用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀 ...
go

我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀

我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀(畢竟是
派位,甚麼人都有)

有關係嗎????

我想最重要這間是不是有heart 的學校?老師對我們的孩子有沒有責任心?

不過我都贊成你放棄加入我們 since you are lack of confidence of our school.

看了樓主很多篇文章,都覺都她應選APS,因她最想入的是DGS!努力!

原帖由 Vinyny 於 10-6-6 22:29 發表
有關係嗎????

我想最重要這間是不是有heart 的學校?老師對我們的孩子有沒有責任心?

不過我都贊成你放棄加入我們 since you are lack of confidence of our school. ...

我都路過很多次,終於忍唔住,其實新唔新移民非常唔関事,你是否有偏見,怕他們教壞你個女?
我自己就感覺學校很有heart,非常関心學生,相比我大女讀某私小,每年派英中over 92%,學科成績雖標青,但無st mary咁注意學生,可能每班太多人,St Mary老師起碼比起那私小個別的老師態度好好多。
不過,我覺得係若然很猶疑,我建意你放棄,因為很多家長希望個女讀St Mary,而你個女宣小又收,同屬好學校。

唉! 我子女雖然不是讀ST. MARY, 但也知道這是一間大把家長發夢都想入的學校.

這個標題本身便有岐視存, 新移民又怎樣?? 有教無類是不是? 根據派位機制, 即使MARYMOUNT, MARYKNOLL 也一定會有。 但是有沒有要緊嗎? 新移民下一代沒有人才嗎? 讀得上品行好便可以了。 相反, 港人下一代中上階層就一定讀得好嗎?我見很多人都亂來的, 求求其其, 讀不上便去外國?

我們這一代嬰兒潮出生的, 父母大大大部分都是戰後從中國下來的,他們也是新移民, 但他們和我們這一代不也是創造香港奇蹟?

請想清楚要的是讀好書或是貴族同儕?

我都建議樓主放棄St.Mary,讀回宣小,不要再hold两個位,讓位給其他有需要的小朋友,或再嘗試叩門女拔,你說你女兒甘叻,應該沒問題,讀貴族學校好過政府學校,同貴族同學做同學,這樣便不會和新移民做同學吧!

我都建議樓主放棄St.Mary, 讀回宣小,不要再hold兩個位,讓位給有需要的小朋友,或再嘗試叩門女拔,你說你女兒甘叻,應該沒問題,讀貴族學校好過政府學校,同貴族同學做同學,這樣便不會和新移民做同學吧!

非常同意!  請妳不要再hold兩個位了!
要和富貴同學一起讀書, 必須選擇直資或私校.
St. Mary 只是政府津貼的學校!
更不會去英/美/法交流的.

我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀(畢竟是
派位,甚麼人都有)     

你自已都答咗啦(畢竟是派位,甚麼人都有)

我都留意咗樓主好多篇言論,有一問題我覺得好疑惑.........樓主似乎無點聽過 St. Mary, 咁點解佢又會填入去張升小一嘅表格呢??? 某程度上,佢理應將 St Mary 排响好前, 否則應該抽唔到, 因為 St Mary 係非常之受歡迎的.  當年我亦一心想小女入到呢間學術水平高, 同學品德良好, 斯斯文文的學校.  再者,St Mary 歷史悠久,一早已好出名!!!  可惜我女兒抽唔到.

對St Mary 滿腹感問,但係又揀,真奇

此外,對新移民有如此負面態度,我真的不敢苟同.

原帖由 cwl004 於 10-6-10 16:46 發表
我都建議樓主放棄St.Mary, 讀回宣小,不要再hold兩個位,讓位給有需要的小朋友,或再嘗試叩門女拔,你說你女兒甘叻,應該沒問題,讀貴族學校好過政府學校,同貴族同學做同學,這樣便不會和新移民做同學吧!

非常同意!  請妳不 ...

抱歉!! 似乎宣小並非樓主的一杯茶!! 請也不要 hold 住宣小的位.  應該全心全意去叩門呢!! 正所謂有志者,事竟成!!  我支持樓主去叩門,加油!!!!

註冊期已過了, 以經濟學角度說, 註冊的成本接近零, 但得益卻十分巨大...

如經濟許可又想入女拔, 應揀宣小.
原帖由 panbaby 於 10-6-12 02:01 發表
註冊期已過了, 以經濟學角度說, 註冊的成本接近零, 但得益卻十分巨大...

我係路過的, 請容許我多口講句.
我係Old Marians, 係over 20年了, St. Mary's係果時都叫貴族女校, 同班的同學仔好多都富有的, 但好nice同有品.
我想講宣小同St. Mary's都係好學校, 真的要睇自己既仔女啱邊間, 而且兩間level都唔淺(諗起當年P.1本Science就怕怕, 教Science果位Lady就係當年Space Museum館長廖慶齊先生的太太), 兩間同學仔都品學兼優.
Besides, 再講遠d, 中國已經有好多international schools, 好多家長已經比自己小朋友接觸唔同既interesting stuffs, 我見過好多玩具係香港未出現.
樓主最適合比囡囡早早出去留學, widen her experiences, 眼光一定不會狹窄.

我都係喎~~

原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-18 11:54 發表
我係Old Marians, 係over 20年了, St. Mary's係果時都叫貴族女校, 同班的同學仔好多都富有的, 但好nice同有品.
我想講宣小同St. Mary's都係好學校, 真的要睇自己既仔女啱邊間, 而且兩 ...

Hello rosactf9999
我係84年grad.

我都係路過, 樓主唔好介意, 妳係呢度咁樣問一定會得罪好多人, 我亦相信好多媽咪都有睇過妳之前既post對妳既印象係點... ...大家心中有數.
我都覺得宣小適合樓主多d, 無論小朋友背景, 教學程度, 學校環境, 妳都會覺得宣小比st.mary好, 仲要諗咩呢!

原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-18 11:54 發表
我想講宣小同St. Mary's都係好學校, 真的要睇自己既仔女啱邊間, 而且兩 ...

樓主最近無發表,睇怕都畀人鬧走,真係好想知道佢最後揀邊間呢?會唔會做埋同學呢?真係好想見吓佢真人!難為仲有咁多人揾緊學校.......。

我覺得直資或私校都會有喎,只不過樓主覺得佢地考唔倒啫

我剛發現manling33在15/12/2009 pm了3個mail 給我:

09-12-18 09:04 AM St Mary 小學冬季校褸
        我唔見左換冬季校服果張通告,
請問邊間校服店賣St Mary 小學冬季校褸 ?
謝謝

09-12-15 12:14 PM St Mary 小學冬季校褸
謝謝

佢個女唔通上年已讀St Mary??我相信這個人一定是有問題的!

原帖由 karen55407 於 10-6-24 19:34 發表
樓主最近無發表,睇怕都畀人鬧走,真係好想知道佢最後揀邊間呢?會唔會做埋同學呢?真係好想見吓佢真人!難為仲有咁多人揾緊學校.......。

真相大白,樓主原來個女現已就讀小一,可能想轉去宣小,係咁就好,有人有機會插二年級了。
原帖由 chfong 於 10-6-24 22:44 發表
我剛發現manling33在15/12/2009 pm了3個mail 給我:

avatar.php?uid=141273&size=small 09-12-18 09:04 AM St Mary 小學冬季校褸
謝謝
...