用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 帶阿b番N1用bb車,會唔會唔係幾好?但係...... ...
go

帶阿b番N1用bb車,會唔會唔係幾好?但係...... [複製鏈接]

遲d阿b番N1會由我自己帶,到時要坐mtr,下車後亦要再行一段路,仲要上斜,我自己一個行都覺得又熱又累,呢排天氣熱,諗起到時要帶佢番學,我已經開始驚!(我好怕熱)如果唔用bb車,更加驚!

唔用bb車,佢實行行下要我抱!亦怕佢放學時要瞓覺!但坐住bb車番學,係咪又好似唔係幾好咁?.....我屋企人就話用bb車唔怕,畢竟佢都只係兩歲多d,仲係好細!!但係......

大家覺得呢?各位媽媽而家見d N1小朋友有無坐住bb車番學?
   0    0    0    0

原帖由 pingu_k 於 10-6-23 01:17 發表
遲d阿b番N1會由我自己帶,到時要坐mtr,下車後亦要再行一段路,仲要上斜,我自己一個行都覺得又熱又累,呢排天氣熱,諗起到時要帶佢番學,我已經開始驚!(我好怕熱)如果唔用bb車,更加驚!

唔用bb車,佢實行行下要我抱!亦怕佢 ...

我覺得無所謂, 我表弟K1都係咁坐返學, 放且係街成日都見D3,4歲坐BB車, 無咩咁特別, 放且佢2歲仲咁細, 佢眼訓時都唔知點搞, 路程又遠喎, 推推下不知幾好, 又可以掛書包, 又唔洗咁辛苦

我經過樓下幼稚園時, 都見到好多人推bb車送返學, 好常見架.
不過, 你要搭mtr, 朝早好逼, 要推bb車入車廂有d難度.

你有無考慮搭校車?  因為你唔係住在學校附近, 日日如是, 真是很吃力.

我bb而家返n班, 很多小朋友都係坐bb車, 特別係婆婆麻麻接放學個D, 佢地婆婆話唔推車, 真係腰骨斷, 因為小朋友咁細, 扭抱好難免.  

你記住開學前去買個透明膠cover遮雨, 因為落雨時你好難一邊擔遮遮小朋友, 一邊推車, 買個cover遮雨, 方便好多, 亦要長期放在bb車車底以備不時之需.

返 n1 都兩歲啦, 仲唔自己行, 莫非你想佢將來做港童呀, 再講你仲話要坐 mtr, 返工時間已經多人架啦, 一來你未必入到, 二來比你入到都危險啦, 你又唔係唔知啲人係夾硬衝入車, 啲人一撞真係分分鐘撞落你小朋友度架. 訓練佢自己行啦.

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇吓小朋友平時行得多唔多.. 而且我覺得呢個係訓練佢行嘅大好機會!
我大仔舊年返學時差唔多兩歲半, 朝朝daddy帶返學, 由MTR行去學校.. 我都唔願行咁遠! 地圖check過, 成800米! 大人都要行10-15分鐘! 初初都會抱一段路, 但係慢慢就唔駛抱! e+同daddy行山行個幾鐘都無問題呀!

just be yourself la.. if that day you or baby so tired.. then use bb trolley lor.. if the day is not tired and very nice weather.. let him try to walk lor... don't need to care the other mami use trolley or not.. just use the way you most comfortable lor!  hai... honestly.. once baby sleep .. you whole him all the way.. is not easy gak!  understand!

回覆 1# 邦邦豬媽媽 的文章

You can try to go to the school with the trolley before the school day, but try to ask your friends or your relative to go there with your bb and you in the rush hour. Then, you will have the answer.

多謝大家的意見!

tantanmama,
我阿b係番下午班 : ) ,唔想撞正番工迫車時間,係我選下午班既其中一原因!

jaycee_mami,
我自己仲未放心佢咁細坐校車,諗住佢K1先俾佢坐!透明膠cover我一早買左啦,而家落雨天出街/上playgroup都用到!多謝提醒!

小曳人,
平時我都盡量訓練佢,不過到時趕番學而佢又扭抱,我就真係怕無時間同佢拉鋸,而且果段路,我自己都覺得行得好辛苦,萬一要抱埋佢就.....

好多人帶bb車接放學, 冇問題架! 我b都將會由工人接放學, 行10分街道番屋企, 我覺得坐喺bb車過馬路會安全d. 番完下晏班又攰又眼訓, 一上車就訓著(朋友經驗之談), 而且有時佢肚餓要食野, 一路行一路食唔專心~ 要訓練佢行路都唔一定要揀佢最攰既時間.

‹ 上一主題|下一主題