用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5歲初學琴係咪咁o家??
go

5歲初學琴係咪咁o家??

想請教大家..

我囡囡5歲, 開始學琴個幾月...開始用第2本書(grade 1的)

老師將個音符油晒顏色...
再將d 琴鍵貼左顏色...

將4拍的叫"士多啤梨"
3拍的叫"車厘子"...如此類推..

囡囡只係認住個譜d 顏色去彈同一顏色的琴鍵...
完全唔識睇譜...

請問你地小朋友初學係咪咁o家?咁落去有冇問題?

原帖由 chanbaby 於 10-6-24 14:12 發表
想請教大家..

我囡囡5歲, 開始學琴個幾月...開始用第2本書(grade 1的)

將4拍的叫"士多啤梨"

囡囡只係認住個譜d 顏色去彈同一顏色 ...

My girl used the beginner book when she started about a year ago when she was 4.  The teacher asked her to recognise the notes directly.  The teacher sometimes ask her to write the notes at home to enhance her memory.

我囝囝學鋼琴唔係咁嫁

音符油顏色就冇, 我個小朋友的教琴老師都有教用生果去數拍子, 等佢地拍子感準小小, 加上用生果, 佢地會有興趣d.
你個女女學琴時, 你唔會坐在側邊睇下佢每堂學過咩嗎 ?
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 chanbaby 於 10-6-24 14:12 發表
想請教大家..

將4拍的叫"士多啤梨"

你個老師教學方法...好大問題呀~!  點解會咁樣教小朋友, 小朋友要學識睇譜同埋認音的~!

醒目開學勳章

我仔以前都有學過琴(依家無學)
但都吾會甘樣教
都係教cdefgab
音符, 係教名, 吾係教生果名
我識人, 學左成年, 都吾識cdefgab, 因為老師係教drmfslt

醒目開學勳章

阿仔4歲開始學琴都唔會咁學!
咁學咪唔識音名囉!

我諗妳老師的教法只適用在3歲小朋友. 不過佢又幾有心思喎.....

想請教大家..

將4拍的叫"士多啤梨"

冇,我仔初初都是甘,衹是提起他興趣,現在當然唔係啦,佢唔會永遠用這方法教你仔,你肯佢都唔肯,cdefgab當然懂啦,鋼琴老師有好多學生參加比賽,琴試每每有佳績,包括我仔,所以我不質疑她,這教法for細小朋友冇甘boring,聽人講好多都是這教法,重要是你仔有冇興趣學

0甘樣學好有問題。我自己收生收四歲半以上﹐但全部第一堂已教2 and 3 black keys, CDEFGAB (letter names)﹐crotchet=1 beat/minim=2 beats/semibreve=4 beats﹐看4/4拍子數1-2-3-4-l1-2-3-4ll 之類﹐看五線譜彈treble clef C/D, bass clef C/B﹐我完全不會寫指法給他們看。

我會用最正統的方法﹐不論年紀﹔有時困難的地方﹐就不厭其煩的重複又重複地和他一起拍/彈。

我個仔未夠三歲開始跟我學彈琴﹐我也是同樣教法﹐完全沒問題。

I will not use colour to help my students playing the piano, no matter how young they are.

醒目開學勳章

冇咁教 , 都係由 CDEFGAB 開始

油顏色認琴鍵不太好, 士多啤梨/車厘子來分辦拍子沒問題.

想請教大家..

將4拍的叫"士多啤梨"

我小朋友太細不能學,但以我所知,我姪女學琴唔係咁,佢四歲開始學,我見老師會教佢認notes,同叫佢慢慢畫,至少佢知高音符號係點樣,我見佢學得好開心嫁,係咪每個老師教法唔同.不如你試下其他la

原帖由 ohmygosh 於 10-6-24 19:06 發表
0甘樣學好有問題。我自己收生收四歲半以上﹐但全部第一堂已教2 and 3 black keys, CDEFGAB (letter names)﹐crotchet=1 beat/minim=2 beats/semibreve=4 beats﹐看4/4拍子數1-2-3-4-l1-2-3-4ll 之類﹐看五線譜彈treble clef  ...

我也是此教法

不過,4、5歲幼兒不寫指法在書上,對他們來說有點困難

寫少少幫助佢地

but i prefer not label the fingering on the notes as sooner or later the kids will just read the fingering and ignore the notes... I will even cross-out the fingering when i teach them to read the notes.
:)

原帖由 pianomusicroom 於 10-6-25 00:58 發表

我也是此教法

不過,4、5歲幼兒不寫指法在書上,對他們來說有點困難

寫少少幫助佢地

I also try not to write too much fingerings asap.
However, it is true that not all kids can read the score quickly.

I am glad that my daughter needn't any hints in fingerings at all. :) Perhaps I taught her to read the score when she was 3. I didn't ask her to play formally at that time.

醒目開學勳章

我囡3歲半學琴都唔係咁WOR, 係直接CDEFG咁教,拍子就一路彈一路用心數住LOR

樓主,疑人勿用,家長信唔過老師,合作下去都冇意思