用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校
go

名校

分享下大家心目中的10大名小學校有那幾間?

我有 : (排名不分先後)
1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
4. St Paul Co-ed
5. St Paul Convent
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)
8. Maryknoll
9. Marymount
10. St Mary

醒目開學勳章

呢個我又冇諗過....不過成日發夢大學既有
(排名不分先後)

1)哈佛
2)耶魯
3)牛津
4)麻省理工學院
5)加州理工學院
6)普林斯頓
7)史丹福
8)劍橋
9)倫敦大學國王學院
第10再想想

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 23:03 發表
(排名不分先後)

1)哈佛
2)耶魯
3)牛津
4)麻省理工學院
5)加州理工學院
6)普林斯頓
7)史丹福
8)劍橋
9)倫敦大學國王學院
第10再想想 ...
How about
倫敦大學帝國學院?

我只想近D返學而已...

1. Maryknoll
2. St Rose of Lima's
3. La Salle
4. DPS

原帖由 HEIHEI1125 於 10-6-22 22:41 發表

1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)
10. St Mary ...

我唔否認呢d係一般人心目中的名校(小學)。不過,好諷刺0既係,除了男女拔,Co-ed同St. Paul Convent外,餘下的津校都沒有收生權,難聽d講句,abcd唔識,未讀過幼稚園,只要夠運,都可以入到。(入0左之後點,係另一件事。)

陳守仁未必多一般人認識,但係我心目中,係一間名小學。收生競爭激烈,行政係我所件的直資/私校最嚴謹和有效率。

原帖由 HEIHEI1125 於 10-6-22 22:41 發表

1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)
10. St Mary ...

樓主你好得閒?已知事實仲排嚟做乜,1同4 ,3 與6,2跟9....分別好大咩?

原帖由 fatgoat 於 10-6-23 00:17 發表
....甚至見人就打,見人就咬,...

你講學生定家長?

醒目開學勳章

原帖由 fatgoat 於 10-6-23 00:17 發表
我唔否認呢d係一般人心目中的名校(小學)。不過,好諷刺0既係,除了男女拔,Co-ed同St. Paul Convent外,餘下的津校都沒有收生權,難聽d講句,abcd唔識,未讀過幼稚園,只要夠運,都可以入到。(入0左之後點,係另一件事。)

陳守仁未必多 ...

所以各方面水平都.........

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 23:03 發表
(排名不分先後)

1)哈佛
2)耶魯
3)牛津
4)麻省理工學院
5)加州理工學院
6)普林斯頓
7)史丹福
8)劍橋
9)倫敦大學國王學院
第10再想想 ...
我都認為,呢d至叫名校

yes.. ultimate target... parents are thinking big now..

that's why i like HYPS so much - Harvard, Yale, Princeton and Stanford...  dreaming for my gal...

原帖由 VKwan 於 10-6-23 09:37 發表
我都認為,呢d至叫名校

原帖由 miffy 於 10-6-23 09:33 發表
呢個topic都幾無聊下。

我自己覺得dbs, 和st. paul co-edu才是真正名校。st. paul co-edu的學生, 個個家底富豪級, 一係大學教授子女, dbs都係, 做"最緊要正字"個女教授, 個仔都讀dbs。

其他的只可以講叫出名的學校 ...

dbs幾時收女生呢?

陳守仁未必多 ...

我觉得甘先系名校,abcd唔識,未讀過幼稚園 都教得出好学生。 要拣过学生先收的学校好似忘记左什么叫“有教无类”!!
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

講開co-edu有一奇景,去面試前人地都叫左唔好泊車係門口但班友仔睬你都傻照泊,唯一一點好的是他們也很自律........
超貴既車泊正門口,冇咁貴個d跟住,平野泊龍尾.

我自己覺得dbs, 和st. paul co-edu才是真正名校。st. paul co-edu的學生, 個個家底富豪級, 一係大學教授子女, dbs都係, 做"最緊要正字"個女教授, 個仔都讀dbs。

無知是福

醒目開學勳章

原帖由 ccming34 於 10-6-23 11:16 發表

我觉得甘先系名校,abcd唔識,未讀過幼稚園 都教得出好学生。 要拣过学生先收的学校好似忘记左什么叫“有教无类”!!

你真的以為全是學校教

咁在那些學校附近的補習社,為何愈來愈多.......重愈來愈貴:;pppp:

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-6-23 11:19 發表
講開co-edu有一奇景,去面試前人地都叫左唔好泊車係門口但班友仔睬你都傻照泊,唯一一點好的是他們也很自律........
超貴既車泊正門口,冇咁貴個d跟住,平野泊龍尾.

...

究竟用甚麼標準介定名校, 學生家底? 家長職業? 校外獎項? 或是應該從根本出發看學校教育質素和學生平均成績?

這條問題很容易答:名校與不名校,完全由大家"投票"決定
大家追棒的就係名校

假如再沒有人買LV, LV 還是名牌嗎?

原帖由 k.kung 於 10-6-23 12:10 發表
究竟用甚麼標準介定名校, 學生家底? 家長職業? 校外獎項? 或是應該從根本出發看學校教育質素和學生平均成績?