用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2 先轉校
go

K2 先轉校 [複製鏈接]

如果K2 先轉校, 而原先既學校程度普通, 小朋友會吾會跟吾上?
   0    0    0    0

原帖由 bee918 於 10-6-18 13:08 發表
如果K2 先轉校, 而原先既學校程度普通, 小朋友會吾會跟吾上?

以你o既邏輯,K2唔轉;K3/P.123456...先轉咪更加追唔到?

家長肯花心機同功夫,唔會追唔到囉!K1,你期望學校可以教到幾多野吖?!一般(採取"谷"政策的幼稚園)K2就真係開始"黎料"嘞!

其實我最想知係咪多數幼稚園都會收k2插班生架?

原帖由 bbaudrey 於 10-6-21 16:29 發表

有位一定盡收,唔超額收生已經好俾面。
有學券o既可以同政府攞$$$;
冇學券o既更加係收多一個賺多一個;
咁點解唔收?

k1上下午班都額滿嘅幼稚園, k2插班位一定唔多,
一般搬屋, 轉校加埋都係幾個位!
但10/11年度一條龍德望幼稚園開,
原本額滿嘅好學校都總會有d女生轉過去,
所以理論上10/11年度好多學校k2插班位都比以往多。

原帖由 bbaudrey 於 10-6-21 16:29 發表
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

你地都好叻喎, 一估就中, 我就係出年六月要搬去另一區住, 所以都好擔心, 好驚k2好難轉校, 驚好多學校都唔收k2插班生呀~~~

唉, K2插班位一定少, 好既學校仲有好多人爭添... 心儀既無間收隻bee 讀K1, 都吾使諗K2會有得入lor...

原帖由 BabyHilary 於 10-6-21 17:06 發表
k1上下午班都額滿嘅幼稚園, k2插班位一定唔多,
一般搬屋, 轉校加埋都係幾個位!
但10/11年度一條龍德望幼稚園開,
原本額滿嘅好學校都總會有d女生轉過去,
所以理論上10/11年度好多學校k2插班位都比以往多。

...

又唔洗咁恢, K1個個適齡兒童都要考,
但K2就唔係個個都打算轉校,
當然好學校學位唔會多,
但如果佢接受插班申請咪試下囉, 可能有機會呢!

原帖由 bee918 於 10-6-22 23:26 發表
唉, K2插班位一定少, 好既學校仲有好多人爭添... 心儀既無間收隻bee 讀K1, 都吾使諗K2會有得入lor...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題