用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 vs嘉諾撤聖心 (津貼)
go

港大同學會小學 vs嘉諾撤聖心 (津貼)

唔知點選擇,兩間都係好學校,請大家比意見

各位家長,可以幫忙比啲些意見嗎?

二選一,就選港大同學會小學
6年後,不用再抽/派中學,頭兩年又唔考試,好好多。

原帖由 Catpig 於 10-6-22 00:13 發表
唔知點選擇,兩間都係好學校,請大家比意見

原帖由 Catpig 於 10-6-22 17:58 發表
各位家長,可以幫忙比啲些意見嗎?

依我所認識的兩所學校, 它們的教學理念是完全不同的 :

港大同學會是直資一條龍有中學 (東區 - 男女校)
1) 學校的功課量不多, 假期亦不多功課, 學校好鼓勵閱讀的。功課比較多需要思考, 同埋畫畫, 家長亦需要協助小朋友完成, 至於project, 小一唔多覺有project做過, 小二開始有但都唔多o 港同係愉快學習, 學生家長都不會有太大壓力的。建議你參加暑假時的學校簡介會, 到時會有更多資料取到。
2) 一年學費約HKD18,000.00
3)這所是屬於easy life 學校, 但日後要涵接回傳統中學就會讀得很辛苦o

嘉诺撒聖心 (中西區- 11網 女校)
1) 傳統谷的小學
2) 家長壓力較大, 由於程度較深, 因此大都需要家長的輔助,

其實兩間都是好學校, 但最重要是要衡量小朋友的能力及性格再作出選擇o  同時最好是近屋企為佳o

醒目開學勳章 王國長老

你講既大部分都agree, 除左, 港同並唔淺, 我女升小5, 英文書都係用英國書or星加坡書, grammar練習就用本地教材(睇見d教材出錯題目真係有d火滾), 學校有5個net
中文就校本, 多數用內地體裁, 港同小一已係用普通話教中文, 即日日都有普通話, 全部都係native speaker, 程度絕對唔差

課程設計方面, 聖心係傳統學校, 大家都讀過應該明白了
港同係活動教學project approach, 學生習慣搵資料唔係只from書本, 好多時都習慣自己上網or去圖書館搵, 當然低年班就要多d家長input, 好似我女咁大, 我都唔駛點理佢了, 搵料edit舖排present都係自己攪, 係有時始終網上資料唔似小學教科書, 唔會就住小朋友程度黎寫, 咁我就會幫佢screen下等佢消化得快d

學校每日都有閱讀時間, 小朋友都習慣睇書, 我女都好鐘意睇書, 對佢地黎講, 睇書唔只for leisure, 仲有搵資料, 所以佢地好慣亦enjoy閱讀, 朋輩間亦互相影響

所以港同雖然功課量唔多, 但用既時間都多, 家長一樣要付出的, grammar exercise一樣有, 不過唔似傳統學校咁密, almost9成學生都會選擇直升, 始終習慣左果種模式(覺得唔鐘意都唔會等到p6至走啦)

點去揀, 就睇家長想小朋友學d咩喇, 另外, 港同學費申請緊加到$2200

原帖由 呀Bow 於 10-6-22 09:22 PM 發表

依我所認識的兩所學校, 它們的教學理念是完全不同的 :

港大同學會是直資一條龍有中學 (東區 - 男女校)
1) 學校的功課量不多, 假期亦不多功課, 學校好鼓勵閱讀的。功課比較多需要思考, 同埋畫畫, 家長亦需要協助小 ...

星加坡英文真係好香港好多,太太一路都係比仔做星加坡練習,從未失手過.

不是廣吿,不是廣吿,不是廣吿,

"CASCO" 的很好,商務有售.
成日斷架,有時要訂.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-22 21:44 發表
你講既大部分都agree, 除左, 港同並唔淺, 我女升小5, 英文書都係用英國書or星加坡書, grammar練習就用本地教材(睇見d教材出錯題目真係有d火滾), 學校有5個net
中文就校本, 多數用內地體裁, 港同小一已係用普通話教中 ...
無知是福

Charlotte_mum,

我想問吓讀港同是否多數會到外地讀大學,因為聽聞其課程不能洆接香港之課程,而中學方面政府正要求兩班行傳統,兩班行IB,此外,港同小朋友正在傳統學校和國際學校中間,如果留在香港,是很難與傳統學校競爭,因為不能適應香港的EXAM模式,對不起,很多的問題呢!

呀BOW,

有時覺得聖心是一間下午校,我們家長要返工,冇信心可以跟到功課呢!

醒目開學勳章 王國長老

呢個我都有買, 仲有DOLPHIN既COMPREHENSION
不是廣吿,不是廣吿,不是廣吿

(港同家長都係一般人, 一樣會買呢D練習)

原帖由 brian61950 於 10-6-22 10:04 PM 發表
星加坡英文真係好香港好多,太太一路都係比仔做星加坡練習,從未失手過.

