用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

家長會

醒目開學勳章

今日家長會開完後令我有些感想.
其實學校真係好多時有為小朋友諗,校長今日講的說話我覺得講得好好好啱,家長有時真係要多想想學校,老師為小朋友背後做左幾多野,唔好只係埋怨學校.
今日有部份家長提出的問題真係令人摸不著頭腦,校長都回答得幾激動,校長亦答得好啱,有好多問題根本就唔係學校問題,係家長應該自己想辦法解決,例如有個家長話佢住離島,學校宜家提早返學,佢地就可能要就船期早個幾鐘出門口,問學校可唔可以就下佢地,為佢地諗下,校長就答佢地都話佢地都有個F7學生,由小一開始讀,佢亦係每日要5點幾出門口,老師校長都建議過佢不如轉校,不過個家長同小朋友個時就答話如果鍾意學校,根本就唔會介意早D出門口返學,而且亦可以當係一個段練,而且如果家長真係覺得學校唔適合,就應該轉校,佢地可以揀一間適合的學校,因為當初佢地揀得 St.Francis就應該知學校係點,有時有些問題係家長本身,而唔應該要學校為佢解決. 我真係覺得講得好啱.
另一個家長就話學校搬左,佢變左要4點至可以湊小朋友走,問學校又點安排(講真,學校係放3:30,一早大家都知,我真係唔覺得要將個問題要學校解決).
至於校車,我一路都相信學校真係揀冇可揀下至要冠中,但就好多家長質問學校.
宜家多左半個鐘返學,學校解釋係多左5分鐘食飯,多左20分鐘最有一堂比小朋友做下功課問下老師功課,跟住有家長就話咁唔要個堂可唔可以早D放學,校長就答其實係因為好多家長要求想小朋友有D時間學校做/問功課學校至咁安排,如果大家唔鐘意佢地可以即cut,老師就最好 tim,可以多返D時間做野,跟住D家長至話唔好,之後又多一個家長話可唔可以加多10分鐘變30分鐘功課堂.
我睇得出校長真係好努力為大家做好多野,不過真係睇唔出有幾多個家長識去欣賞,個個都係質問學校點解唔咁做,有D又問學校點解唔組織交通安全隊等學校可以用大巴,講真,要在新校舍下面落車等人帶上去(要行一段斜路),大巴40幾人,行上去都要5-8分鐘,上去條路重要係馬路,有咩事真係邊個負責先?
最後我想講一件幾嬲的事,一開會時老師已經講要將電話靜音,不過唔係好多人咁做,坐在我後面重有4個家長由開會個分鐘開始到散會,不停講野,講電話,我已經兩次問佢地可唔可以細聲D,佢地都重不停傾計,完全係唔識尊重人,尊重台上講緊野的老師校長要傾計唔該出外面傾,個咪已經細聲,佢地不停講我都聽唔清校長老師講咩,連我前面個行都望左佢地幾次,可想而知佢地幾嘈,要傾計不如唔好開會約埋出去傾啦!!!!!

原帖由 polarbb 於 10-6-19 20:36 發表
其實學校真係好多時有為小朋友諗,校長今日講的說話我覺得講得好好好啱,家長有時真係要多想想學校,老師為小朋友背後做左幾多野,唔好只係埋怨學校.
今日有部份家長提出的問題真係令人摸 ...

希望以下的舊聞舊事不會被誤會為'撐'學校。

學校為落實新校舍計劃時(囡囡當時為學校學生),校方及家長教師會付出不少努力,甚至乎在面對區議員及聖佛蘭士街的街坊提出學生影響路面情況為由,反對學校遷校,但校方一直默默工作,沒有向家長和學生申訴,只有部分消息經家長教師會委員透露,才知曉校方為此付出的心血和精神,並非一般家長能夠明瞭。

以下為谷歌搜尋器輸入’嘉諾撒聖方濟各學校 反對遷校’的第四則搜尋結果,為校方及家校會副主席王太出席灣仔區議會會議的會議紀錄部分,相信今日校內學生和家長知之甚少,故在此列出,還有其他則需家長自行搜尋了。

