用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教幾時交portfolio??
go

想請教幾時交portfolio??

醒目開學勳章

想請問下, 應該係遞表時交埋portfolio定in既時候交架?
係咪遞左表就一定有得in架??
thank you!!

wanna know it too

間間學校唔同。

有d 學校響表上寫明要一齊交, 有 d 無註明。

interview 都係,有 d 學校唔係全部見(申請人)。

原帖由 050109 於 10-6-24 20:26 發表
想請問下, 應該係遞表時交埋portfolio定in既時候交架?
係咪遞左表就一定有得in架??
thank you!!
[

Oh.. I suppose all candidates would be invited for interview before...

通常小學係每一個applicant都見,而portfolio係會連application form一齊遞交,只有好小數學校接受interview時收portfolio,舊年我知道GT及GH都接受interview時交portfolio,而KTS排隊等候入內interview時仍接受遞交額外資料。至於今年,我諗你哋問清楚個別學校好d。

假如application form冇寫到收唔收portfolio,最好都帶一份去交,因有學校張form雖然冇寫,但亦會照收portfolio。但如果張form限定幾多頁,就千祈唔去超過限定頁數!!有d學校可能話只收copy of certs嘅話就要兩手準備,因有機會都收portfolio,如果去到真係唔收嘅話,就淨係交copy of certs。

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-25 10:02 發表
間間學校唔同。

有d 學校響表上寫明要一齊交, 有 d 無註明。

interview 都係,有 d 學校唔係全部見(申請人)。

我自己的經驗(今年):

奉基 - 交表無收 profile, 面試完問有冇資料補充, 才交。

奉基千禧  - 交表無收 profile, 面試時每人派一個膠 folder, profile 夾入去, 由小朋友自己交比面試老師.

黃埔宣道 - 揀人見。

農圃道官小 - 只揀 30+人見。
[

Sorry晒....我冇講清楚...我之前所講嘅係申請私校及直資!!!

你所講嘅係官津校叩門。

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-25 10:47 發表
我自己的經驗(今年):

奉基 - 交表無收 profile, 面試完問有冇資料補充, 才交。

奉基千禧  - 交表無收 profile, 面試時每人派一個膠 folder, profile 夾入去, 由小朋友自己交比面試老師.

黃埔宣道 - 揀人見。

農 ...

醒目開學勳章

THANK YOU各位媽媽.
我真係好緊張, 因為我個仔今年升k3, 我上網見英華7月收表, 所以想問清楚, thanks.

So early?

原帖由 050109 於 10-6-25 11:01 發表
THANK YOU各位媽媽.
我真係好緊張, 因為我個仔今年升k3, 我上網見英華7月收表, 所以想問清楚, thanks.

has to be

原帖由 ricenoodle 於 10-6-25 17:46 發表
So early?

I heard YW interview process contains 5 interviews!   So need to be so early otherwise how can  they process in time!?  LOL Good luck!