用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Blue Blood
go

Blue Blood

請問香港仲有冇呢d學校呢?
無知是福

What exactly is your question?

我意思是貴族學校,平民不能入個d.

原帖由 KK07 於 10-6-23 13:18 發表

What exactly is your question?
無知是福

弘立書院算唔算?

一年拾幾萬學費, 入學仲要一筆過比廿萬建校費。

最重要的是,唔係話有錢就入到,要面試查家底。當然用乜野準則收生,校方無責任交待。
[

! 原來弘立咁巴閉ga??? 我樓上有對小兄妹都係讀弘立, 但我都唔算住甚麼高尚住宅woo!!!

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-23 13:32 發表
弘立書院算唔算?

一年拾幾萬學費, 入學仲要一筆過比廿萬建校費。

最重要的是,唔係話有錢就入到,要面試查家底。當然用乜野準則收生,校方無責任交待。 ...

我觉得是汉基,单是买debenture都几百万,入去的一定不是穷人,只是贵族都可以是穷的,有钱的都可以很粗鄙。

原帖由 brian61950 於 10-6-23 13:27 發表
我意思是貴族學校,平民不能入個d.

很同意,有錢唔等於是blue blood,不過好多人鍾意扮blue blood,自己有個錢就覺得是上等人,態度囂張,聽到人地唔係住高尚住宅區或仔女唔係讀名校就番白眼!

原帖由 DD仔 於 10-6-23 14:35 發表
我觉得是汉基,单是买debenture都几百万,入去的一定不是穷人,只是贵族都可以是穷的,有钱的都可以很粗鄙。
wbmom

醒目開學勳章 王國長老

我覺得係寶山幼兒園啦
學費都過萬, 入左FORM都唔一定有INTERVIEW, 擺明睇父母成就, 都有90%似喇掛 (有錢都唔一定有得INTERVIEW, 我舊老闆就衰左)

原帖由 brian61950 於 10-6-22 09:50 PM 發表
請問香港仲有冇呢d學校呢?

原帖由 cherriemama 於 10-6-23 13:36 發表
! 原來弘立咁巴閉ga??? 我樓上有對小兄妹都係讀弘立, 但我都唔算住甚麼高尚住宅woo!!!

你係嘅, 你謙啫。