希望大家在問學校可以為我們做什麼前,也問問自己可以為學校做什麼,攜手為學校創做更美好的學習環境。

網址:

http://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&cd=4&ved=0CCUQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.districtcouncils.gov.hk%2Fwc_d%2Fchinese%2Fdoc_2006%2Fminutes%2FDC%2FDC-min19.doc&ei=vs0cTI6VGovZcdr-sIYN&usg=AFQjCNFcthJUdnu1EXTmvn4qdY0D8BD2GA&sig2=GAcKKfhUfDm1nDgjagZ1FQ

4項:擬議灣仔嘉諾撒聖方濟各學校的重置計劃

(灣仔區議會文件第131/2006)

39.
主席歡迎教育統籌局項目經理梁國恩先生、項目主任呂文俊先生、嘉諾撒仁愛女修會會長關小梅修女、嘉諾撒聖方濟各學校校長溫黃婉貞女士、學校家長教師會副主席王唐靄玲女士、巴馬丹拿建築及工程有限公司陳祖聲先生陸姿恒女士謝卓然先生

40.
梁國恩先生簡介諮詢文件。

41.
陳祖聲先生簡介學校重置計劃。

42.
蕭志雄議員提出諮詢及意見:

i)
小學現時和將來預期的收生人數;

ii)
重置費用由政府津貼抑或自行籌措;

iii)
聖佛蘭士街是“掘頭路”,如作為接送學生的輔助路口,恐會造成擠塞,影響皇后大道東的交通。

43.
陳祖聲先生回應如下:

i)
學校將來的學生人數不變,維持與現時一樣;

ii)
重置計劃的用地屬於嘉諾撒仁愛女修會,重置計劃的費用則全部由政府撥款資助;

iii)
聖佛蘭士街的輔助入口只供校車使用,私家車則會用堅尼地道進出,學校範圍內也有足夠地方供校車掉頭,故不會出現擠塞情況。

44.
議員發言及提問。

i)
黃宏泰議員︰教統局應評估建築期間噪音對附近居民和學生的影響,並作出相應安排。

ii)
吳錦津議員:新翼的高度會否影響山脊線。

iii)
謝永齡副主席:樂勤學校應是弱智學校,原本就讀的學生將如何處置。

iv)
鄭琴淵議員:堅尼地道路面相當狹窄,會否在進行重置工程時一併擴建路面。

v)
金佩瑋議員:希望聖方濟各學校擴建後,可以開放設施給居民使用,拉近與社區的關係。

vi)
主席:聖佛蘭士街是大斜路,如供大型校巴使用,運輸署有沒有評估過路面是否可以負荷得來。

45.
陳祖聲先生回應說:

i)
關於噪音方面,學校選擇保留明愛達言和明愛樂勤兩棟校舍,只拆卸一條樓梯,加建的新翼面積不大,並採用鑽洞放樁的地基設計,每日只放一支樁,盡量減低對周圍的居民和學生上課的影響。

ii)
新翼的高度不會超出現時的明愛樂勤校舍,也低於現時位於堅尼地道的嘉諾撒聖方濟各學校,對山脊線和景觀不構成影響。

iii)
堅尼地道現時雙程行車,闊度足夠大車行駛,校方也考慮使用較細的35人校車,以便較易駛入聖佛蘭士街。

46.
關小梅修女補充說,嘉諾撒仁愛女修會以前曾在現址提供多種不同教育服務,最後發展為供失明學生就讀的嘉諾撒啟明學校和供失聰學生就讀的嘉諾撒達言學校。1987年,前嘉諾撒啟明學校轉由明愛辦學,學校改為提供弱智學童教育的明愛樂勤學校,修會與明愛簽訂的租約到2007831日屆滿。

47.
盧健明議員表示:

i)
施工期間,附近有三座位於星街和秀華坊的大廈會受影響,希望可預先知會受影響的居民;

