview時都係愉快的~

我好欣賞學校在程序上的安排,及校長很有技巧地把孩子們和父母分開。

I went to the interview yesterday which lasted only 30-45 mins, very good control on the timing.  Please be there around 15 mins before the scheduled time.

For parents, the teachers will bring you to the classroom and there are 2 activities.  Firstly, a teacher will take you to a school tour to introduce school activities.   Then, it's one on one interview with the teacher, around 10 mins.  The teacher asked me how's my son behaved at school, why I like this school and how do you feel the small school and not very much space at Mongkok school.

For my son, it was a group interview.  Firstly, he played music chair, then, he played lego with the group.  Next, the group was brought to another classroom, waiting for the teacher to call their name.  It's now on 1 to 1.  First, teacher will give him a picture with half flower and half butterfly and then asked him to complete the other half .  Secondly, teacher showed him some word cards (Chinese and English) and asked him to say the words.  Then, it is finished and all kids will go to playground to play some games (scored is not counted in this part).

Overally, my boy found it very interesting and it's all about playing games!

Hope it helps and I know there is another round on 10 & 11 July.  Good luck!

考體能 行平行木踢波

唔好意思, 宜家6月份考既小朋友係讀緊k2定k3架?k2會咁早考小一試?

依家面視個D是K2小朋友,明年入讀小一.
行平衡木踢波是面視完比小朋友去玩,等佢地開心下,唔是面試既一部份.
為了公平起見,已刪除面視內容.

醒目開學勳章

一睇就知新手啦
K2升K3是直資/私小的面試/簡介會熱鬧時間
K3一開學都要填自行啦,唔早啦

原帖由 healtheworld 於 10-6-21 14:17 發表
唔好意思, 宜家6月份考既小朋友係讀緊k2定k3架?k2會咁早考小一試?

醒目開學勳章

其實只是提供了範圍,就唔像會考雞精班同你預測準確題目,有多少幫助,而且5歲人仔,你可以教路多少

家長問這些都是安慰自己多過幫助小朋友啦

你話完全有晒Q&A的模範答案就話不公平

而且有些學校都會在簡介會講明考些什麼,那是否對參加唔到的家長唔公平?

原帖由 nov03bb 於 10-6-20 22:48 發表
我個人意見, 每家的小朋友都是一個起兩個止, 大家都想自己的小朋友考到好學校, 為什麼唔等到面試完了才討論面試的題目, 是否會對被安排在不同時間面試的小朋友公平一些? 可能有人認為講些少都無傷大雅, 不過, 有時就 ...

是否有幫助, 見仁見智, 即使只提供範圍, 對於有準備的家長來說 (因為有些人說是考家長...), 相信是有差別的. 而且, 你講一些範圍, 可能他講一些內容, 她亦講另一些, 併湊之下可形成不公平的競爭....

可能有些抱著玩票性質, 以作熱身, 不著重賽果; 亦可能有些小朋友屬於大囝大囡, 先天因素已經佔優, ...但亦有家長是真心想小朋友考入自己居住地區的心儀學校, 對任何可能影響賽果的機會都不想見到.

如果好像大陸考高考, 有很多人嘗試用高科技等出貓, 雖然有人會被揭發, 但難保有些會成功出貓, 如果你小朋友會參加, 會否認為出貓成功是他們本領高, 沒有被人識破...

對於我個人的見解, 在完成面試前討論題目, 唔多唔少有些少道德問題, 當然, 只是我個人的見解... 唔係想引起事端.

原帖由 ziyi 於 10-6-21 03:02 PM 發表
其實只是提供了範圍,就唔像會考雞精班同你預測準確題目,有多少幫助,而且5歲人仔,你可以教路多少

家長問這些都是安慰自己多過幫助小朋友啦

你話完全有晒Q&A的模範答案就話不公平

而且有些學校都會在簡介會講明考些 ...

原帖由 MaggieHei 於 10-6-18 15:48 發表
主要是考家長, 我認為

我去年也經歷過, 同意你的講法,
GT主要考家長寫Essay, 考家長臨場應對.

絶對同意
因為優才都算係第一個面試的學校, 然後佢又唔洗報名費, 我相信真係有好多人會去practice下..
真係想入的梗係想公平d, 知道題目梗係比人有著數..
但我又覺得, 如果真係有心入的, 會做下功課, 睇多d bk都大概知道前幾年的小朋友考乜, 家長又考乜.. 今年題目都好似都係差不多呢~
我估今年多了兩天面試, 學校會有措施令題目有所不同, 有心人唔洗担心~
祝大家有心的都成功(包括我!) :)

我贊成nov03bb的公平說法,始終仲有2日面試,有一半人未去面試,不要洩露面試內容是道德的,而且維護公平都算是是遊戲規則。

我哋已經喺19/6面試咗,我唔覺得interview家長係考家長喎。

同意你講法唔係考家長, 因為同我地面談的老師好新手, 連我個女個名都讀錯! (一般名字)
最好笑係當我丈夫反問佢基本問題時, 佢應對不到!

原帖由 most 於 10-6-22 00:08 發表
我贊成nov03bb的公平說法,始終仲有2日面試,有一半人未去面試,不要洩露面試內容是道德的,而且維護公平都算是是遊戲規則。

我哋已經喺19/6面試咗,我唔覺得interview家長係考家長喎。 ...

面試只是見老師嗎? 甘那一part 才是跟校長面試?
是要在2nd interview 嗎?

小兒回來說??要考七巧板,英文生寫,圖形等等

totally agree
原帖由 happycj 於 10-6-20 23:26 發表
我好欣賞學校在程序上的安排,及校長很有技巧地把孩子們和父母分開。