用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 為何要自行買書???
go

為何要自行買書???

各位家長:
昨天收到通告,下年度要自行買書!為什麼呢?一直以來都是學校代訂,而且大部份小學都是這樣,很麻煩咩???天利行都幫很多小學訂,應該冇問題架??而家自行購買會唔會貴D架???咁校服又要出華生買(好遠)??為有去對面街買!!!仲有飯商,乜唔係年年change??仲以為可以叫番盈信,阿仔話4選1好懷念!!
kiukiuleung

我都覺得好煩 ,學校一次過買書,簿.
家長真頭痛.有無知會家長???
我無見過之前有通告.
一來就話自己買.真係要問校長可不可以改.

簽名被屏蔽

各位海壩街的家長請發表我們對書,簿,校服都要自己買的意見.

版主

"校本委員一致通過將所有書簿,校服外判"---講真2個家長委員都係6年級,對佢地根本冇影響,點會唔通過
之前係有出過通告,但我唔記得有冇問同唔同意 肯定有既就係問有冇興趣做籌備委員,但幾時抽/點抽人選就冇人知?究竟有幾多間選都係得佢地知?有啲感覺係黑箱作業囉
飯商---好奇怪成日聽到話唔好食,但成日啲問卷出嚟覺得好既%又好高woo?可能係我個小朋友偏食囉
校服----好彩我仲有一年,正常都唔駛買新校服,如果真係要買都去對面金馬買就算,佢地有冇諗過要返工既家長點樣可以帶埋小朋友去買呢?買完返到屋企唔啱又要再出去買
書----好多時啲書到開學都未齊,咁如果開學都未買齊,係咪算欠帶書呢?除非啟明會平啲,如果唔係同我去其他書局買有咩分別呢?咁駛鬼選定一間呢?
簿---連間公司都唔知係邊,如果係啲工廠大廈就慘,返緊工點去買好呢?
總之呢個暑假我地會好忙,提早適應中學生活,因為要自己去買書簿,買校服.....

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-14 11:47 AM 發表
"校本委員一致通過將所有書簿,校服外判"---講真2個家長委員都係6年級,對佢地根本冇影響,點會唔通過
之前係有出過通告,但我唔記得有冇問同唔同意 肯定有既就係問有冇興趣做籌備委員,但幾時抽/點 ...

【提早適應中學生活,因為要自己去買書簿,買校服.....】妳呢句講得好應呀, 哈哈哈~~

我而家都唔知個女好唔好再揀呢間學校好啦, 真係有d驚驚地呀??而家攪到咁複雜, 唉....

版主

原帖由 kimami 於 10-6-14 13:00 發表

【提早適應中學生活,因為要自己去買書簿,買校服.....】妳呢句講得好應呀, 哈哈哈~~

我而家都唔知個女好唔好再揀呢間學校好啦, 真係有d驚驚地呀??而家攪到咁複雜, 唉.... ...

依...係woo,你個女差唔多,但如果你唔選番呢間,第2間得5分會好冒險mouth:" />

但已經家長教師會主席及服務承辦人已簽訂新合.
大家認為家長是否沒有發言權.
海壩街家長太好了,只懂接受(不論好壞).
我問了四位家長她們說"是嗎",好像不知道.
我決定問校長,大家認為可行嗎?
我知結果是不成功 ,
但布望下下年會改善.
:loveliness:

solomon-mama ,你好.
我會出e-mail給校長,但之前因其他問題我也寫過三,四次e-mail到但都是沒有回覆,
我就find 校長或老師,一定要表達我的意見.
因為我希望我的小朋友得到最好.
但我不會得罪老師,我不希望我的小朋友受罪.

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-14 02:20 PM 發表

依...係woo,你個女差唔多,但如果你唔選番呢間,第2間得5分會好冒險mouth:" />mouth:" />

都有第二間有分嘅, 就係麗城嗰間官立小學, 不過聽話又係唔係幾好咁,

版主

原帖由 solomon-mama 於 10-6-15 16:33 發表
forever_mum,
非常同意........海壩街家長太好了,只懂接受(不論好壞).

一句"校本委員一致通過將所有書簿,校服外判"-及徵收$300/年優化費用 ?... .....表面講x據, 內裡......

我都問過一d家長她們回答說 ...

