用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個小朋友開始講大話,點算?
go

個小朋友開始講大話,點算?

我個女開始講大話,點算呀?

簽名被屏蔽

其實講大話都係佢保護自已的一個方法, 不如你了解吓佢點解要講大話, 咁先可以幫到佢.

7歲。
有次係學校用水筆畫同學快面。老師用紅筆寫手冊話一定要比媽咪睇。佢不但無自動自覺比我睇手冊,淨係話唔小心。佢好清楚水筆係用嚟畫畫,唔係化妝品。

原帖由 SUSANNA 於 10-6-16 13:38 發表
其實講大話都係佢保護自已的一個方法, 不如你了解吓佢點解要講大話, 咁先可以幫到佢.

係米當時玩緊

Teacher doesn't think so.

原帖由 winchoy16888 於 10-6-20 19:34 發表
係米當時玩緊

小問題啦,我們都是這樣長大的,誰沒有講大話?
成長過程中,少不免會遇上種種不同的問題,只要及時適當處理,問題都變成了一課課很好的課題.
無知是福

有誰沒有講大話呢?! 最重要是如何引導.

原帖由 brian61950 於 10-6-21 11:30 發表
小問題啦,我們都是這樣長大的,誰沒有講大話?
成長過程中,少不免會遇上種種不同的問題,只要及時適當處理,問題都變成了一課課很好的課題.

吓?有無睇錯?7歲先開始講大話?O禁乖?我個女3歲就開始講大話,仲要係講d大話維護自己的利益。乜其他小朋友唔係幼稚園時就講大話?我以為我個女好normal.

就係佢開始講大話維護自已利益同嚴飾自己啲錯處。

原帖由 preciousstone 於 10-6-21 22:22 發表
吓?有無睇錯?7歲先開始講大話?O禁乖?我個女3歲就開始講大話,仲要係講d大話維護自己的利益。乜其他小朋友唔係幼稚園時就講大話?我以為我個女好normal. ...

li個問題都係我女3歲開始出現,我地不停敎,有時會罰,但問題間吾中又再出現,但當我問佢,在佢答我前,我會提佢要誠實,媽咪吾駡,咁佢多數會講真話,而我真係守信用吾駡佢但會教番佢道理,而家5歲幾情況好好多,因為佢知道繼續講大話會好大件事,試過問極都吾講真話而比我折穿,結果我同c6好angry,駡佢同罰佢企左好耐好耐。其實小朋友主要怕大人駡,回想自己以前咪又係咁,大話多到不得了.

原帖由 preciousstone 於 10-6-21 22:22 發表
吓?有無睇錯?7歲先開始講大話?O禁乖?我個女3歲就開始講大話,仲要係講d大話維護自己的利益。乜其他小朋友唔係幼稚園時就講大話?我以為我個女好normal. ...

絕對同意!
仲有,有無睇過以下article?
http://hk.news.yahoo.com/article/100516/4/i1b9.html

原帖由 HillaryMom 於 10-6-21 16:17 發表
有誰沒有講大話呢?! 最重要是如何引導.