用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 校車安排有問題, 學校有無自己校車
go

校車安排有問題, 學校有無自己校車

上星期六出席玩聚會後, 去了操場問有關校車事宜, 得知學校有幾間公司接送學生, 佢地話唔會一間公司做晒, 佢地用地區分, 好似大埔同上水粉嶺咁, 係一條線, 就同一間公司, 沙田就另一間公司, 問題係, 校車公司話有機會要轉車 (上學同放學), 要係Kowloon Tong 轉一轉車, 個負責人話好快, 如果落雨, 會逐個學生擔傘, 而且仲話係kowloon tong 個程就全都係音小既學生, 我聽後很愕然, 有無攪錯, 唔係一程車去到學校, 打風落雨咪好  煩, 而且, 我地住得遠, 咁早上車 (7:10), 小朋友當然想一覺, 瞓到學校至落車, 有咩理由要咁安排, 仲要係聯合國, 架車係車埋其他學校既學生 (大家都係kowloon tong), 咁就唔係咁好, 仲要收一千大元, 恕我才識淺, 都未聽過有咁既事, 大家係附近就話姐. 真係離譜.

可唔可以向學校反映?

原帖由 bb108 於 10-6-14 10:12 發表
上星期六出席玩聚會後, 去了操場問有關校車事宜, 得知學校有幾間公司接送學生, 佢地話唔會一間公司做晒, 佢地用地區分, 好似大埔同上水粉嶺咁, 係一條線, 就同一間公司, 沙田就另一間公司, 問題係, 校車公司話有機會 ...

我上次都問過校車公司路線,佢哋都話唔到我屋苑,因為校車唔經過我屋苑條路喎!跟住又話係有D屋苑做唔到,冇辦法喎!我講過校車到我屋苑只欠小小路程(約四鐘) , 可否接埋我兒子嗎? 但校車公司話得我兒子上車 , 呿哋唔會接!
我真係頭都痛埋呀!都唔知點算好,呿哋話叫我遷就一些,如果真係要坐校車,就叫我個小朋友去遠一些或者自行到別的屋苑上車(呿哋提議兩個地方比我個仔上車,但兩個地方都要行十至十幾分鐘, 先可以上車)咁至激死!
坐校車係為咗小朋友方便,現在反而仲唔方便,真係煩死!!!!!

最慘係要比錢 , 仲要係咁 , 吹漲!!!!!

回覆 1# Loklok2 的文章

agree ar.  有無攪錯. 便係校車就用家啦. 有咩理由要你個仔利咁遠致上車, 行得到都唔爭在自己搭車啦, 離晒譜. 我地住得遠, 又要返工, 根本係局硬la, 我諗住同學校反映, 但唔知有無用.

原帖由 bb108 於 10-6-14 12:07 發表
agree ar.  有無攪錯. 便係校車就用家啦. 有咩理由要你個仔利咁遠致上車, 行得到都唔爭在自己搭車啦, 離晒譜. 我地住得遠, 又要返工, 根本係局硬la, 我諗住同學校反映, 但唔知有無用. ...

我都諗過同學講 , 不如我哋向學校反影一吓 !
其實上年我有問過校車公司資料  , 呿哋都話冇車 , 不過話唔緊要 , 到時可以就就 , 點知今年再問呿 , 呿哋就點都冇情講 , 我先咁0慶

原來音小有自己校車, 不過, 最遠去到沙田, 住得遠既同學, 真係要搭街車, 至於要唔要轉車, 就視乎間公司點安排. 如果真係咁, 即係硬食, 我會同學校反映, 有無用我唔知, 但起碼比學者知有呢件事.

校車公司是金海嗎? 印象中以往金海的服務算幾好.幾本上都會就到大部份學生.
會唔會係你地住得較偏遠, 校車好難就呢? 以往都有人投訴車程太耐.

原帖由 daddywai 於 10-6-25 11:36 發表
校車公司是金海嗎? 印象中以往金海的服務算幾好.幾本上都會就到大部份學生.
會唔會係你地住得較偏遠, 校車好難就呢? 以往都有人投訴車程太耐.

我唔係住得好偏遠,只不過係一個小山腳高小小的地方。
我知道會有校車到山頂接學生的,但接完學生後校車會由第二條路走了,不會經過我屋苑,而最攪笑就係有別的校車會到山腳接學生,但就唔會到山腳高小小的地方,我跟校車公司討論過問題,但公司話以往該路段冇學生上車,所以現都唔會考慮喎!我也建議過山腳的校車到我屋苑《路程約四至五分鐘》,但公司回應只得我小兒一個,無理由要佢哋車住學生,又消耗時間又消耗油錢接小兒,意思係我小兒係虧本生意囉!