ii)
工程完成後,希望校方和區議會可與運輸署商討,改善聖佛蘭士街的行人措施,保障學生和居民出入安全。

48.
謝永齡副主席表示,希望新校是無障礙學校,並提供融合教育,照顧區內的殘障學生。

49.
梁國恩先生向主席提問區議會就此重置計劃的意向,主席回應區議會支持嘉諾撒聖方濟各學校的重置計劃。

50.
主席多謝各位代表出席。

polarbb
我都有出席.. yes, 有d人真係由頭講到尾, 坐我個行後面個幾位, 又係由開始e e umum, um到散會, 我望左佢幾次...唉

我都聽到有個家長話係離島住, 我想呢個家長應該係可以愉景灣, 又可能係南y島既.....我都身同感受, 不過我住冇佢咁遠, 起碼有mtr, 一程車... 講真...你選得呢間學校, 就一早要預左個路程係咁, 點解吾自己想想點去解決先呢..  學校真係做左好多野, 校長真係好好, 背後既努力, 真係用心良苦... 其實咩野修導堂, 我都吾記得有冇咁既通告出過, 不過既然係好多家長原來有提出過, 依加學校因為咁為家長做到喇.. 到頭來, 家長原來吾討好, 咁當日你地又做咩提出呢?

校車方面, 校車公司同學校都講左好多次, 要係細車, 而且出車數量係double左, door to door service, 要是有家長接受吾到價錢既, 可以選擇吾答... 最後有位家長, 仲攪笑, 話可吾可以減d收費.. 一早人地都回應左... 仲係後面勁嘈, 又話好叻咩.. 得你一架車... 你吾接受到既, 吾答羅.....有時真係好吾明... 人地講左好多次啦.....

係呢度, 我想同校長講, 我真係好支持佢.. 都好多謝佢為學校做左好多野...

醒目開學勳章

完全同意你講法. 唔好一味嘈,多欣賞學校為小朋友做的一齊.
我尋日返去係主要想聽早左半個鐘返學係為咩?3考中間會唔會有計分評估? 校車重會唔會一車走兩轉.
好多時家長提出的問題都唔會諗下個可行性,只是一味提出,得個講字,難怪尋日校長有小小激動.
校車真係你有權選搭 or 唔搭,學校冇規定一定要所有人搭,但大家就不停為校車嘈,雖然我都真係認為好貴,不過如果唔鍾意米自己湊返學 lor,搭保母車 lor,一係搵過一間校車公司提議比學校 lor. 不過真係想家長提出方案時查下資料至提出可行方案.
好似3考咁,學校都係想家長多D可以在假期時同小朋友親子至改3考,中間唔會有計分評估(中英數常).
原帖由 sfcssfcc 於 10-6-19 22:11 發表

希望以下的舊聞舊事不會被誤會為'撐'學校。

學校為落實新校舍計劃時(囡囡當時為學校學生),校方及家長教師會付出不少努力,甚至乎在面對區議員及聖佛蘭士街的街坊提出學生影響路面情況為由,反對學校遷校,但校方一直默默 ...

醒目開學勳章

我地會唔會係坐埋一行呢?
原帖由 Little_cy 於 10-6-19 23:43 發表
polarbb
我都有出席.. yes, 有d人真係由頭講到尾, 坐我個行後面個幾位, 又係由開始e e umum, um到散會, 我望左佢幾次...唉

我都聽到有個家長話係離島住, 我想呢個家長應該係可以愉景灣, 又可能係南y島既.....我都身 ...

我係臉向台既右邊後面個幾行呀

我都好同意,我十分支持學校,支持校長.

原帖由 polarbb 於 10-6-20 10:24 發表
完全同意你講法. 唔好一味嘈,多欣賞學校為小朋友做的一齊.
我尋日返去係主要想聽早左半個鐘返學係為咩?3考中間會唔會有計分評估? 校車重會唔會一車走兩轉.
好多時家長提出的問題都唔會諗下個可行性,只是一味提出,得 ...

原帖由 kittyjiu 於 10-6-20 18:32 發表
我都好同意,我十分支持學校,支持校長.

導修堂,我都有份提出的.依家學校為我的囡囡提供了,真的非常感謝!
在學校,囡囡做功課的速度真的比在家快.有時遇有不明白,又可以和同學商量(or 抄).那短短20分鐘的時間,真的可以解決不少功課.
很幸運,學校提早上課,對我們的影響不大,而且還有少少好處呢! 為那些有問題的,感到難過,希望船到橋頭自然直啦!
感到有些家長真的不太用心聽校長,老師等的講簡,有些問題他們都講了,但仍一味問相同的問題,真不該!
我對這所學校的評價,一直都十分高!我對校長和老師們都很感激!我知道為人老師的,他們的工作量不是一般多,而是十分多.我校的老師為我們小孩的負出,我是見得到的,尤其是他們所編制的統整課程和一些額外的教材.我覺得我們校的學生的成績為什麼會不錯呢,唔多唔少都是老師們的努力,他們這些額外的教材,不是間間學校都有,我也從中學到不少知識呢!
最後,希望大家都能解決問題啦,讓小朋友快快樂樂的上學去.

