用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友喜歡學珠心算嗎 ?
go

小朋友喜歡學珠心算嗎 ?

很多小朋友也喜歡學珠心算
原帖由 mirella 於 10-6-23 21:24 發表
請問去邊間學好 ? 坊間太多唔知邊間好?
請大家分享 !

醒目開學勳章

我囡囡都好鐘意

我小朋友於銅鑼灣學, 學咗接近一年, 剛剛3月參加了考試, 攞滿分, 教我小朋友的老師以前是教開幼稚園的, 教咗10多年, 我見她的教學都好生動, 最重要是我小朋友現在很喜歡計數, 時時都叫我出數字給她計(用心算), 話要跟我鬥快計喎。

原帖由 mirella 於 10-6-23 21:24 發表
請問去邊間學好 ? 坊間太多唔知邊間好?
請大家分享 !

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-24 00:45 發表
我囡囡都好鐘意

我個囡就冇抗拒, 肯練習.
我個囝就可能細啦, 佢初初學都冇問題, 到左中間複習左同快左既時間, 有d抗拒, 不過老師教要堅持, 依定佢知道就算 都冇用, 佢一樣要做. 依家總算有少少成績, 當然比同期小朋友慢, 但已足夠應付學校既要求, 所以我會堅持同繼續. 不過家長既支援都唔少得!

想問問一個星期学一堂、1小時、要大約多久才可以心算計算単位数?  
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

醒目開學勳章

唔知係唔係仔都係咁~~
佢明明識晒加減數,
之前做5口珠算都做得好好
但一到7口數就多多籍口話難話多數字,
唔肯做練習 ~~
心算做3口數又快又準,
到4口數又係唔肯做

唉...........  唔知係唔係小朋友必經階段?

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-24 09:02 發表

我個囡就冇抗拒, 肯練習.
我個囝就可能細啦, 佢初初學都冇問題, 到左中間複習左同快左既時間, 有d抗拒, 不過老師教要堅持, 依定佢知道就算 都冇用, 佢一樣要做. 依家總算有少少成績, 當然比同期小朋友慢, ...

醒目開學勳章

我見出面的中心好似教得好慢.........
我小朋友之前是找老師學, e+我自己教 ~~
若心算單位加數, 我個仔學左約2個月就得啦
我見8級心算, 先開始有減數呀~~

原帖由 Mighty 於 10-6-24 10:04 發表
想問問一個星期学一堂、1小時、要大約多久才可以心算計算単位数?  

我女児学了数月、現在才開始用映像、不用算盤、真係好慢!! 不果女児算術非常差、応該同老師無関係的。  但減数、現在的口訣不是有嗎? 如 +3=+5-2 等等、為何説要等8級才有?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

不好意思﹐我想問問﹐什麼年紀/在什麼階段最適合開始學珠心算?

我個仔現時三歲三個月﹐對數字都幾敏感。喜歡寫數目字﹐有時會寫﹖+﹖=﹖﹐對日子﹐星期幾﹐幾月﹐邊年﹐都好敏感﹐當家人記不起今天幾號/星期幾﹐他會馬上說出。成日好興奮的看/到處找calendar﹐記住sai邊個幾時生日﹐幾時有紅假﹐邊日學校放假﹐邊日學校生日會﹐邊個同學邊個月生日。最喜歡看的電視節目是世界天氣/未來七日天氣預測﹐電視一響音樂﹐他就會把每個國家的溫度和濕度讀出。典型的三歲孩子會是這樣嗎?

喜歡問幾多加幾多等如幾多﹐d成日問/用的簡單加數已經記得答案﹐如果問他不懂的﹐他會自己舉起手指努力認真的去數﹐但手指只有十根啊﹐他的數法手指根本不夠用﹐答案錯了﹐我又很難向他解析。有時候﹐不懂計算的﹐他又會用計數機計數。喜歡數錢﹐喜歡爭住比錢埋單﹐出街袋住d 硬幣﹐走去買郵票﹐買地鐵票﹐喜歡找錢﹐有會記住比左幾錢﹐找左幾錢。

見他很喜歡數字﹐我自己中小學時數學和經濟科都好好(不過去到英國選擇了讀音樂演奏)﹐而他爸爸是英國大學精算碩士畢業﹐從事金融分析﹔所以我都可以想象個仔數學應該不會差﹐加上一直以來﹐他的學習態度都很好。所以我想找個好d啟蒙老師引導他。

計劃讓他學enopi math 和珠心算﹔我只求讓他應用於日常生活﹐及穩定地學習和進步。想問他這個情況﹐我作為家長﹐應怎樣引導他去學習和思考?

醒目開學勳章

我指8級心算考試先開始考減數呀
珠算很早已學減數

原帖由 Mighty 於 10-6-24 11:32 發表
我女児学了数月、現在才開始用映像、不用算盤、真係好慢!! 不果女児算術非常差、応該同老師無関係的。  但減数、現在的口訣不是有嗎? 如 +3=+5-2 等等、為何説要等8級才有? ...

醒目開學勳章

我以前問過老師,
老師話最好識寫1-10,
未識加減數, 開始學珠心算最好

原帖由 ohmygosh 於 10-6-24 12:35 發表
不好意思﹐我想問問﹐什麼年紀/在什麼階段最適合開始學珠心算?

如果你小朋友對數字敏感, 和已識寫1-10, 你可以考慮給他學, 不過, 你最好問問中心負責人或老師, 我見我阿囡嗰間中心, 通常對於未足4歲的小朋友, 都會先請老師跟小朋友傾吓偈, 看看可唔可以讀先。

原帖由 ohmygosh 於 10-6-24 12:35 發表

我個仔現時三歲三個月﹐對數字都幾敏感。喜歡寫數目字﹐有時會寫﹖+﹖=﹖﹐對日子﹐星期幾﹐幾月﹐邊年﹐都好敏感﹐當家人記不起今天幾號/星期幾﹐他會馬上說出。成日好興奮的看/ ...

我阿囡一星期上一堂, 大約學6堂左右就開始學心算計算單位, 用腦影像來計算。我見阿囡現在學始學兩位數的加減, 都計得好快, 而且好鍾意計。

原帖由 Mighty 於 10-6-24 10:04 發表

回覆 1# hellosunb 的文章

請問將軍澳區內/附近有無好d珠心算中心或老師?

多謝你的意見。我會好好記住。

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-24 13:18 發表
我以前問過老師,
老師話最好識寫1-10,
未識加減數, 開始學珠心算最好

Hello hellosunb,

Can you PM me where to learn珠心算 in CWB??
Is it good, thanks so much!

原帖由 hellosunb 於 10-6-24 01:02 發表
我小朋友於銅鑼灣學, 學咗接近一年, 剛剛3月參加了考試, 攞滿分, 教我小朋友的老師以前是教開幼稚園的, 教咗10多年, 我見她的教學都好生動, 最重要是我小朋友現在很喜歡計數, 時時都叫我出數字給她計(用心算), 話要 ...

原帖由 hellosunb 於 10-6-24 01:02 發表
我小朋友於銅鑼灣學, 學咗接近一年, 剛剛3月參加了考試, 攞滿分, 教我小朋友的老師以前是教開幼稚園的, 教咗10多年, 我見她的教學都好生動, 最重要是我小朋友現在很喜歡計數, 時時都叫我出數字給她計(用心算), 話要 ...

Hi, Please PM me the contact of the centre in causeway bay. Thanx!!