用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問首輪20分入天神機會大嗎?
go

請問首輪20分入天神機會大嗎?

我個女暑假後k3了, 正在考慮應否以此校報自行收生.我鐘意天主教女校, 然而我知Maryknoll 同 St Mary 一定要抽, 甚至抽都未必有機會抽.所以想問定先

請各位有經驗的家長多多指教.  Thanks.

20分都未必入得到, 因明年是出生率高的一年, 所以不要祈望太大!

maryknoll 多學位, 多人掙, 第一round大概收6x個學生
天神 少學位, 多人掙, 因一條龍的關係, 第一round大概收3x個學生

儘量in多啲私校, 有私校做後盾, 到時係second round大抽獎就可以唔使擔心咁多, 可以好放心咁去博!

我囡囡, 第一round, 揀 marymout, 得15分.....梗係唔得啦!

大抽獎:
section A, 揀maryknoll 做 first choice....機會極微, 當然抽不到啦!
Section B, 要揀返自己區35, 天神.....好好彩入咗!

如你不是住係呢兩區, 就頭痛!

要更正資料, 這樣你可明多一點:

maryknoll 2010年學位150個, first round 估計收咗78個, 最終剩72個second round派位

天神 2010年學位大概75個, first round 估計收咗41個, 最終剩34個second round派位

st. mary 2010年學位120個, first round 估計收咗64個,  最終剩56個second round派位

marymount 2010年學位120個, first round做計收咗64個, 最終剩56個second round派位

由於港島區競爭冇九龍區咁激烈, 所以如交通不怕不便的話, 你有20分入marymount的機會會大過以上3間九龍區名女校, 而且marymount是全新building的, 位於半山, 環境空氣都好好, 只是交通不太好, 不妨考慮一下, 其次揀st. mary會好過揀maryknoll, 一條龍, 起碼保障多一點!

Mimifans,

Thx for your info.  What is your comments on Maryknoll and St Mary's?

原帖由 mimifans 於 10-6-22 03:28 發表

maryknoll 2010年學位150個, first round 估計收咗78個, 最終剩72個second round派位

天神 2010年學位大概75個, first round 估計收咗41個, 最終剩34個second round派位

st. mary  ...

原帖由 mimifans 於 10-6-22 03:28 發表

咁如果天神同marymount都有20分, 住net34, 又應該點揀?

醒目開學勳章

補充一下
這些數字代表了什麼
如果第1輪所收的學生超過了學額的一半,代表了其實按照分數收生的只有20%,即以MARYKNOLL來舉例
150個學額,FIRST ROUND收左78個,其中世襲生佔了48個,計分的只有30個人
而30個位裡,舉例申請人有20個有25分的,30個20分
那20分的機會率是(30-20)/30=33.3%

而據之前的經驗所得,如果有25分的都一定會先考慮MARYKNOLL
那即係說有25分而申請天神的數量一定較MARYKNOLL少
那大家都係20分時(因這幾間都是天主教),天神的或然率機會應該較MARYKNOLL或MARYMOUNT等高
而天神跟聖家是同LEVEL(不喜請原諒)
所以之前在BK看到的,如果今年20分都入唔晒以上其中一間時(天神/聖家),舉例以天神來說,今年20分入唔晒時,聖家15分都有很微的機會,而下一年天神15分都有很微的或然率機會,因家長見到今年的20分都入唔到時,下一年的家長就有部份申請另一間
這是我看BK以來,家長說的,也有家長PM過
但同時要考慮的聖家的學額較多,所以機會率來說也高一些

原帖由 ziyi 於 10-6-22 14:34 發表
補充一下
這些數字代表了什麼
如果第1輪所收的學生超過了學額的一半,代表了其實按照分數收生的只有20%,即以MARYKNOLL來舉例
150個學額,FIRST ROUND收左78個,其中世襲生佔了48個,計分的只有30個人
而30個位裡,舉例申 ...

想請教點解會話天神同聖家係同level? 天神中學接上st. mary's, assume程度點都會高d?

醒目開學勳章

所以我說了不喜,請見諒

原帖由 elmolly 於 10-6-22 15:23 發表

想請教點解會話天神同聖家係同level? 天神中學接上st. mary's, assume程度點都會高d?

The only way to get 25 points is to have direct relationship with a particular school - eg mother is old girl or elder sister is a student.
It is not possible to have 25 points for both 天神 & Maryknoll.
So your argument that 有25分而申請天神的數量一定較MARYKNOLL少 cannot be correct.

