用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺與黃埔宣道
go

陳瑞祺與黃埔宣道

本身讀陳瑞祺但申請了插班黃埔宣道,不知選哪一間。因近來聽聞黃埔宣道課程及中學派位也一般,怕會後悔。請各家長指點迷津。Thanks!

男仔 / 有弟弟跟尾 -- 陳瑞祺
女仔 -- 可考慮轉

因為, 如果只計升中一. 陳瑞祺 45% 派去英中,  當中有大約 25-30人之間是派去自己中學 (男校).

但黃埔宣道大約有 54.5% 是派去英中. 沒有中學 back up.

我唔清楚陳瑞祺小學 ok 唔 ok. 不過, 佢地中學是 band 1 囉.

相對來說, 黃埔宣道以津校來說, 派位唔太差啦.

原帖由 jannielam 於 10-6-24 12:06 發表
本身讀陳瑞祺但申請了插班黃埔宣道,不知選哪一間。因近來聽聞黃埔宣道課程及中學派位也一般,怕會後悔。請各家長指點迷津。Thanks!

為什麼讀緊陳記 , 要轉校既 ?

原帖由 jannielam 於 10-6-24 12:06 發表

點解要轉校, 無理由陳瑞祺差過黃埔宣道, 除非小朋友跟唔上, 無理由降級轉校

我都唔係好明點解樓主要插班黃宣, 咁怪嘅???

原帖由 miffy 於 10-6-24 20:19 發表
陳瑞祺(喇沙)中學不是英中, 有中文班:

http://www.singtao.com/yesterday/edu/1209go05.html

Because of this reason, my elder son is studying in this college now. The academic and 讀書風氣 is not very good. I don't want my younger son also studying in this school in the future. ( due to band one 尾will be suggested to choose this school.) Moreover, my younger son don't like that primary school by his 感覺(may be his two kindergarden  classmates were allocated to 黃宣 and he always  wants to transfer there. )
Anyway, I will prefer to state in 陳瑞祺(喇沙)小學after consideration. Thank you for your help.

原帖由 MaggieHei 於 10-6-24 13:54 發表
男仔 / 有弟弟跟尾 -- 陳瑞祺
女仔 -- 可考慮轉

因為, 如果只計升中一. 陳瑞祺 45% 派去英中,  當中有大約 25-30人之間是派去自己中學 (男校).

但黃埔宣道大約有 54.5% 是派去英中. 沒有中學 back up.

我唔清楚 ...

(陳瑞祺)45%<54.5%(黃埔宣道)

其實我好唔明,點解明明從百份比都知道應該揀黃埔宣道,但是各位家長都係會揀陳瑞祺呢?

呢點我明,陳瑞祺出名了很久很久很久很久.

原帖由 中英數常 於 10-6-24 22:16 發表

(陳瑞祺)45%
無知是福

[quote]原帖由 miffy 於 10-6-24 21:50 發表
我都識個band 3生派咗入去, 九龍城網真係英中位多到乜人都入晒, 我都嚇一跳。

不過如果讀得好, 都唔洗讀番中學, 去隔離旅港開平, 迦密......

我也希望如此,但陳瑞祺小學的老師會極力suggust 學生選陳瑞祺(喇沙)中學even 考50-60/180。
另外感覺到黃埔宣道的新校長辦事積極+大約有 54.5% 是派去英中,而陳瑞祺(喇沙)小學的新校長則沒有那麼積極及 只有45% 派去英中,所以才有此做法。

因CSK的45%主要是津校,而黃埔宣道的54%是包括直資(顏寶玲1x人、林大輝、王錦輝......﹞

其實兩校都是好學校,如小朋友真的喜歡宣道,可能我個人選擇會轉去宣道,讓小朋友更有歸屬感。

原帖由 jannielam 於 10-6-24 22:27 發表
[quote]原帖由 miffy 於 10-6-24 21:50 發表
我都識個band 3生派咗入去, 九龍城網真係英中位多到乜人都入晒, 我都嚇一跳。

不過如果讀得好, 都唔洗讀番中學,  ...

