用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好緊張,好大壓力
go

好緊張,好大壓力

我仔仔今年先申請小一,眼見各位爸爸媽媽由考私小、直資,到參加大抽獎,所付出嘅心力、精神,不禁諗到好快到自己(其實已經預備中),攪到自己瞓唔到;仲要仔仔嘅表姐今年派到第二志願,正所謂「豬肉在前」,好大壓力呀!*.*

我聽或見到"小一"我都想死

原帖由 cacatam 於 10-6-24 16:28 發表
我仔仔今年先申請小一,眼見各位爸爸媽媽由考私小、直資,到參加大抽獎,所付出嘅心力、精神,不禁諗到好快到自己(其實已經預備中),攪到自己瞓唔到;仲要仔仔嘅表姐今年派到第二志願,正所謂「豬肉在前」,好大壓力呀!*.* ...

放鬆d啦,除運氣外,只要有充足的準備和部署,到時萬一唔得都問心無愧.
還有叩門同插班,條條大路通羅馬.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

我由個女搵幼稚園(當年唔知訂), 到搵小學, 由只知道傳統到"發現"活動, 決定入讀
跟住個仔搵幼稚園, 再搵小學, 今次簡單D因為我同老師一致覺得佢唔駛唸傳統
前前後後玩左我N咁多年, 終於叫暫時告一段落........(起碼一條龍升中, 有保障先)

醒目開學勳章

呢d真係經歷一次就好...
真係心力交瘁.........

我個女見左5間,仲有3間要見......佢唔累我都累,有時都會埋怨點解派得咁差....而且點樣評估一間學校好與差,聽多左仲煩.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-24 18:10 發表
呢d真係經歷一次就好...
真係心力交瘁.........

ed只不過係前奏咋,6年後升中嗰啲先叫真正戲肉呀!

好多謝各位嘅分享同鼓勵,其實個心係知道應該點面對,一切都講天時、地理、人和+運氣,係應該輕鬆、平常心去面對,但總係有種無形嘅壓力俾自己,好心煩;幸好仲未係個仔面前表現出來(或者表現咗我自己唔知)...我要盡量放鬆d...

醒目開學勳章

我個仔今年升k3, 我都好緊張, 已經做緊佢個portfolio

我細個選小學, 父母都唔會諗咁多, 總之近屋企就OK .... 唉.... 現在的父母真係唔易做.... 阿囝今年9月先讀K1, O岩O岩先玩完找KG, 找到一間有小學的KG.. 但現在又已經開始留意小學的資料, 諗下搬去邊區, 有邊O的小學附合自己要求..... 連我老公都話我太緊張.....
url=http://www.TickerFactory.com/]