用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港譜樂管弦樂協會
go

香港譜樂管弦樂協會

兒童音樂啟蒙課程OK MA?
與YIP’S比較?

我個兩間try過,香港譜樂管弦樂協會一開始就比叫佢走,yips 就讀左好耐,已經U2,一個有心,有耐性,但係貴D.......

原帖由 余魚媽 於 10-6-16 06:53 發表
與YIP’S比較?

醒目開學勳章

一開始就比叫佢走 睇得唔係好明

原帖由 penny_li 於 10-6-16 22:55 發表
我個兩間try過,香港譜樂管弦樂協會一開始就比叫佢走,yips 就讀左好耐,已經U2,一個有心,有耐性,但係貴D.......

我都唔係好明
可以解釋多一點嗎?
THX

第一堂話亞仔坐唔定,周圍走,第二堂叫我入去一切上堂,只見第二堂仲係不停叫小朋友學安靜,佢地解釋要學了安靜先可以開始教音樂,而我個仔係要有音樂會先會投入而安靜,因此佢地咩比返學費我叫我個仔走,跟住我咩去yips interview,同個老師講左個case,佢話佢地從未叫人退學費,更無這情況出現(攪唔掂D小朋友),仲比亞仔由L2開始,我亦睇過佢地上堂,一開始就吹波唱歌,個個都好投入同開心,跟本唔使等咩靜晒先教,當然佢真係貴D,但亦真係學到野,我個仔仲係L3時開始學琴,記音符好準,剛剛仲表現完,個個都係好開心....(以上只係個人經驗)

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-16 23:02 發表
一開始就比叫佢走 睇得唔係好明

原帖由 penny_li 於 10-6-19 19:03 發表
第一堂話亞仔坐唔定,周圍走,第二堂叫我入去一切上堂,只見第二堂仲係不停叫小朋友學安靜,佢地解釋要學了安靜先可以開始教音樂,而我個仔係要有音樂會先會投入而安靜,因此佢地咩比返學費我叫我個仔走,跟住我咩去yips interview ...

我曾教幼稚園的, 看來是個老師不了解小朋友.
質數及經驗好緊要, 不然就握殺了小朋友的興趣.

我幫囡囡報左個兒童啟蒙課程, 欠2人才夠數開得成班, 請問各家長有冇興趣join埋一齊.....因好多暑期班都full晒, 轉唔澈了.

原帖由 余魚媽 於 10-6-16 06:53 發表
與YIP’S比較?

delete

我就係唔鍾意葉氏好多人一班
我見到呢個香港譜樂管弦樂協會平D
唔知你細仔係邊個CENTRE上堂?葵青唔知係咪一樣?
我囡2。5歲,上堂會做D咩?
quote]原帖由 kaka04 於 10-6-22 13:25 發表

我侄女之前參加過葉氏,但好多人一班,老師唔係好照顧到佢,參加表演要收費。我個細仔就參加香港譜樂管弦樂協會,由兒童音樂啟蒙課程開始參加,宜家已經到兒童節奏樂隊,有時都會邀請家長入去睇小朋友表演。我覺得d老師好有愛 ... [/quote]

原帖由 余魚媽 於 10-6-23 11:55 發表
我就係唔鍾意葉氏好多人一班
我見到呢個香港譜樂管弦樂協會平D
唔知你細仔係邊個CENTRE上堂?葵青唔知係咪一樣?
我囡2。5歲,上堂會做D咩?
quote]原帖由 kaka04 於 10-6-22 13:25 發表 http://forum.edu-kingdom.com/image ...

delete

THX!!
原帖由 kaka04 於 10-6-24 14:33 發表

佢哋好似得葵青有得上。上堂會介紹樂器,例如小提琴,小朋友仲可以試玩,我個仔宜家一見到小提琴佢就話自己有拉過,又成日都話要學。上課時介紹咗d古典樂曲,佢平時聽到又識講番個樂曲名。另外唔知係唔係因為平時有訓練打馬 ...