用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 言行社 英文
go

言行社 英文 [複製鏈接]

請問有沒有人在這間補習社補英文... 好嗎? 有何意見...
我指的是在灣仔油站對面那一間
   2    0    0    0

原帖由 kuromima 於 10-6-22 17:56 發表
請問有沒有人在這間補習社補英文... 好嗎? 有何意見...
我指的是在灣仔油站對面那一間

機械式操練, 補了一個月, 沒有再補了, 每星期默書, 我個仔話好多小朋友出貓, 先生都晤理, 功課大量, 但只會對ANS,不會解釋, 除非小朋友用英文親自問

言行,我當佢係操卷班,操d乜? Grammar, dictation, comprehension, listening, writing, oral, presentation

$60 per hour,我覺得ok架。

小朋友出貓唔奇,自己嗰個唔係就得喇。小朋友之間都會compete,short test, long test, writing想攞獎品。

講到明功課大量,個個星期默30+生字,所以最好暑假開始俾小朋友適應。

好多家長唔buy e一套,不過佢亦有條waiting list。

我大仔五年級時去考, 過幾天話pass咗可以讀, 但仔仔話最怕lee D 班, 死都唔去!

卅幾人一班,好似返學咁,真係唔係個個小朋友都適合。

默生字,係老師講個中文解釋,小朋友默英文生字。

門口職員無乜禮貌,不過我亦唔需要同佢打交道。

最麻煩係每次升班,時間會唔同咗,要晨早去排隊轉時間,上次轉時間條龍足足百幾人。

有家長同佢哋嘈,唉,補習社啫,唔啱咪搵過間囉,反正佢哋都唔會show你。

去年3月左右,有朋友介紹,我打電話足足打咗1個月左右,都無人聽 ,有電話錄音但anytime都full晒,後來唯有自己親自上到去,發覺有人得閒但唔會聽電話,做咗booking5月去做assessment,好順利pass咗,但無得選擇星期幾同時間,只可以選擇讀定唔讀(佢真係咁答我的),佢安排我的小朋友讀星期四下午19:00-21:00,就係咁暑假我的小朋友係言行上英文啦!

上咗堂之後,發覺其實佢地又有好有唔好,佢地的默書可以好深,D生字其實你地間小學未必會用得到,好多同學仔死記,但默完書你多數都唔記得,如果錯字多過1/3要留堂,我記得上一班明明放18:45,有同學默書唔合格,留堂留到差不多22:00,個家長係樓下等,後來改咗啦,要第2日返去留堂。

佢地的功課其實算多同深,起碼有3-5 pages要查字典,Grammar之類深過好多小學,同自己小學所教的英文課程未必match timing,功課只會對答案,不會解釋,我又試過有個好得意的經歷,話說,對答案對得太快,小朋友聽唔切,唯有問同學想對番啦,但我幫我小朋友問咗5個同班同學,大家所對的答案都唔同,其中一個名女校的同學仔,佢話如果自己聽唔切,就tick咗當自己arm咗,我當堂0晒嘴! 咁再問上一班的同學,其實佢地班的程況跟我小朋友個班的差不多,最後不了了之!

佢地每2個星期有一次作文,其實佢地教作文教得好好,好懂得引導  !至於默書出貓,我個小朋友個班好好彩我地沒有再補之前都沒有聽見過!

總結:我個人十分欣賞佢地的教材,內容十分豐富,跟街外的補習班不同,我唔覺得佢係補習班,補習班係因應你學習的不足而補,言行係有自己一套教材,比較深一般小學DD啦,適合與否就見仁見智。還有在學習上言行set咗最小係5年級又經過認真的assessment先收你,佢會覺得你得所以唔(就)你,我小朋友話上咁耐堂都係全英文,入咗學校門就唔可以講中文!

我小朋友補了3個月左右,沒有再補了,因為我覺得佢地的課程相對比自己小學深,幫唔到我小朋友係學校攞分,所以無謂浪費時間!

多謝咁多位媽咪比的資料

我想, 我小朋友可能吾適合了.
佢平時做功課, 都慢到死... 無電視, 無得玩, 無得休息..都要8-9 才做完..
補習又有咁多功課...
點攪得掂....

