用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
go

自己教個仔彈琴

長遠可行嗎? 有無成功例子?

個仔現時三歲三個月﹐三四個月前開始好有興趣日日走埋個鋼琴度彈。我自己全職教琴﹐手頭好多初級琴書﹔本來都無想過要0甘早教個仔彈(我自己收生都最少四歲半先會教)﹐但最後都開左本琴書比他試試。

原帖由 ohmygosh 於 10-6-23 13:53 發表

個仔現時三歲三個月﹐三四個月前開始好有興趣日日走埋個鋼琴度彈。我自己全職教琴﹐手頭好多初級琴書﹔本來都無想過要0甘早教個仔彈(我自己收生都最少四歲半先會教)﹐但最後都開左本琴書比他試試 ...

其實無話唔得, 你自己本身教琴, 應該最懂得自己個囝而因材施教. 沈神童 (彈琴o個個) 個媽媽都係文憑級鋼琴老師, 自己教個囝彈琴, 五六歲己經有六級. 坦白講, 如果媽媽本身唔係教琴o個, 一般無可能咁早起步學琴, 進度亦無可能咁好....
(自己唔識彈琴, 但見到個囝的確彈琴幾有天份, 四歲半學, 學到而家六歲, 見到佢彈得唔好又唔識指正, 而且又遲起步, 仲要俾教琴朋友話點解俾個仔係tomlee 學, 浪費咗個囝o既天份, 所以媽媽本身教琴真係會有著數)

I want to teach my daughter too, but I learnt piano playing long time ago. Could you suggest me which books are you using now for the beginners?

其實我自己本身都幾怕教d五歲以下的小朋友﹔一向都主要教中小學生以至成人﹐初級至演奏文憑級。我不懂得tum小朋友﹐對d幼童以至個仔都strict﹐好有要求﹐對自己又好高要求。08年試過有半年weekends 會教埋kindermusik playgroups (在自己的教室﹐自己收生自己教﹐高峰期每星期教8班)﹐係賺錢多過及快過教琴好多﹐但無什麼滿足感﹐同教琴無得比。雖然呢兩年仲會常常收到d家長電話/email話想我教kindermusik﹐但我最後還是選擇專注只教鋼琴和小提琴(全部個別教授)。

講番個仔﹐其實我當初打算四歲半至五歲才教他彈琴﹐但幾個月前他又好認真的要學﹐仲要我開本琴書(tutor book)比佢﹐之後又陸陸續續開左其他幾本music theory, ear training, 以及另外一些tutor books。我和他幾乎每日都會一起待在琴前至少30分鐘﹐學習加練習。其實我也不太肯定對他應該作怎樣的要求﹐但很多時我要求他把同一首歌再彈多一兩次﹐他不願意﹐並堅持move on彈其他的歌﹐我會很苦惱﹐好怕他變成習慣﹐將來不肯反復練習(我自己教學生﹐會要他們把一小段一小段反復在彈﹐去改善技巧/音色)。

另外他認音很好,我一開始教就教五線譜。我第一本開給他的琴書﹐Me and My Piano Part 1﹐一教就教五線譜﹐並近乎standard size﹐另外一本我打算給他試彈的oxford系列給幼兒初學的書也是一樣﹐初頭我怕這樣教他會有d難﹐因為他當時三歲未夠﹐我見Alfred's Prep Course Lesson Book (Level A) d音大隻好多﹐大半本書都只需跟著音符的高低以及音符上印著的fingering/letter names﹐又有CD連埋﹐仲專登走去買比他彈﹔點知他彈左頭幾句就無興趣﹐唉﹐本書得好後面的小部份先開始教五線譜﹐好浪費﹐早知係0甘就吾會買。

奈何﹐阿仔拍拍子﹐數拍子﹐看五線譜﹐認音/讀音/在keyboard 上找音﹐右手CDEFG﹐左手CBAGF﹐完全沒問題﹐手指反應快及準確﹐terms and signs 在這階段要懂得的﹐都懂得了﹐彈奏時也懂得curved fingers 和legato﹐但我們家的琴是Kawai K-8 (upright)﹐但譜架很高(三角琴款)﹐琴鍵不算輕﹐他看譜和左右手彈123都沒一點問題﹐但45就覺困難﹐手指很難curved的去用力﹐他會因為這樣覺得不開心﹐甚至哭起來﹐我拿來glockenspiel叫他每彈到45手指就轉過來拿起rhythm stick敲打glockenspiel﹐他又馬上破涕為笑﹐很努力的去完成一句又一句的音樂。

