用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我的兒子能否入「喇沙」???
go

我的兒子能否入「喇沙」???

我的兒子:

:   93分

英文:   90分

數學:   90分

常識:   92分

操行:   A+

獎牌:  跆拳道(冠軍:5 , 亞軍:5, 季軍:8)
         奧數  (金獎:7 , 銀獎:2, 銅獎:5)
         田徑  (100米冠軍,60米冠軍)

服務:   風紀(隊長)
         童軍(隊長)
         班長(正)

可不可以入「喇沙」呢????

嘩, 好勁呀 你仔仔都算文武雙全

如果 interview 無咩大失誤, 再加上小學都算係出名小學, 及d獎項都係d認受性高嘅主辦單位, 都應該收啦

原帖由 cktc1996 於 10-6-21 19:16 發表
我的兒子:

中文:   93分

...

Can't Take My Eyes Off You

You're just too good to be true.
Can't take my eyes off you.
You'd be like Heaven to touch.
I wanna hold you so much.
At long last love has arrived
And I thank God I'm alive.
You're just too good to be true.
Can't take my eyes off you.
........
I love you, baby,
And if it's quite alright,
I need you, baby,
........
http://www.youtube.com/watch?v=PzpWKAGvGdA

Of course, nobody is perfect.  But your kid definitely gets close.

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 cktc1996 於 10-6-21 19:16 發表
我的兒子:

...

你的兒子是很俸, 恕我直言你的成績是否5年級全年及6年級全年計, 至於獎牌是否也是5-6年級取的, 另田徑是否是學界的冠軍因校內好似另作別論, 我不是想潑冷水, 因我驚你希望越大, 失望越大, 加上你這樣的成績可以考其它 如聖若瑟 , 皇仁

如果有埋樂器8級就仲好

我的兒子:

...

嘩...你同你個小朋友都好叻呀!
佢好勁... 仲好乖 真系令人羨慕。
女仔操行A+ 我見好多, 但系男仔操行 "A+" 比率少,真系文武雙全品學兼優。

我的兒子:

...

對不起,我對這個五顏六色的post懷疑,在獎項後的數目,相信是得獎次數,合共32項,當你4年級才開始參賽,一年參加10幾個比賽,仲未計輸咗的比賽,而且跆拳有沒有這麼多比賽給你參加呀?

ok,我放棄懷疑的心態,如果令郎真是有這個成績,我答你不一定/不肯定入到喇沙,因為你沒有提供最重要的資料,全級人數、級名次、學校級數,你應該知有"次第名單"這回事嗎?如果係屋邨小學全級第一,次第排名可能在名小學(聖芳濟、宣道)的第10名以後的,皇仁喇沙這類頂級學校,每年都收不少小學全級第一同學的申請,剩係選全級第一,都要分正選和後備。

其實我們說什麼,你都會試試喇沙,那又何必問呢?我不是想引起罵戰,如果令郎真的有這麼卓越的成績,我誠心為你高興。

回覆 7# cktc1996 的文章

如果喇沙收你, 已在second-in時明示或暗示了. 如冇得second-in, 就要等搞珠, 到時就要靠運氣而唔係睇成績. 如果你仍未知到收唔收, 就要等放榜, 但機會好微, 因喇沙好少位拿出來搞珠.

成績看上去是不錯, 我也不是想潑冷水, 但考得LS都係有番咁上下的一班小朋友, 96, 97 ,98分的大有人在, 但亦無理由不試, 而且無人係這刻可以答你的問題, 要看同期對手如何, 但起碼 你兒子是有資格考生.努力.

原帖由 davidmimi 於 10-6-22 10:30 發表
對不起,我對這個五顏六色的post懷疑,在獎項後的數目,相信是得獎次數,合共32項,當你4年級才開始參賽,一年參加10幾個比賽,仲未計輸咗的比賽,而且跆拳有沒有這麼多比賽給你參加呀?

ok,我放棄懷疑的心態,如果令郎真是有這個成績,我 ...

原帖由 davidmimi 於 10-6-22 10:30 發表

ok,我放棄懷疑的心態,如果令郎真是有這個成績,我 ...

d獎項系好似多左d
其實剩系攞求其一樣特異功能都收硬啦
獎牌:  跆拳道(冠軍:5 )
         奧數  (金獎:7 )

我直頭唔知操行有 "A+" 。"A"唔係最好架咩?

原帖由 Skywan 於 10-6-22 10:17 發表
嘩...你同你個小朋友都好叻呀!
佢好勁... 仲好乖 真系令人羨慕。
女仔操行A+ 我見好多, 但系男仔操行 "A+" 比率少,真系文武雙全品學兼優。

...

超人咩!

原帖由 overview 於 10-6-22 09:53 發表
如果有埋樂器8級就仲好

有一半機會入到「喇沙」某間九龍塘名小學, 唔少小六生都有8級樂器, 有d人仲係兩樣樂器8級, 甚至雙樂器達演奏級加優異(P5 only).
你估DBS/ ST.Paul co-ed收誰 ?

喇沙級數的中學,奧數只會睇全港性o個"一個"比賽,每年舉辦一次,只限五或六年級學生參加,即每個學生最多只有兩個獎牌,其餘地區性比賽,數目數不勝數,含金量甚低。
參考網址﹕http://www.hkmos.org/comhk/index.html

.......
  ...

算啦,樓主都潛咗水,不如你地研究下,我個女識飛,可唔可以入到喇沙呢?

原帖由 davidmimi 於 10-6-23 11:02 發表
算啦,樓主都潛咗水,不如你地研究下,我個女識飛,可唔可以入到喇沙呢?

見咁多人討論,都想撘下咀。

davidmimi,雖然你個女識飛,但喇沙暫時唔收女仔: 。

嘩…好勁好犀利!
如果係真既,唔洗擔心喇…邊度都收喇!
但講咁多……
呢度無一個人會肯定答你收唔收!
因為我地全部都唔係校監!!!

原帖由 凍奶茶 於 10-6-23 11:15 發表

見咁多人討論,都想撘下咀。

davidmimi,雖然你個女識飛,但喇沙暫時唔收女仔::" /> 。

個女識飛,有2個選擇:
留香港建國愛港既就揀入女拔啦....唔系就飛去留學啦, 最起碼都慳番d買機票錢啦