原帖由 ziyi 於 10-6-22 14:34 發表
而據之前的經驗所得,如果有25分的都一定會先考慮MARYKNOLL
那即係說有25分而申請天神的數量一定較MARYKNOLL少
那大家都係20分時(因這幾間都是天主教),天神的或然率機會應該較MARYKNOLL或MARYMOUNT等高

多謝各位好心人的指點.
我現住tko, c6好唔想搬..但個校網真係一般d law...
我仲有一個細女, 1.5歲, 所以好想家姐考到一問好的天主教學校.益埋細妹
其實,有41網的朋友問我要唔要借地址,但我拒絕咗, 我唔想咁做
我想問Marymount 有冇直屬中學?
另外, 聖家(kln tong) 的評價又如何呢?
我大女是11月出世, 但一d都唔似細女, 好多野講,但有小小懶散,應該點choose呢

醒目開學勳章

YES YOU ARE CORRECT, I TAKE MISTAKE FOR IT
BUT ONLY 20% IS BASED ON THE POINT IS CORRECT

原帖由 mow-mow 於 10-6-22 15:53 發表
The only way to get 25 points is to have direct relationship with a particular school - eg mother is old girl or elder sister is a student.
It is not possible to have 25 points for both 天神 & Marykno ...

anybody had 25marks in first round but failed in holy angels???

天神點睇都會好過聖家, 可能小學程度大家都參不多, 天神直入st. mary, 全港中學排名頭10位,  聖家書院排名到90咁上下, 心水清的家長都唔會揀聖家啦! 更何妨如住係41校網, 首選一定唔會係呢一間, 有20分都係會博maryknoll !!!

35校網本身得7間學校, 當中只有天神及紅馬是可以揀的, 所以係呢一區派到天神根本已贏哂, 全港22條免費龍, 只得呢一條龍是最好,其他小學到中學派位時要入st. mary中學更是難上加難, 每年學額只得10多個, 非高材生都入唔到, 做家長睇野要全面啲好!

meia****
你住的一區學網一般, 可以的話, 借41校網地址啦!

marymount有直屬同名中學, band1, 有時間的話可以去看一看校舍, 聽聞今年有15分的都入咗數個學生, 所以你有20分, 機會應不錯!

九龍區學生大多不願到港島區返學, 而新界區學生大多都會到九龍區掙學額, 所以如交通可以接受的話, marymount可值得一博!

派位全是講彩數, 隨緣啦, 多做準備總好過坐係度等派位, 希望你囡囡都派到好學校啦!

醒目開學勳章

原帖由 mimifans 於 10-6-22 22:27 發表
天神點睇都會好過聖家, 可能小學程度大家都參不多, 天神直入st. mary,..... marymount有直屬同名中學, band1, 有時間的話可以去看一看校舍, 聽聞今年有15分的都入咗數個學生, 所以你有20分, 機會應不錯!

我唔信......

往績20分要抽,25分入哂架啦

原帖由 A9109494 於 10-6-22 17:12 發表
anybody had 25marks in first round but failed in holy angels???

我都是之前係babykingdom睇返嚟, 真假難辨!

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D63&page=4

條LINK咁多野, 你想CLARIFY D 咩

原帖由 mimifans 於 10-6-22 23:44 發表
我都是之前係babykingdom睇返嚟, 真假難辨!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2170507&extra=page%3D63&page=4

醒目開學勳章

係囉,想clarify 0羊0野呢?

條link後尾都有人講MPS 15分入係可能。

全港有任何mary字眼既天主教學校15分都係茅可能入到,唔知/唔睇清楚/唔肯定就唔好亂講喇。

原帖由 栗子媽媽 於 10-6-22 23:50 發表
條LINK咁多野, 你想CLARIFY D 咩

原帖由 wootaitai 於 10-6-22 22:58 發表

agree. 20 pts cannot get in. 15 pts not possible!

20分還可以入到sacred heart, St Paul Catholic, st francis canossian (因為15分也有機) - 有錯請更正

catholic 大女真係幾好! ...

我好朋友囡囡第1 round 得15分都入了st paul's primary catholic  ,她當時都抱著陪跑心情預了唔得,  但有人20分卻入不到 ,她 唔識人, 冇人事的, 她同樣已考3間私校 (2間已收) 做back up  , 所以有d嘢好難講...