用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 開開心心放暑假!!!
go

開開心心放暑假!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

終於考完試昨天重派哂卷,雖然我都唔係好滿意個女女成績(因為中文得88分),因為佢好多同學仔都拎到100分-90幾分,同上學期比個女係退步左小小,可能係我開始要佢自己溫書關係,不過都可以放個開心暑假.
好期待新學年的新轉變. 不過唔知7月點安排,因為平時學校月中前已經派飯單,但今個月都重未派,都唔知要返幾多日學.
   0    0    0    0

我都想知7月份的安排是怎樣的? 是否只上半天課?

醒目開學勳章

係呀,下星期7月啦,飯單又未派,唔知點安排,希望今日有通告啦.
原帖由 sam-ma 於 10-6-22 13:19 發表
我都想知7月份的安排是怎樣的? 是否只上半天課?

醒目開學勳章

打過去問學校,不過我係問P1,問佢地係米7月都會半日,佢地話係喎,明天會派通告喎

原帖由 polarbb 於 10-6-22 16:57 發表
打過去問學校,不過我係問P1,問佢地係米7月都會半日,佢地話係喎,明天會派通告喎

基本上,囡囡已經進入半放暑假的狀態了.
今日只得4份功課(很簡單的),她居然同我講今日有很多功課.

好期待明天的通告(你所說的那份),最好又有幾日連假,又可以安排去吓啲短線旅行.

醒目開學勳章

我個女又係4份,不過都做左成個鐘
我地安排左去 singapore,許可的話想去埋世博,如果7月真係有幾日唔駛返學就可以趁未咁多香港人去世博就去下.
原帖由 vanyau 於 10-6-22 19:45 發表

基本上,囡囡已經進入半放暑假的狀態了.
今日只得4份功課(很簡單的),她居然同我講今日有很多功課.

好期待明天的通告(你所說的那份),最好又有幾日連假,又可以安排去吓啲短線旅行. ...

polarbb
你個女好叻架喇...  100分每班都有, 我個女個班都係, 數學有兩個100分tim, 9字頭既都有10人, 真勁.  大家一齊再努力... 加油呀..

我個女今次, 算係咁啦, 整體進步左, 不過佢個班個個都好勁, 我真係要寫個服字.

7月份, 我個女提過好似真係番半日咋...

而呢兩日都係得兩份功課, 正

世博... 我有同事話千奇米去... 一個字.. 亂

我原本都諗住星加波架, 不過想去既日子book吾到, 依加唯有諗近近地... 叫阿女選, 佢要香港disneyland.....

醒目開學勳章

singapore我揀自由行咋,本來想去北海道
disney我都會同個女去,睇下下星期佢放幾點啦,可能下星期去.
你真係要好好同個女慶祝下,佢咁叻
原帖由 Little_cy 於 10-6-22 23:08 發表
世博... 我有同事話千奇米去... 一個字.. 亂

我原本都諗住星加波架, 不過想去既日子book吾到, 依加唯有諗近近地... 叫阿女選, 佢要香港disneyland.....

我promise左佢, 佢考得好. 會同佢食buffet啦, 去sogo下面個到食野啦..
睇黎.. 走吾luck喇.

我都想去北海道, 會等冬天去, 上次去, 阿女玩得好開心, 今次希望帶埋細佬.

singapore, 自由行都好full呀

原帖由 polarbb 於 10-6-23 10:52 發表
singapore我揀自由行咋,本來想去北海道
disney我都會同個女去,睇下下星期佢放幾點啦,可能下星期去.
你真係要好好同個女慶祝下,佢咁叻

原帖由 polarbb 於 10-6-22 21:09 發表
我個女又係4份,不過都做左成個鐘
我地安排左去 singapore,許可的話想去埋世博,如果7月真係有幾日唔駛返學就可以趁未咁多香港人去世博就去下.
...

其實我家姐都想叫我去世博,但以我所見,去行展覽館,啲小朋友可能會覺得悶,所以我打消了這個念頭.
今年暑期,先去沙巴,跟住會去佛山,跟武術老師去"踩"館(葉問館等)又去做探訪.本來囝囝都有一個足球營,但又係去佛山,而且可能連家長都要日踢夜踼,所以都係咪攪我.還有,如果安排到時間,有可能跟我家姐的行山隊去清遠等地行山,我上網查過,那麼地方很靚.還有行山隊的人很專業,上次去很越王山時,囝囝囡囡都要交給他們協且爬上山咋!而我都自身難保!好彩安全歸來!
其實點解安排咁多外遊呢?你哋都知,餓咗全年,無乜時間去玩,所以諗住在暑假玩番夠本.
點知學校又咁好,改3考.以後有番聖誕假,復活節假,下年就不用將啲旅行放晒係暑假,好嘢!!!
快啲到7月9日.....