Polarbb,

谢谢您的详细报道。
我因为有事未能到场,不过看了您的感想, 也想和众家长分享小小。 我想大家在讨论问题时应该把我们的孩子利益摆在第一位,同时不要失去爱心,彼此包容 。例如,对住离岛的家长, 我们应该寄予无限同情和关心。岂能事不关己,高高挂起。 希望我们家长之间能彼此守望相助,互相扶持。同时也教导我们的孩子也要如此。
愿共勉

quote]原帖由 polarbb 於 10-6-19 20:36 發表
今日有部份家長提出的問題真係令人摸 ... [/quote]

醒目開學勳章

其實對住離島的小朋友唔係唔關心,而係試想想,係米要將個問題交比學校解決呢?正如校長所講,家長同學生揀這學校時已經知學校情況係點,唔可以話讀左後就要求學校幫佢地解決這個問題,正如好似我咁,我都想搬返過九龍,但係要就女女返學而唔可以,又好似我個女朝朝都要早一個鍾返到學校,因為校車要走多一轉,咁我係米又要學校幫我解決點解要早一個鐘返學,點解唔可以比個女瞓多一陣?我知係唔可以,因為我揀St.Francis 我就要係咁,我真係當比個女段練下早D起身,早左一個鐘我就叫女女返學校讀下書溫下習.因為我知有D問題唔應該係學校去幫我地解決,我可以一係唔揀 St.Francis,一係搬去灣仔,一係讀樓下小學. 試問學校有咩能力可以幫我地解決"我個女要早兩個鐘起身預備返學",唔通叫學校9點至上堂?學校都有自己時間表上堂,唔可以就某D小朋友船期而去改,真係希望有些家長提出問題時要諗清楚個問題應該係交比學校定係自己解決,唔好一味有咩問題都交比學校. 如果要將小朋友利益放大前題,咁住離島家長係米要揀返佢地附近學校呢?一係就搬出市區?唔可以話佢地做唔到咁就要將個問題比學校處理,每人都有佢本身難題,學校係一個教學地方,如果係為小朋友著想就應該將教學,或小朋友在學校發生事情的問題放第一位(我意思係要學校解決的),其他的問題就應該留待我地自己解決.
重申,我都好同情住離島的小朋友,因為每日要長途跋涉去返學,但係同情還同情,正如校長所講點解唔當係一個段練?如果小朋友係鍾意學校就根本唔會介意. 正如我個女係一個例子,佢每日要6:30起身(我諗同住離島個D差唔多,因為佢要趕7點校車),不過佢從來都唔會嘈,佢每日起身都好開心,因為佢話可以返學,之前話要改校巴公司,我以為又係要走兩轉,同個女傾開,佢重話咁佢係米要5點幾起身,我話可能要架,佢聽左之後第一個反應係話唔緊要啦,要返學 ma,有時好多野係睇家長本身點教,點同仔女溝通,如果家長本身成日覺得咁早返學好辛苦,咁久而久之小朋友都會咁諗,就會開始唔鍾意返學.
家長撫心自問,係米要將我地的交通,住屋問題交比學校處理同解決
原帖由 csauye 於 10-6-22 23:20 發表
Polarbb,

谢谢您的详细报道。
我因为有事未能到场,不过看了您的感想, 也想和众家长分享小小。 我想大家在讨论问题时应该把我们的孩子利益摆在第一位,同时不要失去爱心,彼此包容 。例如,对住离岛的家长, 我们应该寄予无限 ...

