用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天vs新油天
go

舊油天vs新油天

雖然之前有過類似topic, 但睇完內容仍得不到具體印象, 想好認真問下:有無人知2間學校分別?

環境---這個不用比較了,我知新油天好啲
我想知老師質素? 校風? 課程是否谷?(聽聞舊油天無咁谷,但資料顯示派位成績比新油天好些少, 是否代表舊油天教學方法好一點?)

另外,舊油天今年會換校長嗎?

謝謝!

魅力公主 醒目開學勳章

老師有愛心
校風好
升中都幾好
呢個校長已經係新任
今年應該唔會換

Hi new and old Yau Tin parents,
Could you please advise how many tests per year in each school?

原帖由 DrChing 於 10-6-25 16:53 發表
Hi new and old Yau Tin parents,
Could you please advise how many tests per year in each school?

舊油:

中文: 4次測驗 + 2次大考
英文: 4次測驗 + 2次大考
數學: 6次測驗 + 2次大考

Hi October,
10 tests + 2 exams in old Yau Tin!
Does your kid work hard to the test preparing?
原帖由 October. 於 10-6-25 16:59 發表

舊油:

中文: 4次測驗 + 2次大考
英文: 4次測驗 + 2次大考
數學: 6次測驗 + 2次大考

新油天的校風,學述成,功課測驗多少?兩間油天的優點和缺點如何?

2間油天都換左新校長.

測驗當係溫習, 唔駛計分.
全年計, 一個學期2-3次測驗, 唔太多.

原帖由 DrChing 於 10-6-25 17:34 發表
Hi October,
10 tests + 2 exams in old Yau Tin!
Does your kid work hard to the test preparing?

Thanks 必必. Do you think if the students are hard to study?

原帖由 必必 於 10-6-25 23:17 發表
測驗當係溫習, 唔駛計分.
全年計, 一個學期2-3次測驗, 唔太多.

我有朋友話新油天淺要轉校,有冇人知舊油天同新的程度如何比較c

Hi Lulukingdom,
I would like to know the academic level between these 2 schools too.
Then, where will your friend's go? DBS?

原帖由 LuLukingdom 於 10-6-26 19:05 發表
  我有朋友話新油天淺要轉校,有冇人知舊油天同新的程度如何比較c

其實各花入各眼, 但單以課程及知名度, 舊與新油天的比較, 舊油是深過及出名的, 但始終都要小朋友讀得開心及學到野。

原帖由 miffy 於 10-6-27 13:40 發表
係呀, 你點知新油天好淺, 千祈唔好讀新油天, 我朋友心急如焚等緊waiting位,  新油天咁淺等我朋友個仔一個受晒好了。

激脹法!

原帖由 miffy 於 10-6-27 13:40 發表
係呀, 你點知新油天好淺, 千祈唔好讀新油天, 我朋友心急如焚等緊waiting位,  新油天咁淺等我朋友個仔一個受晒好了。

cclbaby,
請問舊油的程度如何深過新油呢?(用書不同?), 我也覺得舊油校舍雖舊些但似乎出名些, 請問知道具體原因嗎? 謝謝!(可以pm我詳細說明)

原帖由 cclbaby 於 10-6-27 17:58 發表
其實各花入各眼, 但單以課程及知名度, 舊與新油天的比較, 舊油是深過及出名的, 但始終都要小朋友讀得開心及學到野。

pls check PM!

原帖由 04bb 於 10-6-28 00:42 發表
cclbaby,
請問舊油的程度如何深過新油呢?(用書不同?), 我也覺得舊油校舍雖舊些但似乎出名些, 請問知道具體原因嗎? 謝謝!(可以pm我詳細說明)

cclbaby,
Could you please PM to me too.

原帖由 cclbaby 於 10-6-28 10:11 發表
pls check PM!