用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 Deleted Deleted
go

Deleted Deleted

Deleted Deleted

打左一定好D, 水豆針原來都好重要, 經過我甥女教訓, 我必定要我小朋友打, 而且越早打越好, 她在校野倒,生到全身都係, 癢到"貓"係到哭, 唔敢抓, 但都抓損了部份, 現時個身有D印(搏頭, 手臂), 成世都唔會甩, 簡直係慘. 問過醫生, 原來都係說 越早打越好, 打左都會出, 但會出少D.

我覺得流感唔好打...我個仔上年打過..好易病
因為冇咗自己底抗力

icic....咁即係快d同佢打咗水豆先...

原帖由 babycreamy 於 10-6-24 11:11 發表
icic....咁即係快d同佢打咗水豆先...

水豆好細個已經打左,流x就無諗住打,另外我個仔5/7開始返york學前班!!

我相熟o個個醫生話水豆女仔最好打, 如果唔係到時生完塊面花o左唔好睇. 流感只打了一年, 今年冇同佢打. 希望佢可以靠自己打低o的病菌
原帖由 mokstick 於 10-6-24 14:18 發表

水豆好細個已經打左,流x就無諗住打,另外我個仔5/7開始返york學前班!!

我囡囡18個月時已打了水豆針,至於流感針,太多唔同種類,好難cover到,所以無打。

原帖由 媽珠 於 10-6-24 15:52 發表
我相熟o個個醫生話水豆女仔最好打, 如果唔係到時生完塊面花o左唔好睇. 流感只打了一年, 今年冇同佢打. 希望佢可以靠自己打低o的病菌

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-6-28 16:53 發表
我囡囡18個月時已打了水豆針,至於流感針,太多唔同種類,好難cover到,所以無打。

其實流感針不單止會再一次刺激佢對果三種virus有作用,同時也可以令佢底抗力增強,到遇到其它virus時都唔會咁嚴重!

醒目開學勳章

除了流感針同腦膜炎針之外,我所有大路嘅針都打哂, 因為現在o的病菌真係好利害, 不敢博。