除了我之外,我姑仔也問過校車公司。姑仔家住荃灣的某屋苑,問過有冇校車到唔到,但公司又話剛考唔到喎!要搭校車的話,叫小朋友到荃灣地跌這邊上車,如果係咁!我倒不 如自行由工人乘地跌帶返學啦!洗鬼要校車咩!
吹漲!!!

我住上水,又係要搭街車,仲要行10分鐘去第2個屋苑上車,去到九龍塘又要轉車.太麻煩了.
暫定早上搭的士上學,有無mami住附近一齊share搭呀??

回覆 1# 88654321 的文章

你打算搭的士上學, 好重皮喎. 咁放學有人揍?我仲未諗搭定唔搭校車, 如果唔搭, 要搵人揍返學同放學, 又要轉幾轉車. 但係, 搭校車, 又要係九龍塘轉車.太麻煩同唔方便. 都唔知點算好.

原帖由 bb108 於 10-6-28 16:12 發表
你打算搭的士上學, 好重皮喎. 咁放學有人揍?我仲未諗搭定唔搭校車, 如果唔搭, 要搵人揍返學同放學, 又要轉幾轉車. 但係, 搭校車, 又要係九龍塘轉車.太麻煩同唔方便. 都唔知點算好. ...

bb108,
重皮都無計,if school bus要6:40分上車,即要6:30出門口.搭Taxi我計過7:15分上車,8:00可回到學校.学校8:30上堂,即我就算7:30至上車都唔會遲到.我揾緊有無人一齊搭會平D.  放學我可能搭校車,未定.

今朝送阿女上車, 之前褓母話7:00上車, 但差不多等到7:15至有車來. 一見到架車, 嘩車上已經有許多唔同學校既學生, 阿女差d無位坐. 希望架車唔好兜咁耐啦.

原帖由 bb108 於 10-9-1 11:11 發表
今朝送阿女上車, 之前褓母話7:00上車, 但差不多等到7:15至有車來. 一見到架車, 嘩車上已經有許多唔同學校既學生, 阿女差d無位坐. 希望架車唔好兜咁耐啦. ...

你最後都決定坐褓母車嗱. 係咪温太車呀??

有無家長住粉嶺上水附近想一齊坐Taxi上學呀??

原帖由 88654321 於 10-9-1 11:20 發表

你最後都決定坐褓母車嗱. 係咪温太車呀??

有無家長住粉嶺上水附近想一齊坐Taxi上學呀??

係呀, 無辦法, 自己湊要轉3轉, 温太好似做晒大埔, 粉嶺, 上水區, 我見有紙貼係架褓母車上.
咁你呢?搭的士呀?

原帖由 bb108 於 10-9-1 11:49 發表

係呀, 無辦法, 自己湊要轉3轉, 温太好似做晒大埔, 粉嶺, 上水區, 我見有紙貼係架褓母車上.
咁你呢?搭的士呀?

morning ---- Taxi
放學---------温太車
你住边到呀??亞女放學應同你小朋友–架車

我住大埔, 你住上水, 放學可能係同一架車wor. 我問阿女係車上有無識新同學, 佢話坐佢隔離位同學係住上水wor. 你可以搭一, 咁收得貴唔貴?不過, 如果你早上搭校車, 就可能唔同一架車, 溫太話同路同區至同一架車wor.

原帖由 bb108 於 10-9-2 09:36 發表
我住大埔, 你住上水, 放學可能係同一架車wor. 我問阿女係車上有無識新同學, 佢話坐佢隔離位同學係住上水wor. 你可以搭一, 咁收得貴唔貴?不過, 如果你早上搭校車, 就可能唔同一架車, 溫太話同路同區至同一架車wor. ...

你住大埔係咪一程車搞掂,唔駛轉車??
單程收$$930

我諗係啦. 之前溫太話要係kln tong轉車. 但開學前再打來話唔使轉. 我問阿女, 佢話見刷哥哥姐姐落車, 我問佢有無落車再搭另一架車, 佢話無, 我諗應該唔使轉車.
你單程好貴呀, 我來回都係$970.

回覆 17# bb108 的文章

我要轉車,在大埔轉,你就好la,唔駛轉車.

你指放學要轉車?點解要轉呀?咁咪好耐致返到屋企. 禽日就要差唔多一個鐘至到屋企. 咁你係大埔邊度轉呀?

回覆 19# bb108 的文章

無直車,要轉車,在松仔園轉. around 1 hour few mins到上水