Polarbb, 我想大家都同意您的道理。不过家长会应该是一个给学校 家长之间彼此沟通达至更好培育我们的孩子。家长诚诚实实向学校表达自己的难处, 是对学校的信任。学校敞开心胸聆听家长的心声,增进了解。为甚么非要说成是。。。

"嘈,e e umum, um,'撐',不停傾計,埋怨,質問。。。。。。"  请大家思想这形容词, 为什么会这样理解他人?家长会应该是什么样子?学校,家长们大家期待什么样的家长会?希望有老师在当中给我们指点。

polarbb 很有同感呢 

醒目開學勳章

你唔好誤會,我唔係話住離島家長有咩問題,不過好簡單試想想,學校有冇可能和義務去幫離島家長解決船期,早返學的問題?離島家長提左出黎只會增加學校,校長負擔,我地唔可以一味只想著自己或小朋友,你都識話要互相體諒,包容,我地都要體諒學校難處,為自己諗時都要為學校諗,諗清楚個問題所在究竟真係學校問題定家長問題,邊方面應該去負責任解決問題.
講真,唔只離島家長有這類問題,好似住九龍的家長都有這類問題,開會個日都有家長提議可唔可以有校車過九龍,我覺得個建議係好好,係學校真係有可能/能力實踐.
但個日位離島家長所提出學校可唔可以改上課時間就返住離島小朋友的上學時間我就真係覺得反而提出的家長有小小自私,因為要早起身返學唔只係佢,好多都要,老師都要,學校所有職員都要,點解咁多人都得,而我地唔得?而且我個人覺得個問題真係唔應該要學校解決,這個問題亦唔係溝通了解的問題,就學校黎講,要溝通了解應該係小朋友學習上遇到的問題,學校生活上的問題,而這些問題當中亦好多時係要家長自己去解決.
我都知長途跋涉返學辛苦,我都好同情個D小朋友,正如我個女要6點多起身返學我都好心痛,我諗新學年重要早D,應該6:15就要起身,不過我又從來唔覺早起身問題要學校解決,亦冇諗過要人同情或體諒,因為學校係我地揀,女女又返得好開心,正如校長所講,當係一個段練,而且小朋友返學當中都有好多假期,唔似大人咁日日要返工. 難處個個都有,不過好多都要自己去克服解決,我亦都會教女女克服. 大家努力啦.
原帖由 csauye 於 10-6-23 11:27 發表
Polarbb, 我想大家都同意您的道理。不过家长会应该是一个给学校 家长之间彼此沟通达至更好培育我们的孩子。家长诚诚实实向学校表达自己的难处, 是对学校的信任。学校敞开心胸聆听家长的心声,增进了解。为甚么非要说成 ...

醒目開學勳章

大家心平氣和去睇件事啦.
唔通開會時校長老師在台上講解,而家長就自己在台下不停傾計,討論,嘈就係啱?
就我黎講,我覺得個D家長一D都唔尊重其他家長,一D都唔尊重台上的老師. 唔通我地教小朋友上堂時老師講解課本,佢地可以唔駛聽,可以同同學討論,傾計?到返到屋企唔識就埋怨老師講得唔好?
我好記得開會個日有D家長問的問題係之前已經有家長問左,老師都解釋左,但佢地轉頭又再問,咁係米應該/可能佢地掛住自己傾計而冇聽定係比其他家長傾計的聲音嘈到聽唔清楚所以要再問呢?
每個人都先要識尊重人,人地至會尊重你.
咁我都想問,你係米期待學校改遲D上堂幫你解決早起身返學問題呢?唔通學校唔可以晚點至上堂我地就否決哂校長老師努力為大家所做的?
我期待的家長會係校長可以解釋到新學年的新轉變會係點,點解校車會貴一倍?3考的意義係咩?早左返學的時間多左D咩?
我都好滿意學校的解答,亦感謝校長為學校/小朋友所做的.至於個女新學年的返學安排我會自己解決.
原帖由 csauye 於 10-6-23 11:46 發表
"嘈,e e umum, um,'撐',不停傾計,埋怨,質問。。。。。。"  请大家思想这形容词, 为什么会这样理解他人?家长会应该是什么样子?学校,家长们大家期待什么样的家长会?希望有老师在当中给我们指点。 ...

polarbb
完全認同...
yes, 我個女都要早起, 我估同你都係差不多, 不過佢冇摟計, 佢番學番得好開心... 要訓多個鐘, 米早小小訓, 早d起.. 身體仲健康.