我都係填"不同意",我亦問過好多家長都係填"不同意",但我真的不明白為何贊成的%仍有那麼高,好多時我都好疑惑究竟選"同意"的家長係真的同意還是根本沒有睇清楚張通告
書簿/校服外判就更加無話可說,只得一個感覺「黑箱作業」,午膳供應商就係最過份的,大多數高年級小朋友都唔肯食佢地啲飯,我相信問卷出嚟既7x%覺得可接受既大多數一定係低年級,佢地根本就唔敢亂填那份表,而試食既家長只係食一次半次就更係覺得冇問題啦,難為日日要食既學生
唔係我地"只懂表受",係被迫接受,人地一句"家教會/校本委員一致通過"就大哂啦,因為佢地就已代表全校既家長ma

版主

原帖由 solomon-mama 於 10-6-21 23:16 發表
$300 你會比嗎?

根本冇得唔俾,即好似之前好多家長都唔想俾個$50家教會費用(因為之前幾年根本咩都冇攪),但大家留意張通告係冇得俾你選俾定唔俾,有人試過唔俾,最終咪難為個小朋友囉,因老師會好大聲係班度問點解唔交錢 ...我想信呢$300都會一樣,冇得俾你選俾定唔俾

簽名被屏蔽

可以唔俾嗎?
如果可以我想會無人俾.
原帖由 solomon-mama 於 10-6-21 23:16 發表
$300 你會比嗎?

簽名被屏蔽

呢位家長, 你真係幾多意見, 意見多雖好, 但請你尊重一下其他家長, 本人亦希望我呢度留嘅言, 可以建立在彼此嘅尊重上:-

1. 交會費-相信你個小朋友都有到學校圖書館睇/借書, 相信有些書或用具都係由家教會會費出, 聖誕PARTY又食又玩, 畢業生贊助禮物, 獎學金等等, 請問你知唔知d錢從何來? 咪係會費囉!
2. 午餐方面-其實你有無考慮去做吓試午餐味道?我相信你如致電學校, 佢地一定歡迎並邀請你去試食, 我都試左好多次, 但用"黑箱作業"黎形容, 未免太唔尊重其他有份參予午餐嘅家長義工
3. 書簿校服方面-我極度贊成由家長自行購買, 1)唔駛小朋友咁辛苦攞翻屋企, 尤其一年級生 2)可以提早溫習 3) 可以自己去搵價錢相宜公司購買

小朋友都要成長, 唔單止係大人, 處處保護只會又多一個港童, 相信你都唔想你自己d小朋友變成新一代港童吧! 小朋友只係一張白紙, 大人點做, 佢地會跟住去做, 就等於一面鏡, 我只不過只是一位家長義工, 我亦唔係認同學校所有決定都係正確, 但起碼我會做義工家長參與多d事務, 希望知道多d, 但與其你只知到少少, 倒不如考慮吓參與多d, 知多一d.

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-21 10:30 發表

我都係填"不同意",我亦問過好多家長都係填"不同意",但我真的不明白為何贊成的%仍有那麼高,好多時我都好疑惑究竟選"同意"的家長係真的同意還是根本沒有睇清楚張通告:question:
書簿/校服外判就更加無話可說,只得一 ...

版主

原帖由 super_k 於 10-10-26 14:09 發表
呢位家長, 你真係幾多意見, 意見多雖好, 但請你尊重一下其他家長, 本人亦希望我呢度留嘅言, 可以建立在彼此嘅尊重上:-

1. 交會費-相信你個小朋友都有到學校圖書館睇/借書, 相信有些書或用具都係由家教會會費出, 聖 ...

呢位家長,大家都只係講出自己既感受,每個人都每件事都可以有唔同意見,我有邊句意見唔尊重其他家長呀!
我唔知你係低年級既家長定高年級,我相信我參與學校義工唔會少得過你,我已做了6年...
1. 我真係唔知圖書館既書/用具係家教會出錢買woo,請問你係邊聽番嚟?
2.午餐方面---我要返工,冇可能做午膳義工,但我有打電話同學校講過,但從來冇人通知幾時試食,唔通叫我日日打去問幾時試食....
3. 書簿校服方面---校服我覺得冇咩大問題,都係出去買一次,但書,我地到依家都仲有一本未買到,書商未出,因我唔係一次過係啟明買,之後去訂已經唔俾,好似之前開咗學,但仍有4本未有,突然有一日派咗去學校(全部係啟明買既人就有),仲即刻要做功課,攪到我一放工要即刻去買.....
要人尊重就唔該先尊重人,講真呢度好少topic,但亦唔係全部都係鬧,做得好既我地都會讚,你一入嚟回咗2個post,但2個post都唔係好客氣,你咁樣叫尊重人
另一個講老師既topic,點解我會咁講,因為我個仔係身受其害,而我講既全部係事實,我反而想講"你唔知就唔好亂話人"