用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無知一問
go

無知一問 [複製鏈接]

其實你地覺得九龍塘學校(小學部)呢間算唔算係名校呢?
   0    0    0    0

點解冇KTS份呢

原帖由 jacky123456 於 10-6-23 23:44 發表
其實你地覺得九龍塘學校(小學部)呢間算唔算係名校呢? 點解冇KTS份呢
http://www.hked.org/pri/pri_content.htm#list

《升小獵校攻略:校網精算》獨家披露下列40間名校的面試題目

拔萃女子小學循道學校嘉諾撒聖瑪利學校
拔萃小學喇沙小學聖類斯學校(小學部)
培正小學嘉諾撒聖心學校(私校部)番禺會所華仁小學
聖嘉勒小學軒尼詩道官立小學港大同學會小學
聖保羅男女小學慈幼英文學校(小學部)德望學校(小學部)
瑪利諾修院學校(小學部)嶺南小學暨幼稚園弘立書院(小學部)
蘇浙小學救恩學校拔萃男書院附屬小學
聖士提反書院附屬小學優才學校高主教書院小學部
聖士提反堂小學聖保羅書院小學聖保祿天主教小學
瑪利曼小學香港真光中學(小學部)九龍真光中學(小學部)
聖瑪加利男女英文中小學國際基督教優質音樂中學暨小學培僑書院(小學部)
播道書院(小學部)香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
保良局陳守仁小學保良局蔡繼有學校啟思小學
九龍塘宣道小學香港華人基督教聯會真道書院(小學部)

醒目開學勳章

名校定義人言人殊,但呢個list亦不可信!

例如聖士提反堂小學已經結束多年,點會仲有面試題目呀?!佢又將津校、官校同直資私立混埋一齊,好幾間學校名稱,都唔係人地正式個名,真係唔多pro。

同埋可能佢攞唔到KTS嘅題目,咁咪唔寫囉。

原帖由 jacky123456 於 10-6-24 00:51 發表
http://www.hked.org/pri/pri_content.htm#list《升小獵校攻略:校網精算》獨家披露下列40間名校的面試題目拔萃女子小學循道學校嘉諾撒聖瑪利學校拔萃小學喇沙小學聖類斯學校(小學部)培正小學嘉諾撒聖心學校(私校部)番 ...

回覆 3# traeh 的文章

有道理,不過呢個list我係baby kingdom hong kong搵出黎架,我差d俾佢攪到我有d動搖想轉軚添,好彩有你 thx ^^ !

我個人覺得 KTS 的課程/環境/對學生buck up 都幾好, 仲有升中校綱都好好., 要因應自己的囡囡性格.

囡囡今年小一, 收到學校的資料, 其中有一項係講功課每日不超過6樣,我覺得ok.
‹ 上一主題|下一主題