用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 圍棋幾段?
go

圍棋幾段?

有冇得考定靠估架?
無知是福

當然要經過評估或考核,圍棋學院定期舉行升級比試

由最低30级升至最高1級,跟住係1段升至最高9段,我仔學咗约2年,升到15級,係導師評!有d同學仔好叻,見佢哋升得好快。

原帖由 10101010 於 10-6-22 20:02 發表
由最低30级升至最高1級,跟住係1段升至最高9段,我仔學咗约2年,升到15級,係導師評!有d同學仔好叻,見佢哋升得好快。

請問在那兒學?

我仔因在會所學,阿Sir話佢14級,但我諗都ok既,因我而家已羸唔倒佢.

原帖由 10101010 於 10-6-22 20:02 發表
無知是福

圍棋入段係好叻了,所以一般小朋友只會講幾多級。
由30級起,參加棋院舉辦嘅升級賽(一年4次,不是棋院學生都可以報名參加,大約$100/次),每次比賽要下5盤棋,贏3盤就可以升一級。

請問有棋院之資料嗎?

原帖由 星仔媽媽 於 10-6-25 00:19 發表
圍棋入段係好叻了,所以一般小朋友只會講幾多級。
由30級起,參加棋院舉辦嘅升級賽(一年4次,不是棋院學生都可以報名參加,大約$100/次),每次比賽要下5盤棋,贏3盤就可以升一級。 ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-22 21:23 發表
我仔因在會所學,阿Sir話佢14級,但我諗都ok既,因我而家已羸唔倒佢.
我仔是參加學校的圍棋班,一個學期都係學10堂,所以進度會好慢,如你仔仔想學,可去香港兒童圍棋學院試吓!他們是來我仔的學校教,那棋院的肅院長和他的太太也很好人,老師們全部都很有愛心。www.hkcga.com.hk

thanks.

原帖由 10101010 於 10-6-25 14:19 發表
我仔是參加學校的圍棋班,一個學期都係學10堂,所以進度會好慢,如你仔仔想學,可去香港兒童圍棋學院試吓!他們是來我仔的學校教,那棋院的肅院長和他的太太也很好人,老師們全部都很有愛心。www.hkcga.com.hk ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-25 12:42 發表
請問有棋院之資料嗎?

阿仔最初在香港兒童棋院學棋,遇到一位好好嘅老師,可惜一年后因為時間問題,唔可以再跟果位老師學。依家係圍棋發展中心學,棋院今年先由灣仔搬天后新址,地方大好多,學生都多左。阿仔都好中意呢度嘅老師。http://www.hkgodev.com/

唔該哂.

原帖由 星仔媽媽 於 10-6-25 22:41 發表

阿仔最初在香港兒童棋院學棋,遇到一位好好嘅老師,可惜一年后因為時間問題,唔可以再跟果位老師學。依家係圍棋發展中心學,棋院今年先由灣仔搬天后新址,地方大好多,學生都多左。阿仔都好中意呢度嘅老師。http://www.hkgodev ...
無知是福