用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真(國際) vs 美孚地利亞 vs 康傑 vs Boxhill ...
go

崇真(國際) vs 美孚地利亞 vs 康傑 vs Boxhill

醒目開學勳章

前兩者有直屬小學校,你會點揀?THX.

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁你鍾唔鍾意嗰d直屬小學呀?
仲有.. 我見d地區由新界東到美孚 (or 青衣?).. 我會考慮埋住邊! 第時會唔會想讀國際學校.. 定係傳統local小學

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-6-23 11:30 發表
咁你鍾唔鍾意嗰d直屬小學呀?
仲有.. 我見d地區由新界東到美孚 (or 青衣?).. 我會考慮埋住邊! 第時會唔會想讀國際學校.. 定係傳統local小學

如果不計地區,你會點揀?我個人比較喜歡他讀國際學校,不過現在揀學校唔係話你想邊間就邊間,到時看邊間收他才算。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 lsftsang 於 10-6-23 11:48 發表

如果不計地區,你會點揀?我個人比較喜歡他讀國際學校,不過現在揀學校唔係話你想邊間就邊間,到時看邊間收他才算。

想讀國際學校.. 讀boxhill囉~

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-6-23 13:53 發表

想讀國際學校.. 讀boxhill囉~

知唔知前兩者是否行 IB 的國際學校?小學畢業的學生會入甚麼中學?THX。

美孚地利亞又平又英語環境, 我覺得比無學劵的學校更長時間接觸英文. 小學就不清楚, 但聽人講有印度籍的學生能夠入DBS. 因地利亞英文不錯.

崇真我去過面試, 不大喜歡, 行政也幾亂, 接小朋友搭校車也會弄錯.

其餘兩間不清楚.

TT行政比較混亂但勝在NET Teacher 及 PTH Teacher 多。好似,我囝囝讀P2,下學期教英文NET Teacher 要轉去教幼稚園,校方出通告通知家長,原來NET Teacher 只教兩班學生,證明學校有足夠師資,並不是一個教師兼顧很多班學生,而且上Oral 堂会有另一位Net Teacher教,so far 都OK la!

康傑 vs Boxhill 唔熟.
TT --> interviewed 完, 火都嚟埋.
我決定比BoBo讀地利亜.

醒目開學勳章

原帖由 Chris852 於 10-6-23 18:15 發表
康傑 vs Boxhill 唔熟.
TT --> interviewed 完, 火都嚟埋.
我決定比BoBo讀地利亜.

點解咁火?可否講些來聽下。

1st --> 浪費時間 (學校職員叫我入在禮堂聽嘢, 嘈到陣, 聽唔到講乜. 後來才知道唔聽都得, 個校長連小學都講埋). 最初以為聽面試 rundown/安排, 我太崇真聴佢點.
2nd --> 天黑都未有得in. 想買支水飲, 想搵職員問, 無人. 行在學校一圈才找到部汽水机, 前面排果個家長攪好耐, 原來唔識用. 最後我教佢用.
3rd --> 系班房門口等入去in, 以為自己去在街市. 亂到7彩.
4th --> 入到班房, 我小朋友旁邊個小朋友不停咸, 又發敏, 週身"旭". 個2個Miss借在聾耳陳, 另向一面唔理. 我個小朋友無可能集中到. 最後離座. 我開始火...

原帖由 lsftsang 於 10-6-23 22:36 發表

點解咁火?可否講些來聽下。

崇真由天光in到天黑, 帶埋小朋友在禮堂聽, 小朋友不耐煩, 家長顧住小朋友也聽不入腦, 上到班課走廊又是等, 又沒有玩具比阿b玩, 那晚走時好像已過7點, 小朋友又肚餓, 又無得睡覺.  我是最後那批, 好像等了3個鐘.

perhaps, 塞翁失馬, 焉知非褔.

事後, 我鬧鬼我朋友(佢系崇真附近開鋪) 介紹間咁經典的幼稚園比我...

我都有聽過地利亞中學以前係band5學校, 但地利亞系香港有幾間. 幼稚園可能有分別吧. 妳有去開美孚, 留意下地利亞小學生, 佢地D英文 la la 聲.

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 13:07 發表
TT-天光in到天黑, 帶埋小朋友在禮堂聽, 小朋友不耐煩, 家長顧住小朋友也聽不腦, 上到班課走廊又是等, 又沒有玩具比阿b玩, 那晚走時好像已過7點, 小朋友又肚餓, 又無得睡覺.  我是最後那批, 好像等了3個鐘. ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 baba987 於 10-6-24 13:55 發表
但係人都知地利亞中學係band5學校來架喎!!

我地嗰個年代就係..
e+應該係band 3喇 (因為得3個banding)

如果你揀TT就讀國際班好D, 但好像不易入和學費貴. 有個讀TT普通班的家長話如比佢再揀就會揀九龍塘個D.

現在選幼稚園又不是中學, 我都知地利亞中學不好, 所以我不會揀. 地利亞有間加拿大國際學校未又好多人爭. 咁平學費又全英文上堂點揾.雖然得一個NET, 但每日上堂也有15-20min. 有學劵的學校也很少有日日NET啦, TT多NET, 但上堂時間又差不多(我指普通班, 如我無攪錯).  

有些人不喜歡印巴籍, 但陳守仁都有啦.

地幼的本地家長有一部份都會考其他直資小學或大抽獎.
今年也有K3去了喇沙、陳守仁等..

其實中學是Brand幾都不太影響我們地幼家長, 有好多小學都鍾意地幼的學生, 因地幼學生英文好,慣於表達, 面試相當突出.

原帖由 baba987 於 10-6-24 13:55 發表
但係人都知地利亞中學係band5學校來架喎!!