我現在唯有讓他多彈些主要集中練習123手指的樂句(要開其他系列的tutor books)。他對自己要求頗高﹐從來很少在琴鍵上亂按。記得一兩歲時教過他keyboard 上的highest note,lowest note, middle c﹐之後每次打開琴蓋﹐他就只會小心翼翼地去找那幾個音﹐不肯定對錯就會回頭看看我再找。近月﹐當他信心不夠﹐一看見treble clef FG/bass clef GF便會把手宿起來不彈那幾個音﹐又或者足著我的45手指代他按下要彈的音(他是找對音的﹐但沒信心彈下去)。唉...真不知道這樣做好不好...

一方面我好怕自己的職業病﹐不自覺對他要求太高﹐另一方面﹐我又好怕d小朋友半途而廢﹐所以對我來說﹐既然已開始了﹐便怎樣都要堅持﹐45手指就住來彈都好﹐不可一天不練習。

但其實我自己教學生﹐都見到就算四歲幾來學﹐一般要到五歲至五歲半才能持續地每根手指都曲好的去彈。個仔現時才三歲三個月﹐未來兩年我應期望些什麼?又如果﹐我一心打算以後一直當他的鋼琴老師﹐又應該如何安排每星期的練習和學習呢?會有嚴重的角色衝突嗎?應怎樣處理?

原帖由 ohmygosh 於 10-6-23 13:53 發表

個仔現時三歲三個月﹐三四個月前開始好有興趣日日走埋個鋼琴度彈。我自己全職教琴﹐手頭好多初級琴書﹔本來都無想過要0甘早教個仔彈(我自己收生都最少四歲半先會教)﹐但最後都開左本琴書比他試試 ...

wootaitai

Thanks for your response. It's quite hard to set a fixed time to teach and let him practise on his own at the other times as I always intend to guide him and ensure he's on the right track - trying to play the piano in the correct ways (notes, fingering, rhythm, hand shape, position, etc.)

So, how old was your girl when you were trying to teach her?

Being a single mom, I really hope that my son can learn to play the piano and violin with me - so as to save money.

原帖由 wootaitai 於 10-6-23 14:31 發表
I tried for a while (i am not a teacher but to teach a beginner is not difficult ar)

I think the most important is that you set a fixed time to teach, and set aside some time for him to practice on h ...

四歲半開始不算遲啊﹗不過一開始就真的要找對老師﹐不容許浪費時間。當然我也教過不少從前浪費了好幾年時間﹐基礎不好的學生﹔學生要從基本的再學起﹐的確需要相當意志 (家長也需要﹗)- 但最大問題還是﹕當學生已開始上小三小四﹐功課/考試漸漸緊張﹐已很難如從前(K1-P2的時候)般花相當時間練習﹐除非個小朋友特別有興趣/好比心機去改及有很好的時間管理。

不敢評論tomlee﹐始終要看個別老師。從英國畢業後返港的頭一年﹐我也曾在琴行及學校裡任教﹐但不合我的心意﹐最後還是自己作私人教授﹐沒再出去教了。

那麼﹐你孩子現時在哪裡學琴?

原帖由 pamelaywy 於 10-6-23 14:36 發表

其實無話唔得, 你自己本身教琴, 應該最懂得自己個囝而因材施教. 沈神童 (彈琴o個個) 個媽媽都係文憑級鋼琴老師, 自己教個囝彈琴, 五六歲己經有六級. 坦白講, 如果媽媽本身唔係教琴o個, 一般無可能咁早起步學琴, 進 ...

How old is she now?

原帖由 wintermum 於 10-6-23 15:23 發表
I want to teach my daughter too, but I learnt piano playing long time ago. Could you suggest me which books are you using now for the beginners?

醒目開學勳章

wrong message.

原帖由 ohmygosh 於 10-6-24 01:36 發表
四歲半開始不算遲啊﹗不過一開始就真的要找對老師﹐不容許浪費時間。當然我也教過不少從前浪費了好幾年時間﹐基礎不好的學生﹔學生要從基本的再學起﹐的確需要相當意志 (家長也需要﹗)- 但最大問題還是﹕當學生已開始上小三小四﹐功 ...
原帖由 ohmygosh 於 10-6-24 01:36 發表
四歲半開始不算遲啊﹗不過一開始就真的要找對老師﹐不容許浪費時間。當然我也教過不少從前浪費了好幾年時間﹐基礎不好的學生﹔學生要從基本的再學起﹐的確需要相當意志 (家長也需要﹗)- 但最大問題還是﹕當學生已開始上小三小四﹐功 ...