要是小朋友鍾意, 我相信佢一點都吾介意早小小起羅...:

对不起,我不同意 家长在家长会上提的问题只会增加学校,校长负担, 更不是要校长去帮家长解决问题。很明显,我们的孩子要太早起床上学, 这是事实。全日制不用共用课室,9时上课, 也不是什么天大的笑话。

原帖由 polarbb 於 10-6-23 12:46 發表
你唔好誤會,我唔係話住離島家長有咩問題,不過好簡單試想想,學校有冇可能和義務去幫離島家長解決船期,早返學的問題?離島家長提左出黎只會增加學校,校長負擔,我地唔可以一味只想著自己或小朋友,你都識話要互相體諒,包 ...

您说得有道理,不过我们也可以从另一方面思想,家长会, 一年一次半次, 家长平时从孩子那里可能都听D老师同学的故事,家长见面相认, 自然兴奋, 您就体谅下啦。
原帖由 polarbb 於 10-6-23 13:05 發表
大家心平氣和去睇件事啦.
唔通開會時校長老師在台上講解,而家長就自己在台下不停傾計,討論,嘈就係啱?
就我黎講,我覺得個D家長一D都唔尊重其他家長,一D都唔尊重台上的老師. 唔通我地教小朋友上堂時老師講解課本,佢地 ...

醒目開學勳章

其實你有冇 check過大部份全日制學校都係7點幾8點上堂,我地8:30上已經係好遲,宜家改7:55亦唔係最早上堂個間,因為好多都730上堂,當然唔可以同其他比較.
其實宜家每日的堂數都係剛好,你要再改9點上堂就真係過份左小小,你係米因為要就你另一個小朋友返幼稚園,想一次過湊哂所以堅持要晚點上堂?改9時上堂,就要放遲D,到時又會有家長投訴太遲放學冇時間比小朋友做功課,況且,好多學校政策的決定唔係話學校可以話事要改就改,講真,我未聽過有咩全日制學校係9點上堂,一係國際學校,咁你有冇考慮轉國際學校,咁你地全家米可以瞓晏D.
其實我宜家都要6點起身整早餐比個女食,我老公都要犧牲瞓覺時間6點多起身同個女去搭校車跟住順便返工,如果我個女唔駛返學,我老公8點幾至起身返工. 辛苦唔係得你一家人,不過我地識苦中作樂,亦明白當你要選擇一樣野係你喜歡時,好多時都要作出一D犧牲,我相信 St.Francis好多 mami都默默加油著,因為大家都認為係值得.
如果校長同教統局講要改9點上堂因為想比小朋友瞓多D我就真係覺得係天大笑話. 你想大家包容體諒,但我只見到你只係想自己點係最好,完全冇諗過其他人感受,早起身唔只係你一家,好多人都要,但我好小聽到人埋怨早起身返學,想學校體諒下改9點上學,要知道宜家唔係幼稚園,佢地開始大個,小學就得你9點上學,咁如果上到中學佢地又唔慣,係米又要中學改時間就?世事點可以盡如人意,有時除左要識體諒,包容都要識犧牲,遷就,希望你明白. 亦唔好因為學校唔可以9點上堂而否決哂學校,校長,老師所付出的.佢地重要早過學生返學遲過學生放學,唔通佢地就冇家人?
原帖由 csauye 於 10-6-23 13:53 發表
对不起,我不同意 家长在家长会上提的问题只会增加学校,校长负担, 更不是要校长去帮家长解决问题。很明显,我们的孩子要太早起床上学, 这是事实。全日制不用共用课室,9时上课, 也不是什么天大的笑话。

...

醒目開學勳章

咁點解佢地唔可以約散左會再討論?大家係成年人,唔係小朋友,大人都唔識尊重人,咁點教小朋友? 真係咁關心小朋友學校生活米星期六日放假時約出黎見面,個日係學校解釋新學年的家長會,唔係比家長閒談聚會. 你叫人地體諒傾計家長,咁有邊個體諒真係想聽校長講野的家長?家長會目的係咩?係比家長傾閒計聚會?
個日校長都中途開咪叫家長靜一靜.
原帖由 csauye 於 10-6-23 14:02 發表
您说得有道理,不过我们也可以从另一方面思想,家长会, 一年一次半次, 家长平时从孩子那里可能都听D老师同学的故事,家长见面相认, 自然兴奋, 您就体谅下啦。
...