我同你相反, 我囝囝讀緊黄埔宣道P.4, 我由P.1 -P.3每年都交profile 去 CSK插班都無聲氣, 我喜歡CSK中學
我既故事有d長 , 小一統一派位填CSK第一志願但失敗 , 叩門入左黄埔宣道, 所以CSK我流口水,我驚緊中一自行分配唔得....

醒目開學勳章

水記中學band 1已經係往事喇

原帖由 MaggieHei 於 10-6-24 13:54 發表
...
我唔清楚陳瑞祺小學 ok 唔 ok. 不過, 佢地中學是 band 1 囉.
...

以下是我的觀點︰-

其實兩間學都唔同校網,, 各有各好 (就讀此兩間的學生及家長是最清楚)
陳瑞祺小學係 34, 天主教, 有中學 back up, 但中學唔及同區中學咁好。D 老師大多叫 D 學生選返佢地中學。 派英中有45%。
黄埔宣道係 35, 基督教, 沒有中學 back up。派英中有54%。

派位 (陳瑞祺)45% < 54.5%(黃埔宣道)=> 觀看後者的派位較前者為好。派位好與差, 都要依靠學生的努力來作準的。

其實只要小朋友讀得開心, 學到野, 讀邊間都冇所謂。

醒目開學勳章

34同35到中學到係同一校網
黃埔宣小除咗54.5%英中,仲有4.x%係band1中中(培正/香島/蒙民偉/何官/匯基)同5.x%係band2頭(真光/培道等),陳瑞祺中學雖然係英中,但都係band2頭。

而且個人認為黃埔宣小升緊grade,水記就降緊grade。

原帖由 cclbaby 於 10-6-25 13:32 發表
以下是我的觀點︰-

其實兩間學都唔同校網,, 各有各好 (就讀此兩間的學生及家長是最清楚)。
陳瑞祺小學係 34網, 天主教, 有中學 back up, 但中學唔及同區中學咁好。D 老師大多叫 D 學生選返佢地中學。 派英中有45%。
...

原帖由 中英數常 於 10-6-24 22:16 發表
(陳瑞祺)45%<54.5%(黃埔宣道)

其實我好唔明,點解明明從百份比都知道應該揀黃埔宣道,但是各位家長都係會揀陳瑞祺呢?

我自己黎講, 我入ge 時候有5x% 英中.  而家得返45% 我都會留係CSK.  係邊間學校我相信都要keep 係頭1/3.  好成績ge 我唔會選CSK 中學, 中游我會選CSK 中學, 佢地5班轉一班中中, 我仲有機去英文斑 好過去左中中一D 機會都無. 我個係仔買一個保險, 同埋3年預到ge 老師都好關心我個小朋友. 一有問題都會搵我.

同埋突然得返45%有好多因數.
1. 家長太進取, 家長日有人問過校長, 佢話有D 家長好進取, lee d 係個人選擇.
2. 老師把關可能無出面咁嚴
3. 上年考TSA 同 升中分班試D 同學考得唔好.

是呀﹗其實黃埔宣小現在係升緊 GRADE, 我有 D 家長的小朋友都係度讀緊, 學校開始有很多改革, 而且今年轉了校長後, 取了很多獎項。

原帖由 eeb 於 10-6-25 13:59 發表
34同35到中學到係同一校網
黃埔宣小除咗54.5%英中,仲有4.x%係band1中中(培正/香島/蒙民偉/何官/匯基)同5.x%係band2頭(真光/培道等),陳瑞祺中學雖然係英中,但都係band2頭。

而且個人認為黃埔宣小升緊grade,水記就降緊gra ...

醒目開學勳章

除咗轉咗校長媽媽,仲有傳話會轉九龍塘宣小既校監睇埋黃埔宣小(只係聽返黎,唔知有無人可以求證/收多少少風)

原帖由 cclbaby 於 10-6-25 14:55 發表
是呀﹗其實黃埔宣小現在係升緊 GRADE, 我有 D 家長的小朋友都係度讀緊, 學校開始有很多改革, 而且今年轉了校長後, 取了很多獎項。

Really ??

原帖由 eeb 於 10-6-25 15:08 發表
除咗轉咗校長媽媽,仲有傳話會轉九龍塘宣小既校監睇埋黃埔宣小(只係聽返黎,唔知有無人可以求證/收多少少風)