用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學畢業禮
go

小學畢業禮

昨天去左阿仔既畢業禮,可以講真係好失望,其實已經知道自己個仔唔會有機會上台攞獎同埋表演,但作為家長請一日假去阿仔既小學畢業禮無非都係想感受吓,阿仔终於都畢業了這個情景,但居然全體畢業生同我地班家長一樣,純粹到場觀禮同睇表演,睇人地攞獎,睇一至六年班d 精英表演,睇見好多家長預備好相機,view cam 一直到最後都無用過,問心個句真係好唔開心,或者我out 啦,可能依家d 學校根本在畢業禮上唔會安排畢業學生上台啦,但係成個過程連唱校歌同埋say goodbye 都無,我真係唔知算唔算係畢業禮囉,成場我只係覺得去左一個show 仲要係無我個仔份....

咁又真係幾失望!!!!

My girl will also have her graduation soon. I understand that the whole class will sing songs so as least she will be on stage.  Someone will represent the whole class to get certificate but they will all go one stage, so she will be on stage twice.  I think this arrangement is fair because graduation is for all.

我唔開心既主因就是覺得畢業禮主角係班畢業生,無論佢地過去有沒有獎,有沒有出色的表演,但已經係小學階段既完結,可不可以給每人一個機會上一上台,比大家拍一個照,唱一首校歌代表他們對母校的懷念?我明白學校可能留番在結業禮,在畢業茶會才攪這些事情,但那個時候我地班家長不會在場,再不會有這個機會同小朋友一同感受,所以才會這麼不開心....一直對這間學校都很失望,但點都估唔到連畢業禮都如此...(only 個人感受)

Me too.  昨天我也去了仔仔學校的聯校畢業典禮, 在文化中心.  同樣, 我也以為可以成班同學上台, 找代表取証書, 但係都無, 反而覺得頒獎比老師的時間還要多.  完全失去了要家長出席見證小朋友的畢業典禮的意義.

原帖由 MOOYY 於 10-6-22 03:50 PM 發表
我唔開心既主因就是覺得畢業禮主角係班畢業生,無論佢地過去有沒有獎,有沒有出色的表演,但已經係小學階段既完結,可不可以給每人一個機會上一上台,比大家拍一個照,唱一首校歌代表他們對母校的懷念?我明白學校可能留番 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

有無搞錯?其實係咪好多小學都係咁㗎?
我諗你果間緊係出名嘅小學,或者極想出名啦,為show表現比校監校董睇,吾理大多數學生同家長感受,淨係勁boil一班精英,唉!我都覺得好吾得...

原帖由 MOOYY 於 10-6-22 11:02 發表
昨天去左阿仔既畢業禮,可以講真係好失望,其實已經知道自己個仔唔會有機會上台攞獎同埋表演,但作為家長請一日假去阿仔既小學畢業禮無非都係想感受吓,阿仔终於都畢業了這個情景,但居然全體畢業生同我地班家長一樣,純粹 ...

阿仔學校既畢業禮尚未舉行,不過兩個星期前有畢業宿營.
宿營第二晚有家長探營,並舉行了畢業晚會.
各班都有自備節目表演,個個同學都有上台,大家情緒高漲,真情流露,好多同學同班主任都有喊,大家捨不得學校,捨不得老師和同學,有個男生簡直係泣不成聲,企係台上說不出話,
我D家長見了都深受感動.

原帖由 idy926 於 10-6-22 18:16 發表
有無搞錯?其實係咪好多小學都係咁㗎?
我諗你果間緊係出名嘅小學,或者極想出名啦,為show表現比校監校董睇,吾理大多數學生同家長感受,淨係勁boil一班精英,唉!我都覺得好吾得...

...

我都想知其他學校是否都係咁,至於名校我個仔果間都唔算,最多都係地區上比較有名,但就同意你講佢想出名囉...

原帖由 一家的太陽 於 10-6-22 20:36 發表
各班都有自備節目表演,個個同學都有上台,大家情緒高漲,真情流露,好多同學同班主任都有喊,大家捨不得學校,捨不得老師和 ...

就係咁班畢業生才會有感受,我個仔間學校上學期已經去左畢業營,成班學生咪當去左一次旅行,感受?當然無啦~~

醒目開學勳章

wahaaaaa 我無請假去呀..............我連畢業聚餐都無去, 呀女自己一個去得啦.....

我學校會安排所有同學上台領畢業証書,又安排學生唱離情之歌,更有老師預錄說話的片段播放,仲有個神秘節目俾家長,相信氣氛會不錯呢?希望家長同學生都感受到我們的心意啦!

原帖由 MOOYY 於 10-6-23 09:24 發表

就係咁班畢業生才會有感受,我個仔間學校上學期已經去左畢業營,成班學生咪當去左一次旅行,感受?當然無啦~~

算 la!Band-1 畢業禮,學校沖要搵客仔,搵 d 精英。

原帖由 CrabPincers 於 10-6-23 10:07 發表
wahaaaaa 我無請假去呀..............我連畢業聚餐都無去, 呀女自己一個去得啦.....

早知我都唔去啦~~

原帖由 Charmainetowin 於 10-6-23 20:40 發表
我學校會安排所有同學上台領畢業証書,又安排學生唱離情之歌,更有老師預錄說話的片段播放,仲有個神秘節目俾家長,相信氣氛會不錯呢?希望家長同學生都感受到我們的心意啦! ...

有你地站在家長既立場去辦既畢業禮,已經好值得讚啦,家長同學生一定會感受得到的,good luck~~

原帖由 happyvalley 於 10-6-23 23:18 發表

算 la!Band-1 畢業禮,學校沖要搵客仔,搵 d 精英。

同意

原帖由 Charmainetowin 於 10-6-23 20:40 發表
我學校會安排所有同學上台領畢業証書,又安排學生唱離情之歌,更有老師預錄說話的片段播放,仲有個神秘節目俾家長,相信氣氛會不錯呢?希望家長同學生都感受到我們的心意啦! ...

真係好令畢業生失望呢...
不過我相信,黎緊七月囡囡個畢業禮唔會令我們家長失望lo,因我都有看過過去數屆的畢業禮...首要主角都係班畢業生,有班代表上台攞証書,其他同學在台下面向家長致意,也有每班畢業生表演,有過去六年畢業生校園的片段回憶,其他表演都係放在最後~
以往只在學校舉辦,今年就借了大學禮堂進行...
順道舉行成立校友會儀式...或許有校友出席,唔夠地方卦...

原帖由 MOOYY 於 10-6-22 11:02 發表
昨天去左阿仔既畢業禮,可以講真係好失望,其實已經知道自己個仔唔會有機會上台攞獎同埋表演,但作為家長請一日假去阿仔既小學畢業禮無非都係想感受吓,阿仔终於都畢業了這個情景,但居然全體畢業生同我地班家長一樣,純粹 ...

昨日阿囡都去畢業營,不過我沒得去探營,囡囡唔鍾意呀...但昨晚收到她的來電...俾左d窩心說話我聽...
唯有等明日下午回家時,才問下她宿營的事la~

原帖由 一家的太陽 於 10-6-22 20:36 發表
各班都有自備節目表演,個個同學都有上台,大家情緒高漲,真情流露,好多同學同班主任都有喊,大家捨不得學校,捨不得老師和 ...

很好的呢~

醒目開學勳章

我和樓主剛剛相反,我個仔就可以作為全體畢業生既代表,上台致詞。出來的效果真係好好!個個老師同家長都係咁讚佢,就連校長同其他學校既老師都係度讚佢(因為係聯校畢業禮)。仲可以攞到3個獎添!