原帖由 SARIDON 於 10-6-24 00:56 發表
去年3月左右,有朋友介紹,我打電話足足打咗1個月左右,都無人聽 ,有電話錄音但anytime都full晒,後來唯有自己親自上到去,發覺有人得閒但唔會聽電話,做咗booking5月去做assessment,好順利pass咗,但無得選擇星期幾同時間, ...

是否每堂都要默生字呀?有幾多生字架?是否很難適應??

其實呢間好似"superkid"既模式, 有好多人waitlist, 而學校就好巴閉咁!

如果想係學校攞高分, 讀咁深既課程係無幫助, 而且默生字,小朋友只係short term memory, 好快又唔記得, 又要用時間溫dictation, 又要時間上堂, 仲要用時間做其功課及溫習. 我怕小朋友顧此失彼, 攪到自己學校成績變差.

原帖由 SARIDON 於 10-6-24 00:56 發表
去年3月左右,有朋友介紹,我打電話足足打咗1個月左右,都無人聽 ,有電話錄音但anytime都full晒,後來唯有自己親自上到去,發覺有人得閒但唔會聽電話,做咗booking5月去做assessment,好順利pass咗,但無得選擇星期幾同時間, ...

我話模式差不多, 主要都係辦學方面: 選學生好嚴緊, 要pass test, 又唔比轉時間, 又唔接聽電話, 而課程大家都係深過學校教, 每wk 有dictation, 要pass exam才能升班.

原帖由 77777 於 10-6-28 17:14 發表
哦, 原來言行社同superkids係差唔多, 見過言行社d notes, 問心覺得用來溫返d grammar係幾好, 因您一定搵倒key words, 易溫, 不過如果個小朋友係唔明而無老師講解係唔得law, 幾好的exercise都係假.... ...

頭一年最難捱,d功課我要幫佢。弟二年就好咗好多,有部分嘅字可以唔洗靠字典。

有d小朋友返完個暑假就頂唔順。

要語文好要多閱讀,但我囡唔係幾肯睇書,唯有搵d英文班去擴大佢嘅知識範圍。

唯一得著係英文測考唔洗同佢溫書。

咁你囡囡補完後, 學校成績有無進步, 大約幾多分?  因為每次2小時, 如果只係單做exercises, 真係好exhausted.

同埋師資點樣 ?  

原帖由 Rattie 於 10-6-28 18:02 發表
頭一年最難捱,d功課我要幫佢。弟二年就好咗好多,有部分嘅字可以唔洗靠字典。有d小朋友返完個暑假就頂唔順。要語文好要多閱讀,但我囡唔係幾肯睇書,唯有搵d英文班去擴大佢嘅知識範圍。唯一得著係英文測考唔洗同佢溫書。 ...

有無人聽過同響"博學坊"TAKE過COURSE.

亞囡英文總平均分通常都係坐B望A,佢學校基本上唔攞C都應該屬band 1學生。

我唔夠勤力,懶做research,以人哋對腳做benchmark,邊度多人排隊我就去邊度。

我鐘意言行夠全面,連writing + listening都包埋。仲有少少oral,要寫script喺班上present。

Writing有進步,學校dictation佢覺得quite easy。

言行深? 我先頭都以為係,直至亞囡上中學嘅bridging course。

原帖由 overview 於 10-6-28 19:02 發表
咁你囡囡補完後, 學校成績有無進步, 大約幾多分?  因為每次2小時, 如果只係單做exercises, 真係好exhausted.

同埋師資點樣 ?  

唔該晒.

可唔可以walk-in上去報名呢, 因朋友話打極電話都唔通.

原帖由 Rattie 於 10-6-29 15:48 發表
亞囡英文總平均分通常都係坐B望A,佢學校基本上唔攞C都應該屬band 1學生。我唔夠勤力,懶做research,以人哋對腳做benchmark,邊度多人排隊我就去邊度。我鐘意言行夠全面,連writing + listening都包埋。仲有少少oral,要寫scrip ...

This is what parents usually do - go to their centre and book a time/date for assessment.  Now may perhaps be a little late as ther first assessment began in April and summer classes should have all been set by now. But, as I said, quite a few will quit after summer holiday so still worth a try.

原帖由 overview 於 10-6-29 16:31 發表
唔該晒.

可唔可以walk-in上去報名呢, 因朋友話打極電話都唔通.
‹ 上一主題|下一主題