用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 我發現一個現像......
go

我發現一個現像......

差不多2點半至3點,你哋就會突然消失!
應該是準備去接放學吧?
現在我還可以3時半才出門去接囡囡.
但下年,我都會3點不露了!(要接囝囝,再接囡囡)

醒目開學勳章

我4點至接,不過校車新學年只走一轉,我諗可以早D接,應該3:45掛
原帖由 vanyau 於 10-6-25 15:11 發表
差不多2點半至3點,你哋就會突然消失!
應該是準備去接放學吧?
現在我還可以3時半才出門去接囡囡.
但下年,我都會3點不露了!(要接囝囝,再接囡囡)

醒目開學勳章

我 3:45 出門接放學, 校車多數 3:55 - 4:00 到站, 但近來都遲, 今日 4:10 至到.
下學年, 我囡唔搭校車, 要自己接送

醒目開學勳章

我試過要等半個鍾,好多時要等20分鐘,又唔敢遲喎,唯有等.
點解唔搭校車?
今日個女返黎講老師早會話校車都係停聖母聖衣堂,都唔知佢有冇聽錯,初初學校話會停入校內,星期一又要打返去問.
原帖由 zater 於 10-6-25 20:05 發表
我 3:45 出門接放學, 校車多數 3:55 - 4:00 到站, 但近來都遲, 今日 4:10 至到.
下學年, 我囡唔搭校車, 要自己接送

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-6-25 20:18 發表
點解唔搭校車?
今日個女返黎講老師早會話校車都係停聖母聖衣堂,都唔知佢有冇聽錯,初初學校話會停入校內,星期一又要打返去問.
...

其實校車早到少少 / 遲到少少可接受, 因每日ge路面情況都唔同.

唔搭校車係因為車費加幅大, 佢爸爸話不如自己接送, 因現時去到站頭都要成 10 分鐘, 而 mtr 站都係o係站頭附近, 我地有一日做左實地考察 , 由屋企出門去到金鐘 mtr, 行上出口去到學校門口 (地盤果度), 用 ge 時間同現時搭校車差不多, 所以最終選擇自己接送, 不過我又少左時間上 bk 喇.

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-6-25 20:18 發表
點解唔搭校車?
...

係咩, 我囡又無同我講過, 佢淨係話今日討論過下學年用咩方法返學咋.

如果停聖母聖衣堂, 都仲有一個路口至返到學校, 低年班同學好似有 d 危險 wor, 呢個問題真係要問清楚好 d.

醒目開學勳章

我就係覺得個女聽錯,但佢話聽得好清楚,所以我都係星期一打返去問.
原帖由 zater 於 10-6-25 21:02 發表

係咩, 我囡又無同我講過, 佢淨係話今日討論過下學年用咩方法返學咋.

如果停聖母聖衣堂, 都仲有一個路口至返到學校, 低年班同學好似有 d 危險 wor, 呢個問題真係要問清楚好 d. ...

點解唔搭校車?
...

可能家長會當日重點係返學時間度, 校車直入學校停車場應該問題不大, 因為校車唔會同一時間到達校門; 但放學時間校車會堆埋一齊, 冇咩可能全入到學校了.

其實該路面車量算係好少, 基本上好安全既, 而且冇記錯學校到聖母聖衣堂係唔需要離開行人路, 學校又會安排同一校車小朋友一齊上車, 唔洗擔心既.

停個到.. 吾係化......??????????????
點解唔搭校車?
...

醒目開學勳章

其實如果天氣好停聖母堂都唔緊要,不過一落雨就煩D,佢地又拎食物袋,又揹書包,又拎雨傘,真係好論盡.
我老公都話學校應該唔可以同一時間停咁多校車,佢話要掉頭都好煩. 宜家星期一打返去問下先,起碼得個知字.
原帖由 pettypeggy 於 10-6-25 23:23 發表

可能家長會當日重點係返學時間度, 校車直入學校停車場應該問題不大, 因為校車唔會同一時間到達校門; 但放學時間校車會堆埋一齊, 冇咩可能全入到學校了.

其實該路面車量算係好少, 基本上好安全既, 而且冇記錯學校 ...

原帖由 polarbb 於 10-6-26 08:22 發表
其實如果天氣好停聖母堂都唔緊要,不過一落雨就煩D,佢地又拎食物袋,又揹書包,又拎雨傘,真係好論盡.
我老公都話學校應該唔可以同一時間停咁多校車,佢話要掉頭都好煩. 宜家星期一打返去問下先,起碼得個知字.
...

我都係咁話,唔落雨就萬事OK,但一下雨就論盡了.

醒目開學勳章

頭先同老公又特登揸車過去新校舍視察 今日落大雨,好論盡
原帖由 vanyau 於 10-6-26 14:47 發表

我都係咁話,唔落雨就萬事OK,但一下雨就論盡了.

me too.........

原帖由 zater 於 10-6-25 20:57 發表

其實校車早到少少 / 遲到少少可接受, 因每日ge路面情況都唔同.

唔搭校車係因為車費加幅大, 佢爸爸話不如自己接送, 因現時去到站頭都要成 10 分鐘, 而 mtr 站都係o係站頭附近, 我地有一日做左實地考察 ,  ...