不是廣吿,不是廣吿,不是廣吿,

"CASCO" 的很好,商務有售.
成日斷架,有時要訂.

...

醒目開學勳章 王國長老

港同書院係行334, 唔係行IB WOR! 就係因為學校唔想雙軌, 唔想稍弱左資訊又令學生有精英制感覺, 所以好早已經決定唔再行IB, 全部5班行晒334
好老實講, EXAM TECHNIQUE, 港同學生未必有傳統學生強, 因為我地少測驗考試, 我知學校黎緊都會執返好D(唔係將成間學校轉傳統, 係等學生大個D就操FIT D考試投巧姐, time management呀, 唔識唔好kick住呀, 咩叫step分等等)
334都未有"開波", 個個都放長雙眼睇佢係咩料, 如果真係好似傳說咁講, 要求學生創意同靈活運用, 咁"港同式"訓練就顯得有用了

原帖由 Catpig 於 10-6-23 01:40 AM 發表
Charlotte_mum,

我想問吓讀港同是否多數會到外地讀大學,因為聽聞其課程不能洆接香港之課程,而中學方面政府正要求兩班行傳統,兩班行IB,此外,港同小朋友正在傳統學校和國際學校中間,如果留在香港,是很難與傳統學校競 ...

完全讚同charlotte_mom的睇法!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-23 12:39 發表
港同書院係行334, 唔係行IB WOR! 就係因為學校唔想雙軌, 唔想稍弱左資訊又令學生有精英制感覺, 所以好早已經決定唔再行IB, 全部5班行晒334
好老實講, EXAM TECHNIQUE, 港同學生未必有傳統學生強, 因為我地少測驗考試 ...

原帖由 Catpig 於 10-6-23 01:45 發表
呀BOW,

有時覺得聖心是一間下午校,我們家長要返工,冇信心可以跟到功課呢!

這正是當日我揀聖心的原因之一。

從前的工作很忙,每夜回家最早已是九點過後,但仍可跟亞女温吓書,因爲她不須趕在十點前上床。

我叫她寫生字copybook之類的功課可在上午完成,早上如有活動,她會八點左右起身,冇事做就瞓到九點半。

charlotte_mom,

想請問港同P.1多唔多project 做,如有,大概有幾多時間做?謝謝!

VeryHappyMum,

想請問小朋友在P.1初期是否很多功課,抄寫和默書,大約多久才可適應,老師方面惡唔惡呢?

小兒係港同讀小二, 小一絕對唔多project 做的, 放心啦。你仲未有決定呀?

iwff

原帖由 Catpig 於 10-6-24 15:32 發表
charlotte_mom,

想請問港同P.1多唔多project 做,如有,大概有幾多時間做?謝謝!

iwff,

未呀,老公呢輪公司peak season好忙好忙,無法和他對話, ,因為對兩間學校認識唔深,周圍問人意見,各有好壞,但朋友大多冇讀過呢兩間學校,意見都是理智分析和聽人講,所以味惟有問吓BK媽咪假期先同老公相量lor!我都想盡快release個位比有需要嘅小朋友。

醒目開學勳章 王國長老

我老闆下星期開始放大假, 我都做到隻屣咁 得閒上黎o抖下氣
港大同學會較新, 未聽過唔奇, 嘉諾撒聖心無聽過就似乎........你d朋友係咪未有小朋友? 試下搵d有小朋友既問下呀

原帖由 Catpig 於 10-6-23 01:45 發表
呀BOW,

Catpig,
現今的教育制度, 大部份傳統較出名的學校程度一般會較深, 不論是甚麼時段上學, 家長都最好幫助他們或出去補習班o  就像我女兒一樣, 做功課時常發夢, 唯一好彩是我可以暫時可準時下班,回到家亦要6:30p.m,  每晚回到家的第一件事就是洗手跟著看她的功課, 她不懂的話即時教她 (雖然有時教她做功課會激到你死死吓 咪就擋是親子啦 , 忍忍), o  因她要趕9:00pm睡覺, 6:15am起床上學o 她考試,測驗我和老公都會請假陪伴她溫習o 由於我個人較緊張她的學業成績, 所以算是自己攞苦嚟辛啦, 加上依照我女兒的發夢程度律仍高而尚未能放手o

選甚麼學校, 其實真是要看看小朋友的性格,能力,自律性和家長們在時間上的付出等o  祝你會找到一間合心意及適合你小朋友的學校啦,

多謝哂您哋,基本上我都同意要以小朋友嘅性格行先嘅。但無論讀邊間學校,似乎我哋家長都要配合佢地,跟貼啲佢地嘅進度啦! 好似一齊讀書咁,不過在職媽咪就辛苦啲,可能返完工受咗氣返屋企都冇得呌,我阿媽都成日話『你地細個讀書邊係咁 blah blah blah、駛唔駛咁緊張呀』