用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學、九龍塘宣道、油麻地循道
go

九龍塘小學、九龍塘宣道、油麻地循道

點排好?

如果唔計$,會點揀?可否幫幫忙,感激,感激!

其實我都想知d人會點排e幾間學校? (作個參考)

我之前都問過個女既補習老師,我諗佢地比我清楚.
由於佢補過呢三間既學生.佢個人覺得九龍塘宣道最好.
佢d數學好深.小學六年級就有中學既程度.校風都好好.

其次就系就系九龍塘小學.不過佢中學吾好.如果比我排可能循道仲好d.

唔該哂你意見!

原帖由 希玗媽媽 於 10-6-21 22:11 發表
我之前都問過個女既補習老師,我諗佢地比我清楚.
由於佢補過呢三間既學生.佢個人覺得九龍塘宣道最好.
佢d數學好深.小學六年級就有中學既程度.校風都好好.

其次就系就系九龍塘小學.不過佢中學吾好.如果比我排可能循道仲好d. ...

九龍塘小學,中學部和小學部是沒有联系的,九小的學生好少會入中學部,你可以入去九小個網頁,看看升中資料,基本學校平均都有8x-9x%入到英文中學http://www.ktsps.edu.hk/

原帖由 aquarius828 於 10-6-22 09:34 發表
唔該哂你意見!

不過循道小學可直上循道中學,不用六年後又去同人爭,而且循道中學是Band 1學校。

循道小學不是直上循道中學架!我姪女讀循小,佢都入唔到循中,佢成績全級8x名

原帖由 yellowyan 於 10-6-22 14:02 發表
不過循道小學可直上循道中學,不用六年後又去同人爭,而且循道中學是Band 1學校。

醒目開學勳章

咁全級有幾多人呀?

佢果年好似13x人

原帖由 tracytang 於 10-6-22 14:43 發表
咁全級有幾多人呀?

我有些疑問, 我睇資料, 循小係有直屬中學(循中), 不是聯校, 為何你地講到咁少小學生先可升上循中呢?

原帖由 S_Trader 於 10-6-22 16:15 發表
咁梗係入唔番啦, 我睇循小個forum係頭50先可以包直上咋bor.

循小和循中是直屬關係,所以有85%學生可以上循中.但唔知點解好少人提循道?可唔可以提供多D資料?謝謝!!

Last year, I chose Methodist School for my daughter within these schools.

原帖由 PWHPOPO 於 10-6-24 18:52 發表
Last year, I chose Methodist School for my daughter within these schools.

What do think about Methodist, would you please tell us more?

如果你想了解多d 循道,可以上循道學校既 topic睇下,果度有好多循道家長的討論