用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 想問Tea time 杯/ 毛巾盒/ 食物盒?
go

想問Tea time 杯/ 毛巾盒/ 食物盒?

想問下而家spk 既家長, 知道要自備茶點, 學校會提供水, 但唔知食物盒有無特別要求/ 規定?
另外杯/ 毛巾盒都係自備?

唔該晒!!

星期六果日在學校門口壁布板有釘個Sample出來。
最簡單的膠盒,沒甚麼特別的。

原帖由 snowli 於 10-6-21 10:10 發表
想問下而家spk 既家長, 知道要自備茶點, 學校會提供水, 但唔知食物盒有無特別要求/ 規定?
另外杯/ 毛巾盒都係自備?

唔該晒!!

哎呀, 果日無留意tim.... 咁杯係咪細細隻有蓋?
另外預備濕毛巾就可以?

濕毛巾一條放在毛巾盒,
乾的手帕一條袋响身上.

原帖由 snowli 於 10-6-21 17:23 發表
另外預備濕毛巾就可以?

系呀,細細隻有蓋,一半手板大小小。
原帖由 snowli 於 10-6-21 17:23 發表
另外預備濕毛巾就可以?

請問毛巾盒是否一定要與sample一樣的呢?因為呀女現在用的毛巾盒是圓筒型的。
還有,請問家長們會準備甚麼茶點給小朋友呢?謝謝!

原帖由 mayui 於 10-6-22 12:49 發表
請問毛巾盒是否一定要與sample一樣的呢?因為呀女現在用的毛巾盒是圓筒型的。
還有,請問家長們會準備甚麼茶點給小朋友呢?謝謝!

唔駛要同sample一樣,用番你女女現用的都可以;茶點一般我會幫個囡帶-旦糕仔,餅,三文冶,麵包,生果...etc.
不過儘量唔好帶零食如朱古力,薯片,糖....因學校老師會話無益。
Little Natalie join to our family on12.2004.Little Hayden join to our family on 2.2007

Lionkiki,

謝謝你!

請問三文治你會用甚麼‘涵’?
呆甚麼水果好?
因為怕放室溫會變壞!

原帖由 Lionkiki 於 10-6-26 02:39 發表

唔駛要同sample一樣,用番你女女現用的都可以;茶點一般我會幫個囡帶-旦糕仔,餅,三文冶,麵包,生果...etc.
不過儘量唔好帶零食如朱古力,薯片,糖....因學校老師會話無益。 ...

原帖由 mayui 於 10-6-26 03:18 發表
Lionkiki,

謝謝你!

請問三文治你會用甚麼‘涵’?
呆甚麼水果好?
因為怕放室溫會變壞!

唔駛客氣,大家一齊share吓
都係d簡單嘢,同份量唔駛太多;佢哋有好多嘢玩同學,茶點時間唔會太耐,
三文冶: 搽吓Jam, 夾火腿-芝士,
水果: 提子,奇異果,士多啤梨,蘋果(浸咗鹽水先,等佢唔會變色),火龍果,橙....etc~不過記住帶埋隻細細個嘅义仔俾佢拮嚟食,會衛生d。

其實茶點時間主要係訓練小朋友嘅自理能力,帶d乜返去食都真係無乜所謂
Little Natalie join to our family on12.2004.Little Hayden join to our family on 2.2007

Lionkiki,

不好意思!

火腿-芝士放室溫沒問題嗎?

謝謝你!

原帖由 Lionkiki 於 10-6-26 09:33 發表

唔駛客氣,大家一齊share吓
都係d簡單嘢,同份量唔駛太多;佢哋有好多嘢玩同學,茶點時間唔會太耐,
三文冶: 搽吓Jam, 夾火腿-芝士,
水果: 提子,奇異果,士多啤梨,蘋果(浸咗鹽水先,等佢唔會變色),火龍果,橙....et ...

有個別老師唔係好想小朋友帶D好CRUNCHY O既食物返去, 如好脆好脆O既SNACK/餅, 因會整到成枱同地下都係, 最重要(我個女話)係SISTER會O係茶點時間入每個課室巡, 會"莊"下小朋友帶乜返O黎食.

原帖由 mayui 於 10-6-26 15:19 發表
Lionkiki,

不好意思!

火腿-芝士放室溫沒問題嗎?

謝謝你!

多數d Snack都喺臨返學前半個鐘先整,放室溫2-3小時無問題喎~!