用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣海濱花園的慧中N班好嗎?
go

荃灣海濱花園的慧中N班好嗎?

我今天打電話去問, n班上午都還有位, 這間好嗎?

原帖由 Mickey44 於 10-6-24 13:16 發表
我今天打電話去問, n班上午都還有位, 這間好嗎?

我仔仔返左3個月, 我對慧中感覺真係幾好....
仔仔係參加左每月一次既試堂, 就即日安排左個面試.
面試時個老師都話其實試堂時都留意到仔仔係點, 所以就無mug問佢野, 只係問我, 從中了解仔仔, 傾左半個鐘, 就話應該無問題, 叫我即時交留位費, 我都有些surprised. 不過都俾左, 因為:
1. 仔仔試堂好開心, 佢一d都唔扭計, 仲好留心聽故事, 最令我"感動"係佢主動搵某個miss, 指定要拖住佢參觀學校(咁個miss又真係好靚女下 ).
2. 因為可以插班既學校唔多....所以....
3. 我之前in左海濱迦南, 都收左, 但覺得校舍細慧中一陪, 所以無要...(慧中有兩層, n班同k1係lower floor, k2-k3 upper floor).
4. 我想搵有全日班, 慧中有.

開學前有家長會, ( 3月都有20幾30個插班生)個校長講得好清楚, 俾我感覺唔commercial,咁開學啦...佢地有適應週, 但唔似得其他學校咁有得陪, 我覺得咁仲好, 唔好拖拖拉拉, 反正以後學生都係自己上堂, 同埋時數係慢慢增加到正常.
仲有學校本來2月係下學期, 但因為放10幾日cny,佢比插班既家長選擇3月先返學, 因為怕d小朋友放完長假要再適應, 呢個安排又係好好 .

我仔而家返學好開心, 成日唱歌...又成日講學校d比我聽.
我之前接放學, 見到課室都好多學生, 所以唔會無人讀掛...(指pn班)
不過好多人因為佢冇學卷而卻步就真~~(指k1-k3)

我仔仔剛上年完成了N班, 慧中學校真的十分好..正副校長, 老師, 嬸嬸都一流好錫小朋友...剛入學個仔哭足成個月, 校長, 老師真係好用心去領導個仔, 個仔發晒癲又踢腳...我好遠真係見到個校長抱住佢又傾計, 另到佢直至平靜安穩...重同我傾埋安定我個心...最後成功讀讀下, 個仔好like返學...日日返來都話我知玩了什麼, 唱什麼歌仔....d 活動都好多種類...節日d活動都好玩, 又去下海濱商場攪x"mas or new year action...學生個個有機會表演下...個仔都try 過表演...自己都估唔到老師可以訓練到佢地, n class kids 都表演...校長, 老師日日返學放學都站係門口, 同個個小朋友 say hello, goodbye...好親切,有時班主任都打電話家訪, 了解個仔學校野比我知, 好關心小朋友... 我覺得慧中個個連校長都日日笑容滿面, 同個仔返學都開心d...有時派番上完堂d 工作紙, 可以看到佢地教左什麼, 都好(峰)富, 依家個仔入k1都覺佢醒左好多...講野應對都叻左...無後晦比佢讀過慧中N class...

英文如何 ?