我仔仲係tomlee 學緊, 不過暑假後會轉私人老師. 係tom lee 未夠兩年, 己經轉第三個老師, 係令我最唔滿意o既原因. 第一個老師教得一般, 不過佢有辦法 "tum" 小朋友, 我當引起小朋友興趣, ok, 後來因為我仔轉返下午班, tom lee安排唔到同一老師,要轉,轉咗一個唔錯o既, 不過教咗三個月就唔教. 而家呢個教咗半年, 最唔掂, 係由一個唔識彈琴家長叫佢教乜o野, 建議教乜o野好唔好, 因為我仔好鍾意彈一o的classical, 自己係youtube 聽完, 都可以模仿彈下, 而佢仲係教緊 everybody book 2, 同佢程度好唔相乎. 我有教琴朋友係朋友聚會時教佢彈一o的grade 2-4 考試歌參加比賽, 佢都彈得ok. 而且grade 2 的譜他無人教之下都彈到 (朋友comment 為彈得似樣), 但老師好似唔係好想教佢呢o的程度咁.  所以朋友就話俾呢個tomlee 老師教浪費了他的時間

即好似補習咁,父母都高學歷理應教到小朋友功課,但選擇了搵補習,原因唔想損害了親子關係。更何況你教琴的,對自己兒子要求仲會高過學生,到時又勞氣,建議俾人教。

我都好羨慕你識得教你仔仔彈琴,我每次帶小朋友去super champ上堂時,都見到佢個度個course director係琴房自己教佢個女彈琴,不知几warm,我都想

Thank you for your message and advice. Hmm... I just wish to go as far as I can on the path of teaching/guiding him to play the instruments.

原帖由 wootaitai 於 10-6-24 09:49 發表
She was around 4 when I tried to teach her (because I stopped working for some time and thought I can do more of this teaching/ tutoring myself)

I think the key is that sometimes learning is best ach ...

都過去了﹐別想太多﹔願你的兒子能有個新的開始﹐有好老師的指導。

原帖由 pamelaywy 於 10-6-24 10:47 發表

我仔仲係tomlee 學緊, 不過暑假後會轉私人老師. 係tom lee 未夠兩年, 己經轉第三個老師, 係令我最唔滿意o既原因. 第一個老師教得一般, 不過佢有辦法 "tum" 小朋友, 我當引起小朋友興趣, ok, 後來因為我仔轉返下午 ...

我自己以前都有兼職教過琴, 不過我就冇教我女... 教得佢, 就會有要求, 越有要求就越易傷感情...
我自己教我女游水, 每次去游水只係執十幾廿分鐘, 人o地覺得佢泳式靚, 但佢唔享受, 唔鍾意我叫佢點做... 不過游水係求生本能唔係只為興趣, 所以我話我要教佢...

依家我女跟私人老師學琴, 有時練琴我覺得佢彈得未夠好, 我話點點點, 佢唔開心, 練到冇黎神氣... 開心o既歌都彈到死人咁, d眼淚...... 佢本身又係唔會偷懶o既人, 叫佢練又喊, 唔好練又喊...
不過自己識彈琴有個好處, 真係錯會知, 同佢講可以即時改, 唔駛等老師下一堂執完又執, 所以學o左一年, 老師叫佢考三級... 老師問我, 其實我要求係唔係好高, 都有d嚴...
老師都睇得出, 所以我覺得我當日決定比人教係o岩o架, 你有壓力時我有壓力...

原帖由 miss321 於 10-6-24 13:34 發表
即好似補習咁,父母都高學歷理應教到小朋友功課,但選擇了搵補習,原因唔想損害了親子關係。更何況你教琴的,對自己兒子要求仲會高過學生,到時又勞氣,建議俾人教。

...

但我怕好難找到令我滿意的老師﹔除非是十分貴學費/APA那種。

原帖由 miss321 於 10-6-24 13:34 發表

...

不如你自己教住先,等到五歲再去報apa

回覆 9# ohmygosh 的文章

My daughter is 3.5 years old, so which books should she use?

I want to teach her to play the piano (may be just for 1/2 years) because we have already spent a lot of money on other courses like English and Putonghua.