用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各 / 油麻地循道 / 大角咀天主教(海帆道) ...
go

聖方濟各 / 油麻地循道 / 大角咀天主教(海帆道)

家在NET31, 我囡囡派左去(廣官),唔知好唔好, 但又無人講......

而家有SFA BACKUP, 去左循道小學 及 大角咀天主教(海帆道) 叩門, 大家對這3間學校點睇?

聽聞SFA是一間好學校,但好谷,唔知個囡頂唔頂得順,仲要交學費.其他2間就無IDEA......最好有人講多D這兩間學校.

I like skiing!

循道小學有循道中學做backup,6年後唔駛煩。不過,你講這3間學校,只有SFA是英文小學,如果想小朋友打好基礎,SFA就一定是首選。

我都知SFA好,但依度好多人都話工課多,只注重成績,攪到好似D小朋友好苦.....會唔會攪到D小朋友無晒時玩同參加D興趣班?

至於其他2間(循道小學 / 大角咀天主教(海帆道),有無人有多D COMMENT?  教學如可?  壓力大嗎?  程度差很遠嗎?

其實佢地(循道小學 / 大角咀天主教(海帆道)),係咪麻麻地? 都唔見D人講......

循道都未in, 收咗先至諗.  若果其他兩間津校你怕程度不及, 不如你都係讀SFA.

原帖由 igundam 於 10-6-23 03:46 PM 發表
其實佢地(循道小學 / 大角咀天主教(海帆道)),係咪mama地?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

個心而家十五十六,如果其他2間收,都唔知點揀好!  最好有多D意見,PROS AND CONS都好,甘會易揀D.

SFA係好,不過幫唔到個細妹 其他2間都好有D名氣,所以先叩門.但如成功,都唔知點算....

如果比我咁講, 我會諗埋宗教問題囉! 循小係基督教, 另一間係天主教...

原帖由 igundam 於 10-6-23 21:30 發表
個心而家十五十六,如果其他2間收,都唔知點揀好!  最好有多D意見,PROS AND CONS都好,甘會易揀D.

SFA係好,不過幫唔到個細妹 其他2間都好有D名氣,所以先叩門.但如成功,都唔知點算.... ...

樓主要清楚瞭解目的. 如果要照顧妹妹日後不用煩惱. SFA已經不用考慮. 那麼一定要讀津校. 不如循道及大角咀天主教真的收了再打算.

aquarius828, 唔係好明你講的"宗教問題".  我現在無宗教,但我諗我最終會信教的......至於天主教定係基督教定係其他教,現在仲係未知之素.

ysnmama (Benjiman Ma), 早D打算好D,而且現在到注冊只有一周,可能收到電話時已差不多要決定!!!!

另外,選校並不是要照顧妹妹,幫到最好,幫唔到都無計,妹妹到時自己加油LAW!現在最緊要係姊姊好!只是對循道及大天了解太小,若果佢地收左都唔知點算好?

其實循道有"一條龍",佢慨中學ok嗎?

原帖由 igundam 於 10-6-25 17:59 發表

有人話一般

星期六in左循道,現在等結果.....唔知幾時知?  現在仲係十五十六......

有無人知點check升中校網?  我想睇下3間學校所在區份及選擇.

原帖由 muima 於 10-6-25 18:19 發表

有人話一般

佢地不是一條龍
是直屬. 即是有一定數量的循小可以升返循中.

循中是中上. 也 是 band 1. 不過唔知是頭中尾囉

原帖由 igundam 於 10-6-25 17:59 發表

原來是是直屬的,但都ok la!  
現在仲煩緊3選1,有無人唔這間3小學屬於那個中學校網?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-28 16:23 發表
佢地不是一條龍
是直屬. 即是有一定數量的循小可以升返循中.

循中是中上. 也 是 band 1. 不過唔知是頭中尾囉

其實佢意思係唔係可能會早d通知(如6月30日)你,但7月6日前無消息都唔好追佢?

有無人知佢的叩門生注冊時間?

原帖由 S_Trader 於 10-6-28 11:08 發表
我個仔都in咗. 要6號前收信先知, 真係好急囉.
唔知唔收, 仲有冇得再叩呢?

循道都仲未有結果,個心都仲係囉囉攣... ...