用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田/mos 胡上,馬循, 靈糧小學都收既話, 點揀? 幫幫忙! ...
go

沙田/mos 胡上,馬循, 靈糧小學都收既話, 點揀? 幫幫忙!

小兒插小三, 巳見了以上三間學校, 如果三間都收, 應該點揀? 如只有馬循同靈糧, 又如何決策? 希望各位提供意見, 謝謝

I think 馬循 better than 靈糧

quote]原帖由 lindajacky 於 10-6-24 17:53 發表
小兒插小三, 巳見了以上三間學校, 如果三間都收, 應該點揀? 如只有馬循同靈糧, 又如何決策? 希望各位提供意見, 謝謝 [/quote]

原帖由 joeymak 於 10-6-24 17:56 發表
I think 馬循 better than 靈糧

quote]原帖由 lindajacky 於 10-6-24 17:53 發表
小兒插小三, 巳見了以上三間學校, 如果三間都收, 應該點揀? 如只有馬循同靈 ...

胡>循>靈

joeymak, pineapple

胡>循>靈, 我係bk聽到好多人都係噉講, 其實係咪以佢地學術成就計, 定係校風, 硬件, 還是軟件 (老師, 校長教學模式) 呢?

原帖由 lindajacky 於 10-6-24 22:47 發表
joeymak, pineapple

胡>循>靈, 我係bk聽到好多人都係噉講, 其實係咪以佢地學術成就計, 定係校風, 硬件, 還是軟件 (老師, 校長教學模式) 呢?

其實我都想知馬循有什麼比靈糧更優勝既地方,我識唔少MOS媽咪寧選遠d又座落公屋既靈糧,都唔會選馬循.

巳知道胡上電話, 暫時無位喎, 勁disappointed!~ 問小朋友想讀循道或靈糧, 佢尋日話鐘意循道, 因校舍大d, 靈糧周圍有屋苑, 好暗! 唔好喎!  我諗都撰番循道啦! 一來近屋企, 搭一個馬鐵站, 唔使過馬路, 二來兩間派位相若.....好似循道好少少啩! 禧年會放棄啦!

原帖由 lindajacky 於 10-6-25 18:14 發表
巳知道胡上電話, 暫時無位喎, 勁disappointed!~ 問小朋友想讀循道或靈糧, 佢尋日話鐘意循道, 因校舍大d, 靈糧周圍有屋苑, 好暗! 唔好喎!  我諗都撰番循道啦! 一來近屋企, 搭一個馬鐵站, 唔使過馬路, 二來兩間 ...

贊!
胡上,如果你插班,應該而家冇就冇架啦;小一就仲未最後定。

但唔知點解無位又安排考試......真係開心一場..... 過總算有定案, 只係重有d唔捨得而家讀緊既私校,因41校網真係好好!
原帖由 pineapple0983 於 10-6-25 19:18 發表

贊!
胡上,如果你插班,應該而家冇就冇架啦;小一就仲未最後定。

原帖由 lindajacky 於 10-6-25 18:14 發表
巳知道胡上電話, 暫時無位喎, 勁disappointed!~ 問小朋友想讀循道或靈糧, 佢尋日話鐘意循道, 因校舍大d, 靈糧周圍有屋苑, 好暗! 唔好喎!  我諗都撰番循道啦! 一來近屋企, 搭一個馬鐵站, 唔使過馬路, 二來兩間 ...

點解唔讀禧年?

本來係好,因唔使坐車, 行路5分鐘到, 但問過一位任教mos小學既教師朋友, 同住係fotan同學mami, 佢地不約而同叫我諗清楚先好,要轉校,一定要係好好先博, 為大仔同個細仔著想!  所以我先lalanum apply 循道同靈糧............佢地話以學術和學生質素, 都以後兩者為佳, 其實我看過禧年上中學, 都有50%上英中, 其實唔錯!不過無一個身邊朋友support!
原帖由 mingb 於 10-6-26 00:02 發表

點解唔讀禧年?