用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子快要進入小學...
go

孩子快要進入小學...

孩子快要進入小學,一個全新的階段...

父母將會遇到什麼新的管教問題? 學業問題呢?

不約而同,很多父母在另一標題內都說最緊要係 "孩子上堂留心", 那還有什麼要注意呢?

歡迎大家分享寶貴經驗.

這類標題不大受歡迎...

可能因為沒有"名校"兩字或"A校 VS B校"類的爭論...

醒目開學勳章

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_3083/storybook2003.pdf

I would say:

1. Sleep early and get up early.  No more after nap;

2. Look after his/her personal belongings.  Learn how to tidy up his/her school bag;

3. Learn to eat his/her own lunch and tidy up the utensil;

4. Must know how to clean up himself/herself after going to the toilet..........

吾係呀,我都想知,我小朋友都係9月上小學,到時我每日都會問下小朋友係學校情況,多d傾計,而吾係一味叫佢留心上堂...

原帖由 nadal 於 10-6-23 11:58 發表
這類標題不大受歡迎...

可能因為沒有"名校"兩字或"A校 VS B校"類的爭論...

原帖由 idy926 於 10-6-23 15:04 發表
吾係呀,我都想知,我小朋友都係9月上小學,到時我每日都會問下小朋友係學校情況,多d傾計,而吾係一味叫佢留心上堂...

殺手簡--零食.
要為小朋友準備零食盒,因為這是小朋友認識朋友的外交.
我大女當年,就因為這,她連第二班/級的同學仔都識埋!

另一個最重要的,是去洗手間.無論男或女,都要教識他們去洗手間.我為囡囡買了消毒濕紙巾,教會她先消毒才坐下.而囝囝今年都會上小學,是時候教他這招了(for他在校大大時用)

教他們與同學仔相處之道,如遇不喜歡的人又要如何處理;小息時不要只顧吃,一定要先去洗手間(有聽聞過有小朋友在課室......);
家長有必要認識一些同班同學仔的家長(for家長互對功課)
給小孩一本電話簿,讓他問同學仔的電話(for小朋友互問功課)
暫只想起這些.

好有用,Thank you.

原帖由 vanyau 於 10-6-23 16:18 發表

殺手簡--零食.
要為小朋友準備零食盒,因為這是小朋友認識朋友的外交.
我大女當年,就因為這,她連第二班/級的同學仔都識埋!

另一個最重要的,是去洗手間.無論男或女,都要教識他們去洗手間.我為囡囡買了消毒濕紙巾,教 ...

謝謝大家的分享

自理能力方面 我本人不太擔心

反而係學業,家長當然希望孩子成績好
但事實不是時,我是否可以用平常心面對呢? 自己也不知道答案

所以希望"過來人"分享經驗

殺手簡--零食... 記住. Thanks.

I think the top kids were born with the abilities to do well.  For the middle majority, a little help may change the position in the form a bit.  Remember, your kids has your genes.  You'll just have to accept who he is, no matter good or bad.  Pressure is from your own expectation.  Accept your kid's standard and give the best help you can is the way to go.  The right attitude towards studying and self-confidence is more important than marks.

原帖由 nadal 於 10-6-23 16:47 發表
謝謝大家的分享

所以希望"過來人"分享經驗 ...

謝謝大家的分享

學業成績是沒有捷徑的,一分耕耘,一分收獲.你和你的孩子要有付出,才有收獲.(當然不一定是正比的)
以我方面,要陪養好他們的讀書,作息的習慣(回家後,先tea,跟住就做功課,亞爸回來後就吃晚飯,未做完功課要繼續做,做完學校的又要做我所準備的少少補充練習或溫默書,彈琴睇書,洗澡,最後有30-45分鐘看電視,930pm上床)
要講清楚大家的要求(每晚930一定要上床,未做完功課都唔理,最多翌日早啲叫醒她做功課或溫書)
一定要講得出,做得到.唔好俾小孩拉住你走.
要了解自己的小孩的料子,因材施教.
不要一味做做做,也要有休息和玩的時候.
課外活動,可以有學術的,但也要有他們喜歡的,和運動類.
以上是我教導兩名孩子的方法,當然每個小朋友都不一樣,要做父母的去慢慢試.最初的時候,我大女都有令到我很咀喪,對自己都有所懷疑.
做父母很難的,又要懂得放手,俾番啲基本責任給他;又要識得收緊,做功課溫書的要求無得拖慢做;又要不時的自我檢討,看看自己有沒有走火入魔;又要對自己的小孩看得清,不要太過強求他們;又要做到獎罰分明,不要一味以獎品引他們讀書,這招很快會沒有效的.

我都係今年小一嘅家長, 我認為首要條件係先調整咗自己嘅心態先. 因為小朋友好多學習嘅對象就係自己, 如果自己事無大小都發脾氣,郁D就鬧,小朋友無形中就會被大人影響咗學習嘅情緒, 咁又邊有推動力去學嘢呢. 所以, 我無時無刻就會提醒自己,要多D忍耐,克制,小朋友係自己嘅一面鏡子, 教得唔好都係因為自己問題, 何必要事事強求呢!

平常心係好難, 同埋好睇學校係咩形式同態度, 有d學校公開晒名次, 家長好自然會變得緊張, 有d只公開頭5名, 唔知名次既家長會輕鬆d, 但都會有家長投訴唔知名次點知阿仔/女咩程度, 點幫佢溫書呀.. 咩人都會有啊...

但最重要習慣佢放學返屋企小休後就要做功課, 盡量唔好坐響旁邊陪做, 低年班一習慣左, 上到高年班都唔會自動改變, 曾有好多家長話諗住佢大個仔/女會自動波啦, 響公司打返去問做晒功課溫晒書未, 結果阿仔/女一句, 未呀, 你都未返黎幫我睇功課幫我溫書, 習慣左既野係唔會無lala可以變成自動波... 所以叫小朋友自己做, 唔識既漏空, 等佢做晒先一次過幫佢睇同教番佢...

我習慣唔會幫佢改到所有功課都岩晒, 等佢錯下改下正, 就知唔小心做功課, 結果要改正變相加多左幾樣功課, 小心睇題做功課, 對將來測考好重要....

謝謝大家的分享

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我想問下知唔知幾時會派申請入學表呢??是否每間學校都唔同架?thx

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我早2日先打咗去心儀嗰間小學問咗,佢話佢地無FORM派,係幼稚園嗰邊派架,如果第一輪入唔到就要等第二輪電腦派位喎!!
原帖由 ming2 於 10-6-24 12:53 發表

你係指直資/私校定係派位個d呀??前者就要視乎各個學校時間都會唔同...後者我就唔多清楚..好似要十一二月先有..因為我兩個囡都冇參加派位...