原帖由 Little_cy 於 10-6-23 13:47 發表
我promise左佢, 佢考得好. 會同佢食buffet啦, 去sogo下面個到食野啦..

我都想去北海道, 會等冬天去, 上次去, 阿女玩得好開心, 今次希望帶埋細佬.

...

北海道我都想去,請問自遊行ok嗎?自駕遊又方便嗎?

醒目開學勳章

我E幾年去左幾次日本,所以老公唔想再去 佢話要同個女去美國 disney,不過我唔想搭長機,所以不如去 singapore,我老公5月已經 book機票去 singapore,好彩早D book,米原來係咁 full,我想同個女去玩下個環球影城 ,宜家多返D假可以去,咁隨時去都得啦.
原帖由 Little_cy 於 10-6-23 13:47 發表

...

醒目開學勳章

自由行啦,租車好方便架,有衛星導航
原帖由 vanyau 於 10-6-23 13:58 發表

北海道我都想去,請問自遊行ok嗎?自駕遊又方便嗎?

醒目開學勳章

我好多朋友去完都叫唔好同小朋友去,因為好辛苦喎,排隊都排死喎,叫我一係9,10月至去,我安排左個女學游水,溜冰,7至8月每個星期一,三,五學,湊出湊入忙死我.
原帖由 vanyau 於 10-6-23 13:56 發表

其實我家姐都想叫我去世博,但以我所見,去行展覽館,啲小朋友可能會覺得悶,所以我打消了這個念頭.
今年暑期,先去沙巴,跟住會去佛山,跟武術老師去"踩"館(葉問館等)又去做探訪.本來囝囝都有一個足球營,但又係去佛山,而 ...

原帖由 polarbb 於 10-6-23 14:48 發表
我好多朋友去完都叫唔好同小朋友去,因為好辛苦喎,排隊都排死喎,叫我一係9,10月至去,我安排左個女學游水,溜冰,7至8月每個星期一,三,五學,湊出湊入忙死我.
...

如果沒有小孩,我都想去看看那些新事物.
另外,小女常叫我帶她到上海,西安,北京等地,因為常識科有講過.但夏天去,我怕太熱.下年聖誕或復活節可以諗諗.
現在諗到可以放咁多長假,個心都會笑出來.

醒目開學勳章

北京一定要去,我幾年前去過一次,真係好靚,等個女再大D我一定會同佢去一次睇下長城,圓明園同故宮.我上次係10月去,個天氣OK,唔凍唔熱.
原帖由 vanyau 於 10-6-23 14:54 發表

如果沒有小孩,我都想去看看那些新事物.
另外,小女常叫我帶她到上海,西安,北京等地,因為常識科有講過.但夏天去,我怕太熱.下年聖誕或復活節可以諗諗.
現在諗到可以放咁多長假,個心都會笑出來.
:funn ...

原帖由 polarbb 於 10-6-23 14:58 發表
北京一定要去,我幾年前去過一次,真係好靚,等個女再大D我一定會同佢去一次睇下長城,圓明園同故宮.我上次係10月去,個天氣OK,唔凍唔熱.

就放學,好快就知道7月的返學日子了,如果今日真的派通告的話.好緊張!

醒目開學勳章

希望係今日有通告啦,我都想下星期同個女去 disney,趁未有咁多人.
原帖由 vanyau 於 10-6-23 15:01 發表

就放學,好快就知道7月的返學日子了,如果今日真的派通告的話.好緊張!

原帖由 polarbb 於 10-6-23 15:08 發表
希望係今日有通告啦,我都想下星期同個女去 disney,趁未有咁多人.

我估2號不用返,因那日高年班和小六生有活動.
最慘5號要返學(結業禮),如果唔係就由1號至6號都放假,有6日假,去邊都得啦!
補充6號是升中派位的日子,應該不用返學.
‹ 上一主題|下一主題